Jakiś czas temu wrzuciłam na instagramie i facebooku temat wykorzystania natki pietruszki w kuchni. Dostałam od was wiele propozycji na koktajle, zupy, sosy i inne potrawy. Jedną z nich był tabboulah, który urzekł mnie swoją prostotą. Tabboulah to cała masa warzyw i witamin w jednej misce. Pyszna i sycąca. Poznajcie proszę moją wersję tego libańskiego rarytasu.
Tabboulah – przepis.
Składniki (4-5 porcji):
– ½ ogórka długiego
– ½ cukinii
– ½ papryki czerwonej
– 1 pomidor
– 2-3 pęczki natki pietruszki
– 1 pęczek szczypioru
– 200g ugotowanej białek komosy ryżowej
– 1 ostra papryczka
– 50 ml oliwy
– sok z 2 cytryn
– garść liści mięty
– sól, pieprz do smaku
- Warzywa i zioła dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałeczki.
- Ugotowaną komosę oraz warzywa wkładamy do jednej miski, dodajemy oliwę, sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Na zdrowie! 🙂
1 Komentarz