W maju zaczynamy rajski czas owoców i warzyw sezonowych. Ziemia budzi się ze snu zimowego i zaczyna ponownie rodzić. Na szczególną uwagę zasługują szparagi. Posiadają kwas foliowy, wapń, potas, fosfor oraz witaminy C i E. Do tego błonnik i inulina wspomagające pracę jelit.  Dobra wiadomość dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Szparagi są niskokaloryczne. W 100 g jest zaledwie 18 kcal.

Zupa, którą przygotowałam, za sprawą soku z cytryny i mleka kokosowego do złudzenia przypomina tajskie danie. Jest bardzo rześka a przy tym rozgrzewająca. Jak dla mnie idealne połączenie. Jednym z głównych jej atutów jest łatwość w przygotowaniu. Nie ma potrzeby dodawania wymyślnych, trudnodostępnych przypraw. Można oczywiście podkręcić smak trawą cytrynową lub wasabi, ale nie ma takiej konieczności i bez tego jest pyszna.

 

Składniki (5-6 porcji):

– pęczek młodych zielonych szparagów

– 1 średnia marchew

– 1 pietruszka

– ⅛ selera

– 20 cm pora

– 2 małe ząbki czosnku

– puszka mleka kokosowego (18% tłuszczu)

– sok z 1-2 cytryn

– 50g komosy ryżowej

–  pęczek szczypioru do posypania

– ostra papryczka ( opcjonalnie)

– 1 łyżeczka wasabi w proszku ( opcjonalnie)

– olej do smażenia warzyw

– 2 szklanki wody

– sól i pieprz do smaku

 

  1. Włoszczyznę oraz czosnek myjemy, obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na tłuszczu.
  2. Do podsmażonych warzyw wlewamy wodę i gotujemy około 10- 15 minut na średnim ogniu.
  3. Dorzucamy komosę ryżową i gotujemy kolejne 10 minut.
  4. Szparagi przelewamy wrzątkiem ( blanszujemy) i odcinamy końcówki ( około 20 cm) i wrzucamy do zupy.
  5. Na koniec dodajemy mleko kokosowe, powoli (by się nie zważyło), sok z cytryny, ostre papryczki, przyprawiamy solą oraz pieprzem; ewentualnie wasabi. Gotujemy 10 minut. Ważne, żeby nie rozgotować szparagów.
  6. Przelewamy do miseczek i dekorujemy szczypiorkiem.

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Dorota 2019-05-10 at 06:24 - Reply

    Dzień dobry!!! Wygląda bardzo apetycznie i na pewno tak smakuje Więc idę na ryneczek po zakupy i będzie zupkaPozdrawiam miłego dnia życzę :-)

    • Ewa Ługowska 2019-05-10 at 07:05 - Reply

      Na zdrowie!