Tapioka z owcami

Tapioka  jest świetną alternatywą dla budyniu można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nie jest to zbyt popularny produkt, dlatego pozwolę sobie go opisać. Tapioka to kasza z manioku. Maniok natomiast jest to bulwa pochodząca z Ameryki  Południowej. Jest odpowiednikiem naszego ziemniaka.  Tapiokę kupuje się w postaci białych kuleczek. Dostępna jest w dwóch rozmiarach jako drobna i gruba. Nie zawiera glutenu, jest hipoalergiczna i lekkostrawna , więc może jeść ja absolutnie każdy. Dużym powodzeniem cieszy się u dzieci. Niezwykłą przyjemność sprawia rozgryzanie sprężystych kuleczek.

Można ją kupić w sklepach organicznych lub hipermarketach w działach „kuchnie świata”.

Składniki  ( 2 porcje):

-500ml mleka roślinnego

-50g tapioki drobnej

-owoce: liczi, kiwi, granat lub jakiekolwiek inne np. mango, pomarańcza, mandarynka, gruszka, melon

  1. Tapiokę wsypujemy do 300 ml mleka i gotujemy, aż perełki się zeszklą. Jeżeli jest taka potrzeba dolewamy mleka. Ja łącznie użyłam 500 ml. Przelewamy do szklaneczek lub miseczek.
  2. Owoce obieramy, kroimy i posypujemy nimi ugotowaną tapiokę. Można je również zblendować otrzymamy wtedy tapiokę z musem np. z mango lub pomarańczy.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.