Lubię obserwować niesamowitą harmonię w naturze, gdy owoce i warzywa dostępne w naturalny sposób w określonej porze roku są jednocześnie dla nas najlepszym remedium na zagrożenie utraty równowagi organizmu. Nasze ciało jest naprawdę doskonałe i wystarczy je tylko lekko, naturalnie wspierać gdy ta równowaga się zaburza. Nie mam oczywiście na myśli „naturalnych” suplementów, a działanie za pomocą normalnego jedzenia.
Gruszka w medycynie chińskiej jest polecana do stosowania najlepiej w postaci kompotu z dodatkami. Taka forma jest łatwiej strawna, a więc lepiej przyswajalna. Gdy ma się chrypkę, poczucie dyskomfortu w gardle to dobrze jest pomóc sobie w bardzo naturalny sposób zwłaszcza w czasie gdy gruszki są naturalnie dostępne.
Mówiąc kompot mam na myśli zarówno płyn zlany znad ugotowanych owoców, ugotowane owoce w całości czy też mus z ugotowanych owoców – brzmi jak deser, a działa terapeutycznie.

 

 

Przepisy na terapeutyczny kompot z gruszek

1) Nawilżający

  • 2-3 gruszki
  • garstka płatków migdałowych
  • opcjonalnie kilka suszonych fig lub inne suszone owoce
Umyte gruszki pokroimy. Wlewamy tyle wody, żeby przykryła składniki. Gotujemy na średnim ogniu z pozostałymi składnikami do czasu, aż gruszki będą miękkie.

2) Na przewianie i dreszcze

Gdy nas przewieje i mamy takie objawy jak dreszcze, poty, wrażliwość na wiatr, ból głowy i sztywność karku według medycyny chińskiej powinniśmy unikać smaku kwaśnego i cierpkiego, a także mięsa kurczaka (w tym rosołów). Wskazany natomiast jest smak ostry w kombinacji ze słodkim i przykładem jest taka receptura:
  • 2 – 3 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka korzeni lukrecji
  • 3 daktyle
Gruszki gotujemy z daktylami i lukrecją w 0,5 litra wody i na koniec dodajemy świeży imbir i cynamon. Gotujemy do czasu aż gruszki będą miękkie.

3) Na suchy kaszel i suchość błon śluzowych

Gruszka jest doskonała przy odczuciu suchości błon śluzowych z powodu klimatyzacji czy wpływów klimatycznych.
Także wtedy gdy długo męczy nas suchy kaszel po przebytej chorobie warto wypróbować taką recepturę:
  • 12 g liść morwy
  • 15 g skórki gruszki
  • 6 g korzeni lukrecji prażonej z miodem lub w wersji wegańskiej z melasą
Skórkę gruszki z lukrecją zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy liść morwy i zaparzamy pod przykryciem. Wypicie szklanki takiego naparu przynosi widoczną ulgę. W razie potrzeby można powtórzyć.
Autorką artykułu jest Agnieszka Kaniewska – dietoterapeutka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

 

Zobacz również przepis na kompot z pigwy oraz zupę makrobiotyczną w 15 minut.

 

Zostaw komentarz