Melodia smaku lata z waniliową nutą i owocowym akcentem.  Tak określiłabym tofurnik waniliowo-malinowy.  Masa idealnie komponuje się z owsianym spodem tworząc razem zgrane trio.

Jeżeli nie macie czasu na owocową warstwę, można zostawić jedynie waniliową masę i położyć więcej owoców  na wierzch lub zatopić je w masie. Będzie trochę inne, ale równie pyszne.  Polecam również bawić się smakami i dodawać np. truskawki, porzeczki czy jagody. Za każdym razem ciasto może być inne.

 

Tofurnik waniliowo-malinowy

Składniki na spód:

– 100 g płatków owsianych bezglutenowych

– 200 g daktyli

– 1 łyżeczka wanilii w proszku

 

Składniki na masę:

– 1 puszka mleka kokosowego (ja używam mleka Kier, ale można użyć również innego)

– 3 kostki 180g naturalnego tofu

– 500 g malin

– 4 łyżeczki agaru (wegańska żelatyna)

– ½ – 1 szklanki ksylitolu

– sok z 2-3 cytryn

– 1 łyżeczka wanilii w proszku

– owoce do ozdoby

 

  1. Spód. Daktyle rozmiękczamy na parze i blendujemy z płatkami oraz wanilią. Ugniatamy na spodzie blaszki 22- 25 cm (na koniec można wyrównać wałkiem) i wkładamy do lodówki.
  2. Mleko kokosowe i 2,5 łyżeczki agaru podgrzewamy ciągle mieszając, na końcu gotujemy około minuty.  (Jeżeli agar się nie rozpuści można rozprowadzić go blenderem i podgotować chwilę).
  3. Po zagotowaniu dodajemy do mleka odsączone: tofu, wanilię, sok z cytryny, ksylitol do smaku i blendujemy na gładką masę.
  4. ⅔ masy wykładamy na spód i wkładamy do lodówki.
  5. Do pozostałej ⅓ części masy dodajemy maliny i 1,5 łyżeczki agaru, blendujemy i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy, żeby przestygło (trzeba pilnować, żeby masa nie zastygła  w garnku, można kilka razy ja wymieszać podczas studzenia) wylewamy na białą masę i wkładamy do lodówki na około 2h.
  6. Na koniec dekorujemy owocami.

 

Na zdrowie! :)

 

Jeżeli macie ochotę na więcej pysznych, wegańskich dań, to zapraszam na warsztaty kulinarne: https://misamocy.pl/kategoria-produktu/warsztaty/ Do zobaczenia! :)

Zostaw komentarz

  1. Joanna 2019-05-05 at 09:43 - Reply

    czym mogę zastąpić agar? mogę dać np. galaretkę malinową? albo zwykłą żelatynę? iw jakiej ilości?

    • Ewa Ługowska 2019-05-05 at 12:06 - Reply

      Pewnie możesz. Ja nie używam tych produktów więc nie doradzę.

  2. Ania 2019-07-01 at 10:47 - Reply

    3 kostki tofu po 180 gram czy w sumie 180.

    • Ewa Ługowska 2019-07-01 at 10:48 - Reply

      3×180 g

  3. Gibon 2021-02-20 at 10:35 - Reply

    Niestety tofurnik mi się nie ściął – masa zastygła do konsystencji jogurtu. Używałam żelatyny – ilość jak agaru w przepisie (wcześniej obczytałam, że przelicznik z agaru na żelatynę jest niemal 1:1, żelatyna wiąże trochę mocniej więc myślalam, że ilość z przepisu będzie ok). Już przy wylewaniu obie masy mi się wybełtały, ale miałam nadzieję że przez noc zastygną. Niestety, rano musiałam ratować ciasto – chochelką wybrałam co się dało i dałam więcej żelatyny (+3 łyżki na całą masę). Dam znać czy się ścięło i czy nie było to za dużo jednak;) poza tym na pewno powtórzę przepis, bo masa jest pyszna :)

    • Ewa Ługowska 2021-02-22 at 08:46 - Reply

      Hej! Najważniejsze, że smakuje. :) Na żelatynie się nie znam, ale wiem, że agar bywa kapryśny. Trzymam kciuki!!

      • Gibon 2021-03-02 at 20:22 - Reply

        Aktualizuję komentarz – + 3 łyżki żelatyny na całą masę wystarczą i całość nie jest gumowa/twarda:) napiszę to jeszcze raz – przepis pycha, będę powtarzać na pewno:)

        • Ewa Ługowska 2021-03-04 at 16:44 - Reply

          Bardzo się cieszę, że smakuje. Na zdrowie!