Hummus to świetny pomysł na przystawkę. Może być podawany z pieczywem, warzywami pokrojonymi w słupki np. marchewką, ogórkiem lub selerem naciowym. Bardzo prosty w przygotowaniu, można doprawiać go na wiele sposobów. Chciałabym zaproponować Wam trzy z nich, hummus: bazyliowy, tahini i z suszonymi pomidorami.
Składniki:
Baza:
-200 g ciecierzycy namoczonej na noc
– 1/3 szklanki oliwy
-1/3 szklanki wody
Bazyliowy:
– 1 garść świeżej bazylii
– ząbek czosnku
– odrobina soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
Pomidorowy:
-10-15 sztuk pomidorów suszonych w oleju
-sól
Tahini:
– 2 łyżeczki tahini
– 2 łyżki oliwy
– odrobina soku z cytryny
– 1 łyżeczka ksylitolu
– sól do smaku
– odrobina wody do rozrzedzenia
– łyżeczka sezamu do posypania
- Ciecierzycę gotujemy ( nie solimy wody) i blendujemy z wodą i oliwą na gładką masę.
- Masę dzielimy na 3 równe części i przekładamy do oddzielnych miseczek. Do każdej z nich dodajemy odpowiednie składniki z zestawów: pomidorowy, bazyliowy, tahini. Wszystko dokładnie blendujemy. Jeżeli jest taka potrzeba przekładamy do miseczek, polewamy oliwą z oliwek i ozdabiamy sezamem, pomidorem, listkiem bazylii.
Na zdrowie! 🙂