Trzy kolory hummusu

Hummus to świetny pomysł na przystawkę. Może być podawany z pieczywem, warzywami pokrojonymi w słupki np. marchewką, ogórkiem lub selerem naciowym. Bardzo prosty w przygotowaniu, można doprawiać go na wiele sposobów. Chciałabym zaproponować Wam trzy z nich, hummus: bazyliowy, tahini i z suszonymi pomidorami.

Składniki:

Baza:

-200 g ciecierzycy namoczonej na noc

– 1/3 szklanki oliwy

-1/3 szklanki wody

 

Bazyliowy:

– 1 garść świeżej bazylii

– ząbek czosnku

– odrobina soku z cytryny

– sól i pieprz do smaku

 

Pomidorowy:

-10-15 sztuk pomidorów suszonych w oleju

-sól

 

Tahini:

– 2 łyżeczki tahini

– 2 łyżki oliwy

– odrobina soku z cytryny

– 1 łyżeczka ksylitolu

– sól do smaku

– odrobina wody do rozrzedzenia

– łyżeczka sezamu do posypania

 

  1. Ciecierzycę gotujemy ( nie solimy wody) i blendujemy z wodą i oliwą na gładką masę.
  2. Masę dzielimy na 3 równe części i przekładamy do oddzielnych miseczek. Do każdej z nich dodajemy odpowiednie składniki z zestawów: pomidorowy, bazyliowy, tahini. Wszystko dokładnie blendujemy. Jeżeli jest taka potrzeba przekładamy do miseczek, polewamy oliwą z oliwek i ozdabiamy sezamem, pomidorem, listkiem bazylii.

Na zdrowie! 🙂