Twarożek z ziaren słonecznika

Jak wygląda wasze idealne śniadanie? Na słodko czy na słono? W sadzie pełnym kwitnących jabłoni, w tropikach pod palmami czy w paryskiej kawiarence z widokiem na wieże Eiffla?  Mnie marzy się śniadanie na rozległej łące,  usypanej kwiatami we wszystkich kolorach tęczy. Nieopodal łąki jest mały zagajnik, gdzie rośnie świeża rzodkiewka, pomidory, koperek i długi zielony szczypior. Nieskończona obfitość darów Matki Ziemi.  Błękitne niebo, słońce, bliscy i dalecy ludzie pełni życzliwości. Na takim śniadaniu powinny pojawić się również pyszne i zdrowe potrawy. Jedną z nich jest twarożek z ziaren słonecznika. Własnoręcznie przygotowany, przyprawiony wdzięcznością i miłością. Prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha.

Składniki:

– 200 g słonecznika namoczonego w wodzie (min. 8 godzin)

– sok z ½ cytryny

– sól, pieprz

– 100- 200 ml wody

– mały ząbek czosnku

– 5 rzodkiewek

– pęczek szczypiorku

  1. Do naczynia wrzucamy przecedzone i wypłukane pestki słonecznika, posiekany czosnek, wlewamy wodę, sok z cytryny, dodajemy przyprawy i blendujemy na w miarę gładką masę
  2. Szczypiorek i rzodkiewkę kroimy, dodajemy do „sera” i mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Można przechowywać w lodówce kilka dni, ale najlepiej smakuje na świeżo.

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.