Urzekający krem z czerwonej kapusty

Urzekający krem z czerwonej kapusty to początek fascynującej serii przepisów. Są takie warzywa, na które często brakuje pomysłu. Masz na nie ochotę, ale nie do końca wiadomo jak je podać, co z nich przygotować, by nie tylko były zdrowe, ale i smaczne. Dlatego w tym roku postanowiłam skupić się właśnie na nich. Będziemy wybierać warzywa, które staną się bohaterami miesiąca. A ja przygotuję na nie przepisy. Mam nadzieję, że dzięki temu odczarujemy trochę sezonowych pyszności. Pozwolicie, że zaczniemy od czerwonej kapusty.

Urzekający krem z czerwonej kapusty to bardzo prosty przepis bazujący na podstawowych składnikach. Receptura skomponowana jest tak, by wszystkie składniki można było kupić w osiedlowym sklepiku. Do czerwonej kapusty  bardzo pasuje kminek, który przy okazji niweluje jej wzdymające właściwości. Kminek i ziemniaki to również doskonale dobrana para, dlatego zupa, choć bardzo prosta smakuje wybornie. Krem można zawekować w słoiku i przechowywać w lodówce do 2 miesięcy lub podzielić na porcje i zamrozić.

Moja zupa wyszła w kolorze niebiesko-fioletowym. Mój aparat odczytał go jako intensywnie niebieski kojarzący się ze kolorem popularnych niegdyś smerfów. Postanowiłam nie retuszować tego koloru, bo wygląda przepięknie! Jednak uczciwie uprzedzam, że twój obiad może mieć bardziej fioletowy odcień. 🙂

krem z czerwonej kapusty
krem z czerwonej kapusty w misce

Urzekający krem z czerwonej kapusty

Składniki na 4 porcje:

– 550 g czerwonej kapusty

– 200 g ziemniaków (waga przed obraniem)

– 1 korzeń pietruszki

– 100 g bulwy selera

– 1 cebula

– 4 ząbki czosnku

– 40 g oleju do smażenia

– 1 łyżeczka nasion kminku

– sól i pieprz do smaku

– 1 l wody

– poszatkowane pistacje do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Wszystko będzie zblendowane więc wielkość kawałków warzyw nie ma większego znaczenia.
  2. W garnku rozgrzej olej, dodaj kmin, cebulkę i czosnek. Smaż, aż cebulka się zeszkli.
  3. Do garnka dorzuć pietruszkę i seler. Smaż około 5 minut.
  4. Dodaj ziemniaki i smaż jeszcze 5 minut.
  5. Dorzuć 500 g czerwonej kapusty i duś pod przykryciem, aż zmięknie.
  6. Dodaj wodę i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Na koniec dodaj 50 g surowej kapusty (dla podkręcenia koloru) i zblenduj wszystko na gładki krem. Przelej do miseczek i podawaj posypane pistacjami.

Wyprobuj również sałatkę z czerwonej kapusty z gryką, świeżymi ziołami i sosem tahini oraz błyskawiczny krem z kalafiora z nutą pomarańczy.

4 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.