Warzywna tarta spiralna z pysznym serkiem na super kruchym spodzie

Tarta spiralna z pysznym serkiem na super kruchym spodzie jest obłędna. Cieniutkie warstwy warzyw sprawiają, że zjada się ją z niecodzienną rozkoszą. Kruchy spód i serek z delikatnym czosnkowym smaczkiem wywołuje ekstatyczne doznania. Czy możliwe jest, żeby życie było aż tak smaczne?

Warzywna tarta spiralna z pysznym serkiem na super kruchym spodzie wymaga nie tyle precyzji, ile sprytu. Z układaniem warstw można sobie szybko poradzić. Ważne, żeby dobrze się do tego zabrać. Przygotowane paski warzyw musisz wcześniej pogrupować. Dzięki temu nie układasz po jednej sztuce, ale po kilka naraz. W ten sposób praca idzie znacznie sprawniej. Układanie spirali zacznij od środka. Tu również ułatw sobie zadanie i środek zwiń jeszcze na blacie. Przygotuj centrum spirali o średnicy 10 cm. I już ⅓ pracy masz za sobą.

Żeby spirala wyszła równa, musisz tak układać paski warzyw, by z jednego brzegu były równe. Ta równo ułożona część idzie na górę. Jeśli jest duża różnica w szerokości warzyw, np. cukinia jest duża grubsza niż marchewka, to możesz przeciąć paski cukinii na pół lub odciąć to, co wystaje. Postaraj się użyć jak najwięcej kawałków. Nawet jeśli są nierówne lub za krótkie, to możesz je miejscowo sztukować. Spójrz na przekrój tarty. Moje kawałki też nie były równe. Ważne, żeby zmieściły się w tarcie. I tak wszystko do połowy zatapiamy w pysznym serku, więc będzie się dobrze trzymać.

Resztki warzyw, które zostaną po wykonaniu tarty, wrzuć do zupy lub sałatki. Na końcu znajdziesz kilka dodatkowych podpowiedzi.

W przepisie podałam markę mąk, których używam. Mąki marki MONCANA wyróżniają się bardzo drobnym zmieleniem. Są to mąki pudrowe. Świetnie sprawdzają się w moich bezglutenowych wypiekach. Więcej o nich przeczytasz TU.

Mąka, która może być dla ciebie nowością, to kukurydziana zarodkowa. Jest to również mąka w jakości pudrowej. Smakuje i pachnie cudownie orzechowo. Jest przepyszna! Polecam wypróbować. Wypieki z jej dodatkiem są jeszcze smaczniejsze.

Tarta spiralna z cukinią i marchewką na super kruchym spodzie

Przepis na formę o średnicy 25 cm.

Składniki na spód:

– 80 g skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej

– 60 g mąki kukurydzianej zarodkowej MONCANA lub mąki kukurydzianej + mąka do obsypania blaszki

– 60 g mąki ryżowej jasnej (białej) MONCANA

– 120 g oleju przeznaczonego do obróbki termicznej + olej do posmarowania blaszki

– 50–70 g „mleka” roślinnego

– dwie szczypty soli

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

——-

Składniki na serek:

– 360 g naturalnego tofu

– 1 duży ząbek czosnku

– 4 łyżki oliwy lub oleju do obróbki termicznej

– 50 g mleka roślinnego

– 1 łyżka ziół prowansalskich

– 1 łyżka mąki ryżowej jasnej (białej) MONCANA

– ½ łyżeczki soli

——-

Składniki na spiralę:

– 2–3 marchewki

– 2–3 małe cukinie

– oliwa lub olej do posmarowania warzyw

– 2 szczypty soli

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Wykonanie:

  1. Formę do tarty posmaruj olejem, spód wyłóż papierem do pieczenia, boki obsyp mąką.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C (grzanie góra–dół).
  3. Wyrób ciasto, oblep nim dokładnie spód i brzegi formy, podziurkuj widelcem. Wstaw do piekarnika na 30 minut.
  4. Warzywa pokrój na cieniutkie paski obieraczką do warzyw. Przygotuj partie warzyw do zwijania. Ułóż naprzemiennie po trzy pasy marchewki i cukinii. Z jednej strony powinny być równo ułożone, z drugiej mogą być odrobinę nierówne, ale jeśli różnica jest znaczna, należy przyciąć warzywa.
  5. Tofu i czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Składniki na serek (z wyjątkiem ziół) wrzuć do naczynia i zblenduj na gładko. Dorzuć zioła i wymieszaj łyżką. Wyłóż na upieczony spód.
  6. Zwiń kilka pierwszych partii warzyw, tak by powstało spiralne centrum tarty (około 10 cm średnicy). Ułóż na środku formy i delikatnie wciśnij w serek. Dokładaj po bokach przygotowane pasy, aż dojdziesz do brzegu.
  7. Posmaruj warzywa dokładnie olejem/oliwą posyp solą i czosnkiem granulowanym.
  8. Wstaw do piekarnika na 40 – 50 minut.

Uwagi:

Ścinki, które zostały po warzywach, możesz użyć do zupy lub sałatki. Jeśli są już powiędnięte, włóż je na kilka godzin do wody. Odcedź, przełóż do pojemnika, zamknij i wstaw do lodówki.

Kod rabatowy

W tym miejscu spełniam moje marzenie. Nareszcie jest producent mąk, który dostarcza najlepszą jakość w szerokim asortymencie, dostępnym w jednym miejscu. Ado tego mam dla was zniżkę! Kto zna bezglutenowe realia, ten z pewnością to doceni.

– 10% z kodem: MISAMOCY

Mąki kupisz w SKLEPIE MOCNACA.

4 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.