Springrolls określiłabym jako kanapkową formę sałatki. Najlepiej zjeść je na świeżo, bo papier ryżowy po pewnym czasie staje się lepki i klei się.  Kanapeczki układamy na talerzu tak, żeby się nie stykały. Zapraszam na pyszny wiosenny posiłek.

 

Składniki (10-12 sztuk):

– opakowanie papieru ryżowego

– 1 dojrzałe awokado

– sok z ½ cytryny

– ½ czerwonej cebuli

– 50g ugotowanej komosy ryżowej

– ½ dużej marchewki lub 1 mała

– ½ papryki żółtej

– ½ papryki zielonej

– główka sałaty

– ¼ długiego ogórka

– opakowanie kiełków

– kilka listków bazylii lub kolendry

– sól i pieprz

– sos sojowy

 

  1. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, bazylię/kolendrę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  2. Paprykę, marchewkę, ogórka myjemy i kroimy w cienkie słupki.
  3. Sałatę i kiełki dokładnie myjemy.
  4. Papier ryżowy (pojedynczo) moczymy przez kilka sekund w wodzie, rozkładamy na talerzu, układamy na nim guacamole, komosę, warzywa i zwijamy. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki.
  5. Podajemy z sosem sojowym.

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz