Springrolls określiłabym jako kanapkową formę sałatki. Najlepiej zjeść je na świeżo, bo papier ryżowy po pewnym czasie staje się lepki i klei się. Kanapeczki układamy na talerzu tak, żeby się nie stykały. Zapraszam na pyszny wiosenny posiłek.
Składniki (10-12 sztuk):
– opakowanie papieru ryżowego
– 1 dojrzałe awokado
– sok z ½ cytryny
– ½ czerwonej cebuli
– 50g ugotowanej komosy ryżowej
– ½ dużej marchewki lub 1 mała
– ½ papryki żółtej
– ½ papryki zielonej
– główka sałaty
– ¼ długiego ogórka
– opakowanie kiełków
– kilka listków bazylii lub kolendry
– sól i pieprz
– sos sojowy
- Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, bazylię/kolendrę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Paprykę, marchewkę, ogórka myjemy i kroimy w cienkie słupki.
- Sałatę i kiełki dokładnie myjemy.
- Papier ryżowy (pojedynczo) moczymy przez kilka sekund w wodzie, rozkładamy na talerzu, układamy na nim guacamole, komosę, warzywa i zwijamy. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki.
- Podajemy z sosem sojowym.
Na zdrowie! :)