Za kilka dni Wielkanoc, a tu brakuje białej, bezglutenowej „kiełbaski” do żurku! Takie wyzwania lubię najbardziej! Kilka testów, dwa dni spędzone w kuchni i jest! Super przepis na wegańską białą „kiełbasę”.

W przygotowywaniu tej potrawy nie chodziło tylko o to, by stworzyć coś o podobnym wyglądzie i smaku. Coś, co na pierwszy rzut oka wygląda jak biała „kiełbasa”. Ważne było również, by nie rozpadła się w żurku i można było ją odsmażyć. W trybie przyspieszonym, w ostatniej chwili udało mi się wyczarować  przepis który, mam nadzieję, zaspokoi wasze potrzeby smakowe i pozwoli poczuć święta pełną gębą. :)

„Kiełbasę” gotujemy na parze. Jeśli nie macie naczynia do parowania, zróbcie to metodą babć. Na garnek nakładamy cieniutką ściereczkę. Zawiązujemy sznurkiem, żeby nie wpadła do wody. Ściereczka powinna mieć dołek. Nakrywamy pokrywką.

Można przygotować dzień wcześniej. W gorącej wodzie (zupie, żurku) odzyskują swoją świeżość. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku.  

Jeśli chcecie skonsumować białe wegańskie kiełbaski, polecam wcześniej zalać je na kilka minut  wrzątkiem. Dzięki temu staną się ciepłe i świeże.  Można je również grillować na patelni lub podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

wegańska kiełbaska
wegańska kiełbaska
wegańska kiełbaska

Wegańska biała „kiełbaska”

Składniki:

(8×12 cm kiełbasek)

– 150 g białej fasoli namoczonej min 8 godzin lub 400 g ze słoika/puszki

– 100 g naturalnego tofu

– 1- 2 ząbki czosnku

– 80 g skrobi ziemniaczanej

– 20 g mąki ryżowej

– 10 łyżek oleju słonecznikowego

– 1 łyżka gałki muszkatołowej

– 1 łyżka pieprzu mielonego (czarny lub ziołowy)

– sól

–  około 20 ml wody

  1. Fasolę gotujemy do miękkości. Dokładnie odlewamy i od razu (jeszcze ciepłą) blendujemy z  olejem, obranym i pokrojonym drobno czosnkiem oraz przyprawami.
  2. Tofu odsączamy na durszlaku i rozdrabniamy na grudki.
  3. Do masy fasolowej dodajemy tofu, mąki i wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką i odstawiamy na 10 minut.
  4. Przygotowujemy 8 papierków (papier do pieczenia lub folia do pieczenia) wielkości około  15×25 cm.
  5. Przygotowujemy naczynie do gotowania na parze. (U mnie jest to garnek do gotowania na parze IKEA). Wlewamy około litr wody, zagotowujemy i zmniejszamy moc grzania.
  6. Masę dzielimy na 8 części i z każdej formujemy kiełbaskę. Zawijamy w papierek i zakręcamy z obu stron jak cukierek. Delikatnie, żeby nie zdeformować zawartości.
  7. Kiełbaski gotujemy na parze 20 minut (pod przykryciem).
  8. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nie wyjmujemy z papierków.

Wegańska biała kiełbaska będzie doskonałym uzupełnieniem żurku na zakwasie.

Na zdrowie! : )

wegańska kiełbaska

Zostaw komentarz

  1. Marysia 2020-04-08 at 19:07 - Reply

    Przepis wyglada nieziemsko. Czy zamiast ziemniaczanej mozna uzyc skrobię kukurydzianej?

    • Ewa Ługowska 2020-04-09 at 06:13 - Reply

      Tak, stosuj je wymiennie.

      • Gosia 2020-04-09 at 09:18 - Reply

        Wygląda interesująco. Zastanawiam się nad majerankiem oraz czy zamiast ryżowej może być owsiana lub tapioka lub tylko ziemniaczana?
        Napewno zrobię i podzielę się wrażeniami.

        • Ewa Ługowska 2020-04-09 at 10:17 - Reply

          Jasnw. Kombinuj. :)

  2. Ola 2020-04-09 at 05:47 - Reply

    Super przepis jaki papier został użyty do owijania `kiełbasek`?

    • Ewa Ługowska 2020-04-09 at 06:12 - Reply

      Papier do pieczenia, ale można użyć foli lub foli aluminiowej do pieczenia.

  3. Anna 2020-04-09 at 08:42 - Reply

    Czego możnaby użyć zamiast tofu?

    • Ewa Ługowska 2020-04-09 at 10:18 - Reply

      Możesz pominąć. Ewentulanie będzie bardziej zbita. :)

  4. Klaudia 2020-04-09 at 09:29 - Reply

    Przepis zapowiada się bardzo dobrze…biała kiełbasa, to coś czego bardzo brakowało mi na Wielkanoc, a tu proszę, może w tym roku się uda ^^ A czy mąkę ryżową można czymś zastąpić?

    • Ewa Ługowska 2020-04-09 at 10:17 - Reply

      Mozesz spróbować. Wybierz dowolną i przetestuj.

  5. Moni 2020-04-15 at 17:01 - Reply

    Mega…brakowało mi białej kiełbaski na wielkanoc a tu prosze…przepis …mam pytanie: moge użyć ciecierzycy?..nie moge fasoli

    • Ewa Ługowska 2020-04-16 at 13:06 - Reply

      Hej! Przetestuj. Myślę, że powinno się dać.

  6. Dana 2020-07-02 at 09:52 - Reply

    Czy zamiast oleju słonecznikowego może być olej lniany lub z wiesiolka? Lub rzepakowy? Akurat takie mam w domu.

    • Ewa Ługowska 2020-07-03 at 10:06 - Reply

      Nie ma to dla samej kiełbaski znaczenia. :)

  7. Joanna 2021-02-11 at 16:32 - Reply

    Proponuję jedno udoskonalenie: po ostudzeniu zawinąć w arkusz papieru ryżowego zmoczony na tyle, żeby stał się elastyczny i smażyć do uzyskania chrupkiej skórki. Może nawet udałoby się zawinąć w papier ryżowy zamiast w papier już na etapie gotowania na parze, ale taki wariant dopiero wypróbuję nastepnym razem.

    • Ewa Ługowska 2021-02-12 at 08:21 - Reply

      WOW! Super myśl. Dzięki!

      • Joanna 2021-04-17 at 13:41 - Reply

        Update: nie, papier ryżowy się nie nadaje do gotowania na parze kiełbaski. Kiełbaska się rozrosła i pękła i w związku z tym flaczki ryżowe się posklejały, częściowo się roztopiły i poskapywały do wody. Ale nic to, udało się farsz odzyskać i usmażyć w nowym papierze ryżowym.

  8. AgaAgnieszka 2021-03-17 at 13:26 - Reply

    Czy kiełbaski da radę zamrozić? Ktoś próbował?

    • Daria 2024-01-26 at 18:16 - Reply

      Właśnie też jestem ciekawa… <3

      • Ewa Ługowska 2024-01-30 at 09:26 - Reply

        Nie testowałam tej opcji. Trzeba zrobić to we własnym zakresie. ;)

  9. Marek 2024-03-24 at 21:39 - Reply

    Zrobiłem, pyszna. Czy ktoś próbował usmażyć ją z cebulką?