Wegańska biała „kiełbaska”

Za kilka dni Wielkanoc, a tu brakuje białej, bezglutenowej „kiełbaski” do żurku! Takie wyzwania lubię najbardziej! Kilka testów, dwa dni spędzone w kuchni i jest! Super przepis na wegańską białą „kiełbasę”.

W przygotowywaniu tej potrawy nie chodziło tylko o to, by stworzyć coś o podobnym wyglądzie i smaku. Coś, co na pierwszy rzut oka wygląda jak biała „kiełbasa”. Ważne było również, by nie rozpadła się w żurku i można było ją odsmażyć. W trybie przyspieszonym, w ostatniej chwili udało mi się wyczarować  przepis który, mam nadzieję, zaspokoi wasze potrzeby smakowe i pozwoli poczuć święta pełną gębą. 🙂

„Kiełbasę” gotujemy na parze. Jeśli nie macie naczynia do parowania, zróbcie to metodą babć. Na garnek nakładamy cieniutką ściereczkę. Zawiązujemy sznurkiem, żeby nie wpadła do wody. Ściereczka powinna mieć dołek. Nakrywamy pokrywką.

Można przygotować dzień wcześniej. W gorącej wodzie (zupie, żurku) odzyskują swoją świeżość. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku.  

Jeśli chcecie skonsumować białe wegańskie kiełbaski, polecam wcześniej zalać je na kilka minut  wrzątkiem. Dzięki temu staną się ciepłe i świeże.  Można je również grillować na patelni lub podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

wegańska kiełbaska
wegańska kiełbaska
wegańska kiełbaska

Wegańska biała „kiełbaska”

Składniki:

(8×12 cm kiełbasek)

– 150 g białej fasoli namoczonej min 8 godzin lub 400 g ze słoika/puszki

– 100 g naturalnego tofu

– 1- 2 ząbki czosnku

– 80 g skrobi ziemniaczanej

– 20 g mąki ryżowej

– 10 łyżek oleju słonecznikowego

– 1 łyżka gałki muszkatołowej

– 1 łyżka pieprzu mielonego (czarny lub ziołowy)

– sól

–  około 20 ml wody

  1. Fasolę gotujemy do miękkości. Dokładnie odlewamy i od razu (jeszcze ciepłą) blendujemy z  olejem, obranym i pokrojonym drobno czosnkiem oraz przyprawami.
  2. Tofu odsączamy na durszlaku i rozdrabniamy na grudki.
  3. Do masy fasolowej dodajemy tofu, mąki i wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką i odstawiamy na 10 minut.
  4. Przygotowujemy 8 papierków (papier do pieczenia lub folia do pieczenia) wielkości około  15×25 cm.
  5. Przygotowujemy naczynie do gotowania na parze. (U mnie jest to garnek do gotowania na parze IKEA). Wlewamy około litr wody, zagotowujemy i zmniejszamy moc grzania.
  6. Masę dzielimy na 8 części i z każdej formujemy kiełbaskę. Zawijamy w papierek i zakręcamy z obu stron jak cukierek. Delikatnie, żeby nie zdeformować zawartości.
  7. Kiełbaski gotujemy na parze 20 minut (pod przykryciem).
  8. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nie wyjmujemy z papierków.

Wegańska biała kiełbaska będzie doskonałym uzupełnieniem żurku na zakwasie.

Na zdrowie! : )

wegańska kiełbaska

21 Komentarze

  • Marysia
    Opublikowane 2020-04-08 19:07 0Polubienia

    Przepis wyglada nieziemsko. Czy zamiast ziemniaczanej mozna uzyc skrobię kukurydzianej?

  • Ola
    Opublikowane 2020-04-09 05:47 0Polubienia

    Super przepis jaki papier został użyty do owijania `kiełbasek`?

  • Anna
    Opublikowane 2020-04-09 08:42 0Polubienia

    Czego możnaby użyć zamiast tofu?

  • Klaudia
    Opublikowane 2020-04-09 09:29 0Polubienia

    Przepis zapowiada się bardzo dobrze…biała kiełbasa, to coś czego bardzo brakowało mi na Wielkanoc, a tu proszę, może w tym roku się uda ^^ A czy mąkę ryżową można czymś zastąpić?

  • Moni
    Opublikowane 2020-04-15 17:01 0Polubienia

    Mega…brakowało mi białej kiełbaski na wielkanoc a tu prosze…przepis …mam pytanie: moge użyć ciecierzycy?..nie moge fasoli

  • Dana
    Opublikowane 2020-07-02 09:52 0Polubienia

    Czy zamiast oleju słonecznikowego może być olej lniany lub z wiesiolka? Lub rzepakowy? Akurat takie mam w domu.

  • Joanna
    Opublikowane 2021-02-11 16:32 0Polubienia

    Proponuję jedno udoskonalenie: po ostudzeniu zawinąć w arkusz papieru ryżowego zmoczony na tyle, żeby stał się elastyczny i smażyć do uzyskania chrupkiej skórki. Może nawet udałoby się zawinąć w papier ryżowy zamiast w papier już na etapie gotowania na parze, ale taki wariant dopiero wypróbuję nastepnym razem.

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2021-02-12 08:21 0Polubienia

      WOW! Super myśl. Dzięki!

      • Joanna
        Opublikowane 2021-04-17 13:41 0Polubienia

        Update: nie, papier ryżowy się nie nadaje do gotowania na parze kiełbaski. Kiełbaska się rozrosła i pękła i w związku z tym flaczki ryżowe się posklejały, częściowo się roztopiły i poskapywały do wody. Ale nic to, udało się farsz odzyskać i usmażyć w nowym papierze ryżowym.

  • AgaAgnieszka
    Opublikowane 2021-03-17 13:26 0Polubienia

    Czy kiełbaski da radę zamrozić? Ktoś próbował?

  • Marek
    Opublikowane 2024-03-24 21:39 0Polubienia

    Zrobiłem, pyszna. Czy ktoś próbował usmażyć ją z cebulką?

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.