pascha, Wielkanoc, wegańskie, bezglutenowe, ciasto, wegańska Wielkanoc, bezcukru, bez nabału, bez laktozy, bez jaj, przepis
Przepisy Słodycze

Wegańska pascha nasycona bakaliami z aromatem wanilii i pomarańczy

Dodany przez on Kwiecień 18, 2019

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czas przemyśleć menu i specjały do przygotowania na świąteczny stół. Czy w tym roku będzie tylko smacznie, a może smacznie i zdrowo?  Czym tym razem zaskoczyć rodzinę? Warto się dobrze nad tym zastanowić, bo zdrowe i smaczne potrawy to dobry argument na przejście na zdrową stronę mocy.

Ciasto na bazie nerkowców smakuje absolutnie wszystkim, niezależnie, czy jest pod postacią sernika na ciepło, zimno, czy… paschy. Wegańska pascha nasycona bakaliami z aromatem wanilii i pomarańczy, to absolutny pewniak zwiastujący powodzenie i uznanie wśród najbliższych. Masa ma konsystencję i posmak serowy, bakalie dodają słodyczy i delikatnej orzechowej nuty, a całość spowija naturalny aromat wanilii i pomarańczy. Do ciasta można użyć dowolnych bakalii. Nam szczególnie zasmakowały śliwki, morele oraz orzechy włoskie. Dlatego polecam uwzględnić je jako dodatki. Dość problematyczne mogą być rodzynki, gdyż nie każdy je lubi, ale jeśli wśród grona współbiesiadników nie ma „wydłubywaczy rodzynek z sernika”, to nie musicie się o to martwić.

Wegańska pascha nasycona bakaliami z aromatem wanilii i pomarańczy

Składniki:

– 300 g nerkowców moczonych w wodzie min. 8 godzin

– 180 g naturalnego tofu

– 4 łyżki mąki ryżowej

– 1 laska wanilii

– sok z 1 cytryny (lub więcej do smaku)

–  300 g ulubionych bakalii

–  skórka z 1 pomarańczy

– syrop z agawy, ksylitol lub erytrol do smaku

Potrzebna będzie:

– gaza

– niewielka, okrągła miska

  1. Nerkowce odcedzamy, dodajemy naturalne tofu, sok z cytryny, skórkę z pomarańczy, pokrojoną drobno wanilię i blendujemy na masę o konsystencji twarogu.
  2. Do powstałej masy dodajemy mąkę, wybrane bakalie i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do smaku wybraną substancję słodzącą .
  3. Miskę wykładamy gazą i wlewamy do niej powstałą masę. Wstawiamy do lodówki na około 8-12 godzin i czekamy aż stężeje.
  4. Po tym czasie wykładamy ciasto na talerz odwracając miskę do góry dnem. Gazę odklejamy. Przechowujemy w lodówce.

Uwagi:

Zamiast tofu można dodać  100 g nerkowców i 1 łyżkę mąki ryżowej więcej.

 

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy
4 komentarze
  1. Odpowiedz

    Monika

    Kwiecień 19, 2019

    Hmmm… składniki na to ciasto są łudząco podobne do Paschy z przepisu Karoliny z Savory or Sweet 🙂 Robię ją co roku. Wzorowała się Pani na nim?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Kwiecień 19, 2019

      Bardo możliwe, że przepisy są podobne. Kuchnia, to bardzo intuicyjna sprawa i wiele przepisów może wyglądać podobnie np. tofurnik, jagielnik, kotleciki z buraka, wiele potraw bazujących na kaszy jaglanej np.budyń. Nie wpomominając już o tak oczywistych potrawach jak “schabowy” ,bigos, zupa pomidorowa itd. Mam nadzieję, że pascha (nie ważne z którego przepisu) zagości na Twoim stole również w tym roku. Wszystkiego smacznego! :*

  2. Odpowiedz

    Kinga

    Kwiecień 20, 2019

    Mąka ryżowa na surowo?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Kwiecień 23, 2019

      Tak.

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.