Wegańska „ryba” po grecku z dodatkiem suszonych pomidorów

Wegańska „ryba” po grecku to danie, które robię raz do roku. Myślę, że to stanowczo za rzadko! Tym razem postanowiłam urozmaicić je dodatkiem suszonych pomidorów. I to był strzał w dziesiątkę. Jest czad!

Przy przygotowywaniu wegańskiej „ryby” po grecku zależało mi, by posiadała pełnię smaku. Aby stworzyć danie, któremu nic nie brakuje. Tak, by już po pierwszym kęsie słychać było pomruki zadowolenia. Udało się! Myślę, że zawdzięczam to suszonym pomidorom, które są bardzo wyraziste, słodkie i mają upragniony smak umami. To taki mały sekret tego dania.

Wegańską „rybę” po grecku z dodatkiem suszonych pomidorów można podawać tradycyjnie z tłuczonymi ziemniaczkami lub chlebem. Polecam taki prawdziwy, na zakwasie. Przepis na zakwas i pyszne bezglutenowe chleby znajdziecie w e-booku „Bezglutenowe pieczywo z Mocą”  Takie chleby smakują obłędnie, są zdrowe i w niczym nie ustępują pszennym. Przy pieczeniu chleba do „ryby” postanowiłam trochę poeksperymentować i na etapie wyrabiania dodałam nie wodę a piwo (może być dowolne: ciemne, jasne, glutenowe, bezglutenowe, z lub bez alkoholu). Piwo fajnie podkręciło smak i nadało ciekawą nutę. Idealnie zgrało się z daniem.

„Ryba” po grecku powinna chwilę odstać, dlatego dobrze jest przygotować ją dzień wcześniej i odstawić w chłodne miejsce. Dzięki temu smaki się połączą i wzmocnią.

Przepis na „rybę” znajdziecie tu: https://misamocy.pl/szybka-wege-rybka/ A poniżej sposób na część warzywną.

Wegańska „ryba” po grecku z dodatkiem suszonych pomidorów

Składniki:

– 800 g marchewki

– 300 g korzenia pietruszki

– ½ dużego pora

– 2 cebule

– słoik (270 g) suszonych pomidorów w zalewie+ olej z zalewy

– 200 g koncentratu pomidorowego

Przyprawy:

– 4 ziela angielskie

– 3 liście laurowe

– sól i pieprz do smaku

  1. Marchewkę oraz korzeń pietruszki dokładnie myjemy (nie obieramy) i ścieramy na tarce na średnich lub drobnych oczkach.
  2. Por kroimy na cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę.
  3. Do garnka wlewamy 3-4 łyżki oleju z zalewy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy listek oraz ziele. Chwilę smażymy.
  4. Dorzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dorzucamy por i ponownie smażymy, aż zmięknie.
  5. Wrzucamy marchewkę oraz pietruszkę, mieszamy, chwilę smażymy, następnie zalewamy 200 ml wody i dusimy pod przykryciem.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, przecier pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.
  7. Na miseczkach układamy „rybę” i przykrywamy wystudzonymi warzywami. Ostawiamy na około 24 godziny, żeby smaki mogły się połączyć.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.