Wegańska sałatka Bun Dau a’la Misa Mocy

Pierwszy raz wegańską sałatkę Bun Bo jadłam w pobliskiej tajskiej restauracji miesiąc temu. Zawsze kuszą mnie dania podawane w dużych misach z dużą ilością zieleniny i rześkim sosem. Taka właśnie jest sałatka Bun Bo. Mało składnikowa, orzeźwiająca lekka i nieziemsko smaczna.  Oryginalnie podawana jest z mięsem (ja jadłam z tofu), a do sosu dodawany jest cukier i sos rybny, dlatego musiałam ją odrobinę zmodyfikować pod siebie. Nie spodziewałam się, że odtworzenie oryginalnego smaku będzie tak proste. Zamiast cukru dałam ksylitol, zamiast sosu rybnego sojowy. Doskonale komponuje się z tofu podsmażonym tak, by skórka była chrupiąca. Można wzbogacić ją również o ostrą papryczkę, prażony sezam lub inne dodatki. Mnie jednak najbardziej smakuje ta najprostsza wersja. Koniecznie spróbujcie jej z nitkowym makaronem ryżowym, który jest bardzo delikatny i ma doskonałą konsystencję. Ogromną przyjemność sprawia samo przegryzanie cieniutkich niteczek.

Wegańska sałatka Bun Bo, to również sposób na wykorzystanie kiełek.  Oryginalnie powinny być to kiełki fasoli mung, ale równie dobrze sprawdzą się inne.  Ja użyłam mieszanki z własnej hodowli. Właśnie przyszło mi do głowy, że  bardzo pasowałyby do tego kiełki sezamu, które jako takie, nie za bardzo mi smakują. W tym przypadku mogłyby być dodatkowym atutem. Muszę to wypróbować! 🙂

 

 

Składniki (2 porcje) :

– 100 g makaronu ryżowego nitki

– 1 sałata rzymska lub pak choi

– kostka tofu

– 2 garstki orzechów ziemnych

– ½ mango

– pęczek szczypiorku

– opakowanie kiełków mung lub kiełki z własnej hodowli

– olej rzepakowy do smażenia

 

Sos:

– 2-3 łyżki ksylitolu

– 4 łyżki sosu sojowego

– 2 łyżki octu ryżowego

– sok z ½ cytryny

– 1 łyżka oleju rzepakowego lub ryżowego

– około 300 ml letniej wody

 

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  2. Sałatę, mango i szczypiorek myjemy i kroimy.
  3. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż skórka zrobi się chrupiąca.
  4. Aby zrobić sos, należy wymieszać wszystkie składniki i odpowiednio go doprawić, według własnych upodobań smakowych.
  5. Układamy składniki w kolejności: makaron, sałata, kiełki, mango, orzechy, szczypiorek i zalewamy sosem.

Na zdrowie! 🙂

 

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.