Odnoszę wrażenie, że z kaszy jaglanej da się zrobić niemalże wszystko. Jest tak neutralna, że wystarczy dodać do niej kilka składników i zamienia się w pyszne danie. Tym razem korzystając z przepisu Pana Marka Zaremby, a właściwie, jego żony z książki „Jaglany detox…kolejny krok” zamienię kasze jaglaną w pyszny, zdrowy, bezcukrowy i bezglutenowy sernik.
W moim domu sernik na Boże Narodzenie to tradycja i tym razem ta tradycja mnie nie ominie.
Składniki:
Spód ciasta:
-1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-⅓ szklanki posiekanych migdałów
-2 łyżki oleju kokosowego
-2 łyżki ciemnego kakao
-12 suszonych daktyli
-2 łyżki mąki kasztanowej (zamiennie kukurydzianej lub jaglanej)
Masa:
-1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-1 puszka mleka kokosowego
-1 szklanka mleka roślinnego
-5 łyżek posiekanych migdałów
-⅓ szklanki wiórków kokosowych (opcja)
-1 płaska łyżeczka utartej skórki z cytryny
-2 laski wanilii
-2 łyżki mąki kukurydzianej
-1 duże dojrzałe mango lub 1 banan
- Wszystkie składniki na spód wsypujemy do jednego naczynia i blendujemy.
- Na blaszkę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto i ugniatamy na spodzie. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Zabieramy się za przygotowanie masy. W garnku podgrzewamy mleko roślinne i kokosowe, dorzucamy pozostałe składniki i razem wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny.
- Masę wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 40 minut.
Dodatkowo polałam sernik roztopioną wegańską czekoladą słodzoną stevią, ozdobiłam migdałami, żurawiną leśną i winogronami. W tym ubranku wygląda bardzo świątecznie. Jak Wam się podoba?
Na zdrowie! 🙂
2 Komentarze
Pytanie
Czy 1.5 szklanki kaszy ma byc po ugotowaniu?
Czy 1.5 szklanki kaszy suchej – po ugotowaniu będzie jej więcej?
Ewa Ługowska
Chodzi o ugotowaną już kaszę. Miłego dnia! 🙂