Wegański i bezglutenowy sernik

Odnoszę wrażenie, że z kaszy jaglanej da się zrobić niemalże wszystko. Jest tak neutralna, że wystarczy dodać do niej kilka składników i zamienia się w pyszne danie. Tym razem korzystając z przepisu Pana Marka Zaremby, a właściwie, jego żony  z książki „Jaglany detox…kolejny krok” zamienię kasze jaglaną w pyszny, zdrowy, bezcukrowy  i bezglutenowy sernik.

W moim domu sernik na Boże Narodzenie to tradycja i tym razem ta tradycja mnie nie ominie.

 

Składniki:

Spód ciasta:

-1 ½  szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

-⅓ szklanki posiekanych migdałów

-2 łyżki oleju kokosowego

-2 łyżki ciemnego kakao

-12 suszonych daktyli

-2 łyżki mąki kasztanowej (zamiennie kukurydzianej lub jaglanej)

Masa:

-1 ½  szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

-1 puszka mleka kokosowego

-1 szklanka mleka roślinnego

-5 łyżek posiekanych migdałów

-⅓ szklanki wiórków kokosowych (opcja)

-1 płaska łyżeczka utartej skórki z cytryny

-2 laski wanilii

-2 łyżki mąki kukurydzianej

-1 duże dojrzałe mango lub 1 banan

 

  1. Wszystkie składniki na spód wsypujemy do jednego naczynia i blendujemy.
  2. Na blaszkę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto i ugniatamy na spodzie. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Zabieramy się za przygotowanie masy. W garnku podgrzewamy mleko roślinne i kokosowe, dorzucamy pozostałe składniki i razem wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny.
  4. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 40 minut.

 

Dodatkowo polałam sernik roztopioną wegańską czekoladą słodzoną stevią, ozdobiłam migdałami, żurawiną leśną i winogronami.  W tym ubranku wygląda bardzo świątecznie. Jak Wam się podoba?

 

Na zdrowie! 🙂

 

 

2 Komentarze

  • Pytanie
    Opublikowane 2017-08-13 16:48 0Polubienia

    Czy 1.5 szklanki kaszy ma byc po ugotowaniu?
    Czy 1.5 szklanki kaszy suchej – po ugotowaniu będzie jej więcej?

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.