Wegański bigos z wędzonym tofu i powidłami śliwkowymi

Wegański bigos z wędzonym tofu i powidłami śliwkowymi jest pyszny, aromatyczny oraz bardzo esencjonalny. Idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad lub bożonarodzeniowe danie.

 

Bigos wcale nie musi być z mięsem.  Szeroka dostępność zamienników oraz przypraw sprawia, że zrobienie wegańskiego odsłony tego wspaniałego dania jest bardzo, ale to bardzo proste.  Wystarczy kostka wędzonego tofu i odrobina papryki by nabrał wyrazistości.

Suszone śliwki oraz powidła śliwkowe sprawiają, że dzięki naturalnie występującym cukrom smak potrawy jest delikatnie podkręcony  oraz nabiera głębi. Marzy mi się jeszcze dodatek śliwek wędzonych i z pewnością kolejną porcję przygotuję z ich udziałem.

Do bigosu najlepsze są oczywiście tłuczone ziemniaki oraz kompot z suszu z wędzonymi owocami, śliwkami oraz gruszkami. Uwielbiam ten aromatyczny napój.  Kompocik popijam już od początku grudnia i raczę się nim niemal codziennie.  Palce lizać.

Wegański bigos z wędzonym tofu i powidłami śliwkowymi

Składniki na 5 porcji:

– 750 g kiszonej kapusty

– 200 ml soku z kiszonej kapusty

– 50 g suszonych borowików

– 1 kostka wędzonego lub marynowanego tofu

– 1 duża cebula

– 1 marchewka

– 10 suszonych śliwek

– 200 g koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki powideł śliwkowych

– 5 łyżek oleju

– 2 łyżki whisky (opcjonalnie)

– ksylitol do smaku (opcjonalnie)

 

Przyprawy:

– 3 liście laurowe

– 10 ziaren jałowca

– 5 ziaren ziela angielskiego

– 1 łyżeczka wędzonej papryki

– sól i pieprz do smaku

 

  1. Borowiki płuczemy zimną wodą, zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy, aż zmiękną. Następnie odcedzamy (wody nie wylewamy) i kroimy w kostkę.
  2. Tofu oraz cebulkę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce na średnich oczkach.
  3. Do garnka wlewamy olej, gdy będzie już gorący, dorzucamy liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie i chwilę smażymy. Dodajemy cebulkę i smażymy, aż się zeszkli.
  4. Dorzucamy pokrojone tofu i smażymy, aż stanie się delikatnie brązowe. Na koniec dodajemy grzyby i ponownie smażymy przez około 5 minut. Następnie przykrywamy garnek pokrywką i dusimy jeszcze 10 minut.
  5. Kapustę odcedzamy (wody nie wylewamy) i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli jest bardzo kwaśna należy ją nawet kilkukrotnie wypłukać. Wrzucamy do garnka, dodajemy startą marchewkę, chwilę podsmażamy.
  6. Do kapusty wlewamy wodę z grzybów oraz sok z kapusty (jeśli jest bardzo kwaśny, rozcieńczony pół na pół z wodą). Gotujemy przez 10 minut na dużym ogniu, a następnie zmniejszamy.
  7. Suszone śliwki kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka.
  8. Na koniec dodajemy wędzoną paprykę, powidła, koncentrat pomidorowy, opcjonalnie whisky i dokładnie mieszamy.
  9. Bigos gotujemy około 1-2 godzin. Chwilę przed zakończeniem gotowania doprawiamy solą, pieprzem oraz ksylitolem (opcjonalnie).

Uwagi!

Bigos jest najsmaczniejszy na drugi dzień po przygotowaniu.

Można go mrozić.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz