Wegański makowiec z figami i kokosem

Uwielbiam ciasta. Zresztą pewnie jak każdy. W moim domu rodzinnym, pod dowództwem mamy, na święta Bożego Narodzenia  piekliśmy kilkanaście ciast. Makowce, serniki, szarlotki, pleśniaki, karpatki, babki, keksy i inne wynalazki. Moja mama zawsze lubiła gotować i piekła dużo wymyślnych słodkości. Pamiętam jak kiedyś pomagałyśmy jej z babcią w przygotowaniu babki, którą dla odmiany gotowało się w specjalnej formie w wodzie. Trzy pokolenia w kuchni, to jest dopiero zabawa. Mieszałyśmy, kręciłyśmy, ubijałyśmy, dodawałyśmy przyprawy i aromaty.  Cała kuchnia pachniała wypiekami.  I wszystko byłoby dobrze gdyby nie okazało się, że zapomniałyśmy z babcią dodać mąki do ciasta i babka, oczywiście, się nie udała… W tamtym czasie graniczyło to z tragedią na skale kraju, a może nawet świata. Dziś się z tego śmieję.  Może to nie była pomyłka tylko impuls do wymyślenia czegoś bez dodatku mąki pszennej. Szkoda, że wtedy nie zinterpretowałam tego w ten sposób, byłabym pewnie prekursorem.

Przepis na makowiec, który znajduje się poniżej jest w prawdzie z mąką, ale kokosową, czyli suszem miąższu kokosowego.

 

Składniki:

-200g mielonego, suchego maku

-150g suszonej figi

-⅓ łyżeczki wanilii w proszku

-2 czubate łyżki masła orzechowego 100% drobno zmielonego

-3 łyżki mąki kokosowej

-80g rozdrobnionych orzechów włoskich

– 2 szklanki mleka roślinnego

 

  1. Mak gotujemy w 2 szklankach mleka na małym ogniu około 1-1,5 godziny. W trakcie gotowania dorzucamy figi pokrojone w kostkę (jedną zostawiamy do ozdoby) oraz wanilię.
  2. Do przestudzonego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Gotową masę wykładamy do tortownicy o średnicy 20 cm.
  4. Cisto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Na zdrowie! 🙂

4 Komentarze

  • Anka
    Opublikowane 2016-12-28 11:48 0Polubienia

    Piękny blog 🙂 Świetne zdjęcia! I chyba zrobię ten makowiec. Czy wiesz, że w maku jest mnóstwo wapnia, a dołożyłaś do niego również suszone figi – też świetne źródło wapnia i oczywiście wielu różnych innych składników!
    Pozdrawiam

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2016-12-28 18:20 0Polubienia

      Bardzo dziękuję 🙂 No to mamy zdrowsze ciasto niż się tego spodziewałam 🙂 To się nazywa życie!

  • Julka
    Opublikowane 2017-03-06 10:45 0Polubienia

    Super przepis! 🙂 Mam tylko drobną uwagę. W składnikach są figi a w przygotowaniu daktyle 🙂 Chyba przez pomyłkę 😉 Miłego dnia!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Verified by MonsterInsights