Pyszny, delikatny wegański makowiec z ulubionymi orzechami i ksylitowym lukrem zapewne zagości w tym roku na moim świątecznym stole. Recepturę sporządziłam na bazie niewielu produktów, które mogę jeść przy mojej diecie eliminacyjnej, aż trudno uwierzyć, że da się zrobić ciasto przy tylu wkluczeniach. A jednak! Dla chcącego nic trudnego. :)

Przepis na wegański makowiec jest dobrą bazą, można go modyfikować, jeśli chodzi zarówno o mąki, jak i dodatki.  Gotowany, mielony, mak, po odparowaniu wody, wytwarza śluz, dzięki któremu ciasto jest delikatne i sprężyste. Mąkę dodaję jedynie do zagęszczenia.

Orzechy można dodać według uznania, wymieszać z suszonymi owocami lub po prostu dodać mieszankę bakalii/mieszankę studencką. Cukier-puder z ksylitolu jest raczej trudno dostępny. Możecie go kupić przez Internet lub na Bio Bazarze w Warszawie. Czasem można go znaleźć również w sklepach ekologicznych, ale nie jest to zbyt popularny produkt. Mimo wszystko warto go mieć pod ręką, gdyż ułatwia wykończenie ciast. Można zrobić lukier lub po prostu posypać ciasto i to już wystarczy, by wyglądało apetycznie.

makowiec, bezglutenowy makowiec, wegański makowiec, makowiec bezg lutenu, ciasto, bez cukru, przepsiy na boże nardzenie. wegańskie ciasta, bezglutenowe

Wegański makowiec z orzechami i lukrem bez glutenu i białego cukru

Składniki:

– 200 g suchego maku mielonego

– 200 g wybranych bakalii + bakalie do posypania ciasta

– 50 g mąki gryczanej białej

– 50 g mąki ryżowej

– 50 g skrobi ziemniaczanej

– ½ łyżeczka sody

– sok z ½ cytryny

– skórka starta z 1 cytryny

– 3 łyżki wybranego oleju

– 100 – 150 g wybranej substancji słodzącej do smaku np. ksylitolu lub cukru kokosowego

Lukier:

– 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu

– kilka łyżek soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Mak ugotuj w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, a mak zmięknie. Co jakiś czas mieszaj, żeby nie przypalić maku.
  2. Do maku dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  3. Gotowe ciasto wyłóż do blaszki, o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół)
  5. Cukier puder wsyp do kubka, dodaj stopniowo sok z cytryny i dokładnie mieszaj, aż powstanie lukier. Smaruj ostygnięte ciasto.

Uwagi:

KSYLITOLU NIE MOŻNA PODAWAĆ DZIECIOM DO 2-GO ROKU ŻYCIA I ZWIERZĘTOM

Do przepisu na wegański makowiec użyłam mielonego, sypkiego maku. Jest to produkt, który można kupić w większości hipermarketów.

Zamiast wody możesz użyć mleka roślinnego.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zerknij też na Kruche Bezglutenowe Ciasto z Rabarbarem.

Na zdrowie! :)

makowiec, bezglutenowy makowiec, wegański makowiec, makowiec bezg lutenu, ciasto, bez cukru, przepsiy na boże nardzenie. wegańskie ciasta, bezglutenowe

Zostaw komentarz

  1. Ewelina 2018-12-17 at 15:29 - Reply

    Hej, ja z takim małym zapytaniem czy resztę dodatków (zwłaszcza mąki) dodajemy do ostudzonego maku? Pozdrawiam

    • Ewa Ługowska 2018-12-17 at 16:17 - Reply

      Niekoniecznie, może być ciepły.

    • Ewa Ługowska 2018-12-17 at 16:17 - Reply

      Niekoniecznie, może być ciepły.

  2. Małgosia 2018-12-18 at 09:01 - Reply

    A ile trzeba użyć maku niemielonego (zmielę po ugotowaniu) żeby zachować te same proporcje?

    • Ewa Ługowska 2018-12-18 at 21:26 - Reply

      Powinna być taka sama ilość. :)

  3. Rodzina Daje Radę 2018-12-18 at 19:26 - Reply

    Jaką on ma konsystencję? Czy jest dość zwarta? Zastanawiam się, czy udałby się w postaci indywidualnych mini-makowców pieczonych w foremkach na muffinki

    • Ewa Ługowska 2018-12-18 at 21:20 - Reply

      Myślę, że muffiny będą świetne z tego ciasta. Trzeba tylko krócej je piec. :)

  4. Ala 2018-12-19 at 16:37 - Reply

    Czy udekorowany jest makowiec ?

    • Ewa Ługowska 2018-12-19 at 16:41 - Reply

      To owoce goji, ale może być żurawina, albo orzechy…

  5. Ania 2018-12-20 at 20:49 - Reply

    Muszę przyznać że wyjątkowe pyszne jest to ciasto. Uwielbiam mak więc przepis jak dla mnie bajkamężowi również smakuje, a jemu ciężko dogodzić ze słodkościami.

    • Ewa Ługowska 2018-12-20 at 21:08 - Reply

      To już zrobione? Wow! Ale fajnie. :) Bardzo się cieszę, że smakuje. Dzięki za miłe wieści! :*

  6. Gosia 2018-12-22 at 17:20 - Reply

    Czy gdy użyję mąki owsianej i kokosowej to makowiec wyjdzie? I czy proporcje mąki będą takie same?

    • Ewa Ługowska 2018-12-22 at 18:36 - Reply

      Gosieńko musisz sprawdzić, ale nie sądzę żeby był problem ze zmianą mąk.

  7. Kamila 2019-01-29 at 10:45 - Reply

    Witaj Kochana. Ile tej substancji słodzącej, żeby było słodkie ale nie przesłodzone? Mam syrop z agawy :) Wspaniały blog!

    • Ewa Ługowska 2019-01-29 at 11:17 - Reply

      Cześć :) W zależności od rodzaju potrzebna będzie inna ilość. Najlepiej jest spróbować ciasta na surowo i wtedy zadecydować. :) Powodzenia! :) Dziękuję :*

  8. Mariola 2019-02-24 at 06:23 - Reply

    Czy jeśli używamy maku mielonego to też go się gotuje? Też w proporcjach 2:1 ?

    • Ewa Ługowska 2019-02-24 at 06:59 - Reply

      Nie rozumiem pytania… Mak mielony jest w przepisie.

  9. Małgorzata 2019-02-26 at 10:12 - Reply

    Cukier puder z ksylitolu robię sama w młynku do kawy

    • Ewa Ługowska 2019-02-26 at 10:29 - Reply

      Extra pomysł! Ja niestety nie mam młynka. :)

  10. Dorota 2019-12-18 at 14:05 - Reply

    Cześć Gosia, czy próbowałaś podmienić mąki ? udalo się ? :)

  11. Aleksandra 2019-12-22 at 06:16 - Reply

    Witam. Ewciu wyjdzie bez mąki ryzowej?

  12. Aleksandra 2019-12-22 at 06:17 - Reply

    Witam. Ewciu wyjdzie bez mąki ryzowej? Jaką inną ja zastąpić?

    • Ewa Ługowska 2019-12-22 at 08:46 - Reply

      Cześć kochana. Musisz czymś zagęścić bo będzie się sypał.

  13. Alina 2020-08-10 at 20:56 - Reply

    Może to nie czas ale naszło mnie na makowiec smaku jeszcze nie znam ale przed pieczeniem był pyszny lukier zamieniłam na polewę czekoladową z przepisu na brownie z buraków. Chciałam dodać zdjęcie ale chyba nie umiem ‍♀️

    • Ewa Ługowska 2020-08-11 at 14:14 - Reply

      Na makowiec zawsze jest idealny czas! Niestety nie ma możliwości wrzucenia zdjęcia… :(