Pyszny, delikatny wegański makowiec z ulubionymi orzechami i ksylitowym lukrem zapewne zagości w tym roku na moim świątecznym stole. Recepturę sporządziłam na bazie niewielu produktów, które mogę jeść przy mojej diecie eliminacyjnej, aż trudno uwierzyć, że da się zrobić ciasto przy tylu wkluczeniach. A jednak! Dla chcącego nic trudnego. 🙂
Przepis na wegański makowiec jest dobrą bazą, można go modyfikować, jeśli chodzi zarówno o mąki, jak i dodatki. Gotowany, mielony, mak, po odparowaniu wody, wytwarza śluz, dzięki któremu ciasto jest delikatne i sprężyste. Mąkę dodaję jedynie do zagęszczenia.
Orzechy można dodać według uznania, wymieszać z suszonymi owocami lub po prostu dodać mieszankę bakalii/mieszankę studencką. Cukier-puder z ksylitolu jest raczej trudno dostępny. Możecie go kupić przez Internet lub na Bio Bazarze w Warszawie. Czasem można go znaleźć również w sklepach ekologicznych, ale nie jest to zbyt popularny produkt. Mimo wszystko warto go mieć pod ręką, gdyż ułatwia wykończenie ciast. Można zrobić lukier lub po prostu posypać ciasto i to już wystarczy, by wyglądało apetycznie.
Wegański makowiec z orzechami i lukrem bez glutenu i białego cukru
Składniki:
– 200 g suchego maku mielonego
– 200 g wybranych bakalii + bakalie do posypania ciasta
– 50 g mąki gryczanej białej
– 50 g mąki ryżowej
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– ½ łyżeczka sody
– sok z ½ cytryny
– skórka starta z 1 cytryny
– 3 łyżki wybranego oleju
– 100 – 150 g wybranej substancji słodzącej do smaku np. ksylitolu lub cukru kokosowego
Lukier:
– 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu
– kilka łyżek soku z cytryny
Wykonanie:
- Mak ugotuj w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, a mak zmięknie. Co jakiś czas mieszaj, żeby nie przypalić maku.
- Do maku dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto wyłóż do blaszki, o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół)
- Cukier puder wsyp do kubka, dodaj stopniowo sok z cytryny i dokładnie mieszaj, aż powstanie lukier. Smaruj ostygnięte ciasto.
Uwagi:
KSYLITOLU NIE MOŻNA PODAWAĆ DZIECIOM DO 2-GO ROKU ŻYCIA I ZWIERZĘTOM
Do przepisu na wegański makowiec użyłam mielonego, sypkiego maku. Jest to produkt, który można kupić w większości hipermarketów.
Zamiast wody możesz użyć mleka roślinnego.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zerknij też na Kruche Bezglutenowe Ciasto z Rabarbarem.
Na zdrowie! 🙂
25 Komentarze
Ewelina
Hej, ja z takim małym zapytaniem czy resztę dodatków (zwłaszcza mąki) dodajemy do ostudzonego maku? Pozdrawiam
Ewa Ługowska
Niekoniecznie, może być ciepły.
Ewa Ługowska
Niekoniecznie, może być ciepły.
Małgosia
A ile trzeba użyć maku niemielonego (zmielę po ugotowaniu) żeby zachować te same proporcje?
Ewa Ługowska
Powinna być taka sama ilość. 🙂
Rodzina Daje Radę
Jaką on ma konsystencję? Czy jest dość zwarta? Zastanawiam się, czy udałby się w postaci indywidualnych mini-makowców pieczonych w foremkach na muffinki
Ewa Ługowska
Myślę, że muffiny będą świetne z tego ciasta. Trzeba tylko krócej je piec. 🙂
Ala
Czy udekorowany jest makowiec ?
Ewa Ługowska
To owoce goji, ale może być żurawina, albo orzechy…
Ania
Muszę przyznać że wyjątkowe pyszne jest to ciasto. Uwielbiam mak więc przepis jak dla mnie bajkamężowi również smakuje, a jemu ciężko dogodzić ze słodkościami.
Ewa Ługowska
To już zrobione? Wow! Ale fajnie. 🙂 Bardzo się cieszę, że smakuje. Dzięki za miłe wieści! :*
Gosia
Czy gdy użyję mąki owsianej i kokosowej to makowiec wyjdzie? I czy proporcje mąki będą takie same?
Ewa Ługowska
Gosieńko musisz sprawdzić, ale nie sądzę żeby był problem ze zmianą mąk.
Kamila
Witaj Kochana. Ile tej substancji słodzącej, żeby było słodkie ale nie przesłodzone? Mam syrop z agawy 🙂 Wspaniały blog!
Ewa Ługowska
Cześć 🙂 W zależności od rodzaju potrzebna będzie inna ilość. Najlepiej jest spróbować ciasta na surowo i wtedy zadecydować. 🙂 Powodzenia! 🙂 Dziękuję :*
Mariola
Czy jeśli używamy maku mielonego to też go się gotuje? Też w proporcjach 2:1 ?
Ewa Ługowska
Nie rozumiem pytania… Mak mielony jest w przepisie.
Małgorzata
Cukier puder z ksylitolu robię sama w młynku do kawy
Ewa Ługowska
Extra pomysł! Ja niestety nie mam młynka. 🙂
Dorota
Cześć Gosia, czy próbowałaś podmienić mąki ? udalo się ? 🙂
Aleksandra
Witam. Ewciu wyjdzie bez mąki ryzowej?
Aleksandra
Witam. Ewciu wyjdzie bez mąki ryzowej? Jaką inną ja zastąpić?
Ewa Ługowska
Cześć kochana. Musisz czymś zagęścić bo będzie się sypał.
Alina
Może to nie czas ale naszło mnie na makowiec smaku jeszcze nie znam ale przed pieczeniem był pyszny lukier zamieniłam na polewę czekoladową z przepisu na brownie z buraków. Chciałam dodać zdjęcie ale chyba nie umiem ♀️
Ewa Ługowska
Na makowiec zawsze jest idealny czas! Niestety nie ma możliwości wrzucenia zdjęcia… 🙁