makowiec, bezglutenowy makowiec, wegański makowiec, makowiec bezg lutenu, ciasto, bez cukru, przepsiy na boże nardzenie. wegańskie ciasta, bezglutenowe
Przepisy Słodycze

Wegański makowiec z orzechami i lukrem bez glutenu i cukru

Dodany przez on Grudzień 17, 2018

Pyszny, delikatny makowiec z ulubionymi orzechami i ksylitowym lukrem zapewne zagości w tym roku na moim świątecznym stole. Recepturę sporządziłam na bazie niewielu produktów, które mogę jeść przy mojej diecie eliminacyjnej, aż trudno uwierzyć, że da się zrobić ciasto przy tylu wkluczeniach. A jednak! Dla chcącego nic trudnego. 🙂

Przepis jest dobrą bazą, można go modyfikować, jeśli chodzi zarówno o mąki, jak i dodatki.  Gotowany, mielony, mak, po odparowaniu wody, wytwarza śluz, dzięki któremu ciasto jest delikatne i sprężyste. Mąkę dodaję jedynie do zagęszczenia.

Orzechy można dodać według uznania, wymieszać z suszonymi owocami lub po prostu dodać mieszankę bakalii/mieszankę studencką. Cukier-puder z ksylitolu jest raczej trudno dostępny. Możecie go kupić przez Internet lub na Bio Bazarze w Warszawie. Czasem można go znaleźć również w sklepach ekologicznych, ale nie jest to zbyt popularny produkt. Mimo wszystko warto go mieć pod ręką, gdyż ułatwia wykończenie ciast. Można zrobić lukier lub po prostu posypać ciasto i to już wystarczy, by wyglądało apetycznie.

makowiec, bezglutenowy makowiec, wegański makowiec, makowiec bezg lutenu, ciasto, bez cukru, przepsiy na boże nardzenie. wegańskie ciasta, bezglutenowe

 

Wegański makowiec z orzechami i lukrem bez glutenu i cukru

 

Składniki:

– 200 g suchego maku mielonego

– 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały itd.)

– 50 g mąki gryczanej białej

– 50 g mąki ryżowej

– 50 g skrobi (ziemniacznej, kukurydzianej, mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej)

– ½ łyżeczka sody

– sok z ½ cytryny

– skórka starta z 1 cytryny

– 3 łyżki wybranego oleju

– wybrana substancja słodząca do smaku

 

Lukier:

– 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu

– sok z cytryny

 

  1. Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, a mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku.
  2. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki, o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Lukier

Cukier puder wsypujemy na kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto.

Uwagi:

Do przepisu użyłam mielonego, sypkiego maku. Jest to produkt, który można kupić w większości hipermarketów.

 

Na zdrowie! 🙂

makowiec, bezglutenowy makowiec, wegański makowiec, makowiec bezg lutenu, ciasto, bez cukru, przepsiy na boże nardzenie. wegańskie ciasta, bezglutenowe

TAG
Podobne wpisy
19 komentarzy
  1. Odpowiedz

    Ewelina

    Grudzień 17, 2018

    Hej, ja z takim małym zapytaniem czy resztę dodatków (zwłaszcza mąki) dodajemy do ostudzonego maku? Pozdrawiam

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Grudzień 17, 2018

      Niekoniecznie, może być ciepły.

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Grudzień 17, 2018

      Niekoniecznie, może być ciepły.

  2. Odpowiedz

    Małgosia

    Grudzień 18, 2018

    A ile trzeba użyć maku niemielonego (zmielę po ugotowaniu) żeby zachować te same proporcje?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Grudzień 18, 2018

      Powinna być taka sama ilość. 🙂

  3. Odpowiedz

    Rodzina Daje Radę

    Grudzień 18, 2018

    Jaką on ma konsystencję? Czy jest dość zwarta? Zastanawiam się, czy udałby się w postaci indywidualnych mini-makowców pieczonych w foremkach na muffinki

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Grudzień 18, 2018

      Myślę, że muffiny będą świetne z tego ciasta. Trzeba tylko krócej je piec. 🙂

  4. Odpowiedz

    Ala

    Grudzień 19, 2018

    Czy udekorowany jest makowiec ?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Grudzień 19, 2018

      To owoce goji, ale może być żurawina, albo orzechy…

  5. Odpowiedz

    Ania

    Grudzień 20, 2018

    Muszę przyznać że wyjątkowe pyszne jest to ciasto. Uwielbiam mak więc przepis jak dla mnie bajkamężowi również smakuje, a jemu ciężko dogodzić ze słodkościami.

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Grudzień 20, 2018

      To już zrobione? Wow! Ale fajnie. 🙂 Bardzo się cieszę, że smakuje. Dzięki za miłe wieści! :*

  6. Odpowiedz

    Gosia

    Grudzień 22, 2018

    Czy gdy użyję mąki owsianej i kokosowej to makowiec wyjdzie? I czy proporcje mąki będą takie same?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Grudzień 22, 2018

      Gosieńko musisz sprawdzić, ale nie sądzę żeby był problem ze zmianą mąk.

  7. Odpowiedz

    Kamila

    Styczeń 29, 2019

    Witaj Kochana. Ile tej substancji słodzącej, żeby było słodkie ale nie przesłodzone? Mam syrop z agawy 🙂 Wspaniały blog!

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Styczeń 29, 2019

      Cześć 🙂 W zależności od rodzaju potrzebna będzie inna ilość. Najlepiej jest spróbować ciasta na surowo i wtedy zadecydować. 🙂 Powodzenia! 🙂 Dziękuję :*

  8. Odpowiedz

    Mariola

    Luty 24, 2019

    Czy jeśli używamy maku mielonego to też go się gotuje? Też w proporcjach 2:1 ?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Luty 24, 2019

      Nie rozumiem pytania… Mak mielony jest w przepisie.

  9. Odpowiedz

    Małgorzata

    Luty 26, 2019

    Cukier puder z ksylitolu robię sama w młynku do kawy

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Luty 26, 2019

      Extra pomysł! Ja niestety nie mam młynka. 🙂

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.