Wegański makowiec z orzechami i lukrem bez glutenu i cukru

Pyszny, delikatny wegański makowiec z ulubionymi orzechami i ksylitowym lukrem zapewne zagości w tym roku na moim świątecznym stole. Recepturę sporządziłam na bazie niewielu produktów, które mogę jeść przy mojej diecie eliminacyjnej, aż trudno uwierzyć, że da się zrobić ciasto przy tylu wkluczeniach. A jednak! Dla chcącego nic trudnego. 🙂

Przepis na wegański makowiec jest dobrą bazą, można go modyfikować, jeśli chodzi zarówno o mąki, jak i dodatki.  Gotowany, mielony, mak, po odparowaniu wody, wytwarza śluz, dzięki któremu ciasto jest delikatne i sprężyste. Mąkę dodaję jedynie do zagęszczenia.

Orzechy można dodać według uznania, wymieszać z suszonymi owocami lub po prostu dodać mieszankę bakalii/mieszankę studencką. Cukier-puder z ksylitolu jest raczej trudno dostępny. Możecie go kupić przez Internet lub na Bio Bazarze w Warszawie. Czasem można go znaleźć również w sklepach ekologicznych, ale nie jest to zbyt popularny produkt. Mimo wszystko warto go mieć pod ręką, gdyż ułatwia wykończenie ciast. Można zrobić lukier lub po prostu posypać ciasto i to już wystarczy, by wyglądało apetycznie.

makowiec, bezglutenowy makowiec, wegański makowiec, makowiec bezg lutenu, ciasto, bez cukru, przepsiy na boże nardzenie. wegańskie ciasta, bezglutenowe

Wegański makowiec z orzechami i lukrem bez glutenu i cukru

Składniki:

– 200 g suchego maku mielonego

– 200 g wybranych orzechów (laskowe, włoskie, migdały itd.)

– 50 g mąki gryczanej białej

– 50 g mąki ryżowej

– 50 g skrobi (ziemniacznej, kukurydzianej, mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej)

– ½ łyżeczka sody

– sok z ½ cytryny

– skórka starta z 1 cytryny

– 3 łyżki wybranego oleju

– wybrana substancja słodząca do smaku

Lukier:

– 6 łyżek cukru-pudru z ksylitolu

– sok z cytryny

  1. Mak gotujemy w wodzie, w proporcjach 1:2, do czasu aż woda wyparuje, a mak zmięknie. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przypalić maku.
  2. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki, o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Lukier na makowiec wegański

Cukier puder wsypujemy na kubka, dodajemy stopniowo soku z cytryny i dokładnie mieszamy, aż powstanie lukier. Smarujemy ostygnięte ciasto.

Uwagi:

Do przepisu na wegański makowiec użyłam mielonego, sypkiego maku. Jest to produkt, który można kupić w większości hipermarketów.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis zerknij też na Kruche Bezglutenowe Ciasto z Rabarbarem.

Na zdrowie! 🙂

makowiec, bezglutenowy makowiec, wegański makowiec, makowiec bezg lutenu, ciasto, bez cukru, przepsiy na boże nardzenie. wegańskie ciasta, bezglutenowe

23 Comments

  • Avatar
    Ewelina
    Opublikowane 2018-12-17 3:29 PM 0Polubienia

    Hej, ja z takim małym zapytaniem czy resztę dodatków (zwłaszcza mąki) dodajemy do ostudzonego maku? Pozdrawiam

  • Avatar
    Małgosia
    Opublikowane 2018-12-18 9:01 AM 0Polubienia

    A ile trzeba użyć maku niemielonego (zmielę po ugotowaniu) żeby zachować te same proporcje?

  • Avatar
    Rodzina Daje Radę
    Opublikowane 2018-12-18 7:26 PM 0Polubienia

    Jaką on ma konsystencję? Czy jest dość zwarta? Zastanawiam się, czy udałby się w postaci indywidualnych mini-makowców pieczonych w foremkach na muffinki

  • Avatar
    Ala
    Opublikowane 2018-12-19 4:37 PM 0Polubienia

    Czy udekorowany jest makowiec ?

  • Avatar
    Ania
    Opublikowane 2018-12-20 8:49 PM 0Polubienia

    Muszę przyznać że wyjątkowe pyszne jest to ciasto. Uwielbiam mak więc przepis jak dla mnie bajkamężowi również smakuje, a jemu ciężko dogodzić ze słodkościami.

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-12-20 9:08 PM 0Polubienia

      To już zrobione? Wow! Ale fajnie. 🙂 Bardzo się cieszę, że smakuje. Dzięki za miłe wieści! :*

  • Avatar
    Gosia
    Opublikowane 2018-12-22 5:20 PM 0Polubienia

    Czy gdy użyję mąki owsianej i kokosowej to makowiec wyjdzie? I czy proporcje mąki będą takie same?

  • Avatar
    Kamila
    Opublikowane 2019-01-29 10:45 AM 0Polubienia

    Witaj Kochana. Ile tej substancji słodzącej, żeby było słodkie ale nie przesłodzone? Mam syrop z agawy 🙂 Wspaniały blog!

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2019-01-29 11:17 AM 0Polubienia

      Cześć 🙂 W zależności od rodzaju potrzebna będzie inna ilość. Najlepiej jest spróbować ciasta na surowo i wtedy zadecydować. 🙂 Powodzenia! 🙂 Dziękuję :*

  • Avatar
    Mariola
    Opublikowane 2019-02-24 6:23 AM 0Polubienia

    Czy jeśli używamy maku mielonego to też go się gotuje? Też w proporcjach 2:1 ?

  • Avatar
    Małgorzata
    Opublikowane 2019-02-26 10:12 AM 0Polubienia

    Cukier puder z ksylitolu robię sama w młynku do kawy

  • Avatar
    Dorota
    Opublikowane 2019-12-18 2:05 PM 0Polubienia

    Cześć Gosia, czy próbowałaś podmienić mąki ? udalo się ? 🙂

  • Avatar
    Aleksandra
    Opublikowane 2019-12-22 6:16 AM 0Polubienia

    Witam. Ewciu wyjdzie bez mąki ryzowej?

  • Avatar
    Aleksandra
    Opublikowane 2019-12-22 6:17 AM 0Polubienia

    Witam. Ewciu wyjdzie bez mąki ryzowej? Jaką inną ja zastąpić?

Zostaw komentarz