Wegański pasztet z czerwonej fasoli to chyba najłatwiejsza potrawa, którą można przyrządzić. Nie jest zbyt pracochłonna i nie wymaga zdolności kulinarnych. Do tego przyrządzony samodzielnie w domu, w przeciwieństwie do kupionego w sklepie, nie zawiera spulchniaczy, polepszaczy smaku, utrwalaczy i całej listy związków chemicznych mających sprawić, że będzie smaczny z długim terminem przydatności.

Taki domowy pasztet może mieć też drugie życie. Gdy już nam się znudzi, możemy zrobić z niego kotlety na obiad.  Tak, tak wystarczy dodać wybranej mąki, uformować, obtoczyć w mące kukurydzianej lub zmielonym siemieniu lnianym i usmażyć. Ewentualnie można dodać jajko lub łyżkę łupin babki jajowatej dla zagęszczenia. Ja zazwyczaj tak właśnie robię.

Wegański pasztet ze śliwką.

Składniki:
-250 g czerwonej fasoli moczonej przez noc
-1/2 szklanki kaszy jaglanej
-1 średnia cebula
-3 ząbki czosnku
-10 suszonych śliwek
-łyżka: cząbru, majeranku, papryki wędzonej
-2 łyżki babki jajowatej
-sól i pieprz do smaku
-1/2 szklanki letniej wody (opcjonalnie)

Fasolę namoczoną przez noc gotujemy do miękkości. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i również gotujemy do miękkości. Ugotowaną fasolę i kaszę wsypujemy do jednego naczynia, dodajemy, pokrojoną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest bardzo gęsta możemy dodać trochę wody. Połowę wykładamy do blaszki o wymiarach 26×11 cm, układamy na środku śliwki i przykrywamy drugą połową. Mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch i wkładamy, na godzinę, do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.

Wegański pasztet z czerwonej fasoli  kroimy dopiero po wystygnięciu. Dajmy mu szansę, żeby się zsiadł

Jeśli spodobał Ci się ten przepis spróbuj też pasztetu z kaszy jaglanej.

Smacznego!

Zostaw komentarz

  1. Asia 2018-06-20 at 07:31 - Reply

    Dzien dobry :)
    Mam pytanko czym mozna zastapic babke jajowata?? nie mam do niej dostepu niestety. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
    Swietna strona!!!

    • Ewa Ługowska 2018-06-20 at 10:45 - Reply

      Możesz ją pominąć. Babka jajowatą fajnie rozpulchniona, ale nie jest to konieczne.

  2. Anna 2020-02-11 at 07:54 - Reply

    Myślę że siemię lniane będzie dobrym pomysłem bo na tej samej zasadzie działa jak babka.

    • Ewa Ługowska 2020-03-12 at 13:45 - Reply

      Tu muszę się nie zgodzić. Babka działa inaczej.

  3. Joanna 2020-02-12 at 19:37 - Reply

    Czy to waga suchej fasoli?

    • Ewa Ługowska 2020-02-13 at 08:44 - Reply

      Tak, oczywiście. :)

  4. Sylwia 2020-04-07 at 08:22 - Reply

    Ewciu, będę używała fasoli z puszki do tego przepisu. Puszka ma 220g fasoli po odsączeniu, więc podejrzewam, że trzeba użyć więcej, niż jednej puszki…jak myślisz?

    • Ewa Ługowska 2020-04-07 at 08:45 - Reply

      Tak. Myślę, że nawet 2 puszki.

      • Sylwia 2020-04-08 at 05:44 - Reply

        Ok, dziękuję Ewciu ale zdobyłam suchą fasolę, więc grzecznie zrobię wg. przepisu :D A jeszcze jedno pytanko- czy pasztet szybko wysycha? Chciałam upiec go już w czwartek/piątek a ma być na niedzielę i zastanawiam się czy dotrwa w lodówce.

        • Ewa Ługowska 2020-04-08 at 09:29 - Reply

          Gratulacje. :) Pasztet powinien być wilgotny więc nie powinien wysychać. Przechowuj go w zamkniętym pojemniku, w lodówce. Powodzenia! :)

  5. Sylwia 2020-04-08 at 12:51 - Reply

    Świetnie, dziękuję i dam znać, jak wyszedł :)

    • G 2021-10-05 at 08:26 - Reply

      i co, nie wyszedł?