Wegański pasztet z czerwonej fasoli to chyba najłatwiejsza potrawa, którą można przyrządzić. Nie jest zbyt pracochłonna i nie wymaga zdolności kulinarnych. Do tego przyrządzony samodzielnie w domu, w przeciwieństwie do kupionego w sklepie, nie zawiera spulchniaczy, polepszaczy smaku, utrwalaczy i całej listy związków chemicznych mających sprawić, że będzie smaczny z długim terminem przydatności.
Taki domowy pasztet może mieć też drugie życie. Gdy już nam się znudzi, możemy zrobić z niego kotlety na obiad. Tak, tak wystarczy dodać wybranej mąki, uformować, obtoczyć w mące kukurydzianej lub zmielonym siemieniu lnianym i usmażyć. Ewentualnie można dodać jajko lub łyżkę łupin babki jajowatej dla zagęszczenia. Ja zazwyczaj tak właśnie robię.
Wegański pasztet ze śliwką.
Składniki:
-250 g czerwonej fasoli moczonej przez noc
-1/2 szklanki kaszy jaglanej
-1 średnia cebula
-3 ząbki czosnku
-10 suszonych śliwek
-łyżka: cząbru, majeranku, papryki wędzonej
-2 łyżki babki jajowatej
-sól i pieprz do smaku
-1/2 szklanki letniej wody (opcjonalnie)
Fasolę namoczoną przez noc gotujemy do miękkości. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i również gotujemy do miękkości. Ugotowaną fasolę i kaszę wsypujemy do jednego naczynia, dodajemy, pokrojoną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest bardzo gęsta możemy dodać trochę wody. Połowę wykładamy do blaszki o wymiarach 26×11 cm, układamy na środku śliwki i przykrywamy drugą połową. Mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch i wkładamy, na godzinę, do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
Wegański pasztet z czerwonej fasoli kroimy dopiero po wystygnięciu. Dajmy mu szansę, żeby się zsiadł
Jeśli spodobał Ci się ten przepis spróbuj też pasztetu z kaszy jaglanej.
Smacznego!
Dzien dobry :)
Mam pytanko czym mozna zastapic babke jajowata?? nie mam do niej dostepu niestety. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Swietna strona!!!
Możesz ją pominąć. Babka jajowatą fajnie rozpulchniona, ale nie jest to konieczne.
Myślę że siemię lniane będzie dobrym pomysłem bo na tej samej zasadzie działa jak babka.
Tu muszę się nie zgodzić. Babka działa inaczej.
Czy to waga suchej fasoli?
Tak, oczywiście. :)
Ewciu, będę używała fasoli z puszki do tego przepisu. Puszka ma 220g fasoli po odsączeniu, więc podejrzewam, że trzeba użyć więcej, niż jednej puszki…jak myślisz?
Tak. Myślę, że nawet 2 puszki.
Ok, dziękuję Ewciu ale zdobyłam suchą fasolę, więc grzecznie zrobię wg. przepisu :D A jeszcze jedno pytanko- czy pasztet szybko wysycha? Chciałam upiec go już w czwartek/piątek a ma być na niedzielę i zastanawiam się czy dotrwa w lodówce.
Gratulacje. :) Pasztet powinien być wilgotny więc nie powinien wysychać. Przechowuj go w zamkniętym pojemniku, w lodówce. Powodzenia! :)
Świetnie, dziękuję i dam znać, jak wyszedł :)
i co, nie wyszedł?