Najlepsze sosy do makaronów są super proste. Czasem wystarczy jedynie czosnek delikatnie podgrzany na oliwie z oliwek i świeże zioła… Bazą do tego sosu jest bakłażan. Warzywo, którego niezwykłość odkryłam niedawno. Tak powstał wegański sos pomidorowo-bakłażanowy.
Zapewne znacie wiele dań kuchni azjatyckiej i bliskowschodniej z udziałem bakłażana np. pastę baba ghanoush (jeśli nie, to zapraszam po przepis: https://misamocy.pl/pyszna-pasta-z-baklazana-ala-baba-ghanoush/). Dzięki temu, że bakłażan ma delikatną, gąbczastą strukturę fantastycznie sprawdza się w smarowidłach i sosach. Jego smak (na surowo) nie jest zbyt wyrazisty, dlatego można go dowolnie ukształtować. Trzeba przy tym uważać, bo jak na gąbkę przystało, chłonie bardzo dużo tłuszczu.
To, czego z pewnością większość osób nie wie, to fakt, że bakłażan jest owocem, a dokładniej jagodą. Przez Hiszpanów zwany jest „jabłkiem miłości”. To z powodu przekonania, iż działa jak afrodyzjak. Inne nazwy to: oberżyna, gruszka miłosna i jajko krzewiaste.
Do wegańskiego sosu pomidorowo-bakłażanowego niezbędny jest dobrej jakości makaron bezglutenowy. W dużych sklepach ekologicznych znajdziecie ich całe mrowie. Najlepsze makarony, również te w wersji bez glutenu, robią oczywiście włosi! Moim ulubionym jest „ Pasta Natura Azienda Agricola”. Z polskich marek polecam firmę Fabijańscy.
Dostępnych jest baaardzo dużo rodzajów makaronów bezglutenowych:
– mączne: kukurydziany, gryczany, z amarantusa, z komosy ryżowej, ryżowy, owsiany, jaglany, sorgo
– strączkowe z: ciecierzycy, czerwonej soczewicy, zielonego groszku, grochu
– inne: z mąki konjac (prawie bez kalorii i wartości odżywczych)
Wegański sos pomidorowo-bakłażanowy do makaronu
Składniki (3-4 porcje):
– 1 średni bakłażan
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 łyżki oleju do smażenia
– 1 łyżeczka kminu (mielony lub ziarna)
– 200 g koncentratu pomidorowego
– sól i pieprz do smaku
– 300 ml wody
- Kmin chwilę prażymy w garnku (bez tłuszczu), żeby uwolnić aromat. Dodajemy olej i podgrzewamy.
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
- Bakłażan kroimy w grubą kostkę. Dorzucamy do zeszklonej cebulki i czosnku. Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie.
- Na koniec dodajemy koncentrat. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na zdrowie! :)
Jeśli spodobał Ci się wegański sos pomidorowo-bakłażanowy, sprawdź koniecznie recepturę na burgery z białej fasoli!