Podczas majówki, z pewnością znaczna część Polaków, rozpocznie sezon grillowy. W takich sytuacjach weganie i wegetarianie mają często zagwozdkę, co też można przygotować, w zamian za tradycyjne potrawy. Dlatego wegański sos tzatzyki rozpoczyna cykl wpisów i przepisów na dania i dodatki do grilla. Mam nadzieję, że będą dla Was pomocą i inspiracją na letnie potrawy w gronie znajomych.
Jest wiele ciekawych sposobów na zastąpienie nabiału w diecie. Jednak moim lubionym jest nabiał z nerkowców. Dobrze przyprawiony do złudzenia przypomina smak sera. Można go podawać zarówno na słodko, jak i na ostro. W tym przypadku nadałam mu wytrawną nutę. Z dodatkami smakuje obłędnie, dlatego proponuje nie informować znajomych, tylko zaczekać na ich reakcję. Ciekawa jestem, czy zauważą, że to wegański sos tzatzyki, a nie ten, przygotowywany tradycyjnie, z nabiału.
Ważne jest, by dobrze doprawić sos. To, co podkreśla jego „serowość” to smak kwaśny, dlatego dodajcie tyle soku z cytryny, ile potrzeba do uzyskania twarogowej kwaśności. Z czosnkiem radzę nie przesadzić, są równe jego rodzaje i niektóre bywają bardzo ostre, dlatego najlepiej dodawać go stopniowo. Mleko polecam użyć tłuste, czyli sojowe lub migdałowe. Ryżowe jest raczej jak barwiona woda i może jedynie obniżyć wartość smakową sosu.
Składniki:
– 150g nerkowców moczonych w wodzie przez min 10 godzin
– 1-2 ząbki czosnku
– 150 – 200ml mleka sojowego (lub innego roślinnego)
– sok z 1-2 cytryn
– ½ ogórka wężowego, startego na tarce o drobnych oczkach
– pęczek szczypiorku lub garść koperku
– sól i pieprz do smaku
1. Nerkowce odsączamy, dodajemy mleko, obrany i pokrojony na plastry czosnek, sok z cytryny i blendujemy na gładki krem.
2. Ogórek razem ze skórką ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy wodę , szczypiorek lub koperek drobno kroimy, wszystkie składniki dodajemy do „sera” i mieszamy.
3. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Na zdrowie! :)
P.S. Podczas odpoczynku na łonie natury nie zapominajcie o zerwaniu pokrzywy. Z pewnością przyda się jako zdrowsza alternatywa herbaty.
[…] nie będzie się nudzić. Ostatnio byliśmy w Grecji posmakować ich narodowego specjału, czyli tzatzyki, oczywiście w wegańskiej wersji. Teraz zabieram Was do słonecznej Hiszpanii, pachnącej […]
[…] ziemniaków polecam Wam dwa pyszne sosy: tzatzyki i sos pomidorowy z cynamonową nutką. Idealnie się komponują i uzupełniają, tworząc wyjątkowy […]
[…] gotowanymi w skórce. Polecam wcześniej namoczyć nerkowce i jako dodatek przygotować tzatzyki. Tych z Was, którzy przy okazji, stali się posiadaczami również liści kalafiora, zachęcam […]
[…] wtedy więcej wartości odżywczych. Dodatkowo można podać ją z sosami np. czosnkowym z awokado, tzatzyki, pomidorowym ale już sam jej smak jest tak wyśmienity, że z pewnością będziecie zachwyceni. […]
[…] który może zastąpić ketchup (sprawdźcie skład kupionego, tam jest sporo cukru) oraz tzatzyki zrobione na bazie nerkowców. Jest to doskonały duet do wielu potraw. Jako uzupełnienie dania, […]
[…] – wegański sos tzatzyki […]