Kocham cynamon, nawet bardzo, a wegańskie, bezglutenowe cynamonki – bułeczki z dynią, masłem orzechowym i dużą ilością cynamonu kojarzą mi się z ukochanymi Cinnabons, które można było kupić kiedyś w Galerii Mokotów.  Zawsze przechodząc obok stoiska, musiałam stoczyć ze sobą walkę, by ich nie kupić. Oczywiście zawsze przegrywałam. Wtedy byłam tylko na diecie wegetariańskiej, więc  nie miałam problemu ze składem. To, co nie pozwalało mi spokojnie cieszyć się ich smakiem to przede wszystkim kaloryczność. Jedna taka bułeczka miała około 700 kcal. Prawdziwa bomba! Stoisko zostało zlikwidowane kilka lat temu i od tamtej pory ich nie jadłam. Tęskniłam za nimi straszliwie…

Ciasto na bezglutenowe cynamonki

Ciasto do wegańskich, bezglutenowych cynamonek sporządzone jest na bazie ciasta drożdżowego. W cieście bezglutenowym trudno jest o elastyczność, dlatego ta opcja sprawdza się najlepiej. Jako masa posłużyło masło orzechowe oraz, co  najważniejsze, duża ilość cynamonu. Wegańskie, bezglutenowe cynamonki są mięciutkie, wilgotne i bardzo aromatyczne.  Dynia delikatnie barwi na żółty kolor, dzięki temu wygląda jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Obecność warzyw w wypiekach sprawia, że są wilgotniejsze i dłużej zachowują świeżość.

Przy przygotowaniu ciasta drożdżowego najważniejszy jest… spokój, dobre nastawienie, cisza i pozytywne wibracje.  Jest wiele legend o wyrabianiu drożdżowego. Słyszałam kiedyś, że trzeba 2 dni grzać mieszkanie, zanim zabierzemy się do wyrabiania. Z pewnością zimno mu nie służą, ale myślę, że aż tak skomplikowane to nie jest. Drożdże do wegańskich cynamonek muszą mieć odpowiednie warunki do rozwoju, dlatego należy zamknąć okna w kuchni, by uniknąć przeciągów. W pomieszczeniu powinno być ciepło. Zdarza mi się zostawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia przy włączonym palniku kuchenki elektrycznej. Zawsze przykrywam je ściereczką i staram się go nie poruszać, nie dotykać, nie odkrywać, nie sprawdzać, czy rośnie.  Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Wysoka temperatura zabija drożdże.

Przepis na wegańskie, bezglutenowe cynamonki z dynią, masłem orzechowym 

Składniki:

– 150 g dynii

– 150 g skrobi ziemniaczanej

– 80 g mąki ryżowej

– 50 g mąki owsianej bezglutenowej

– 30 g mąki kokosowej + mąka do posypania stolnicy lub kukurydzianej

– 20 g łupiny babki jajowatej

– 7 g drożdży suchych (opakowanie)

– 10 -15 łyżek ksylitolu (można dodać mniej) lub innej substancji słodzącej

– 100-300 ml ciepłego mleka roślinnego (ilość zależy od soczystości dyni)

Składniki na masę:

–  100 g masła orzechowego

– 1 jabłko

– 15 – 20 g cynamonu w proszku

– 1 łyżeczka kardamonu w proszku

– 4 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej

– odrobina rumu do smaku (opcjonalnie)

– kilka łyżek gorącej wody

Do posypania (opcjonalnie):

– garść orzechów np. pistacje

– garść żurawiny suszonej

Wykonanie:

  1. Masa: Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miseczki  wrzucamy składniki na masę, dodajemy kilka łyżek gorącej wody i mieszamy, aż składniki się połączą
  2. Ciasto: Suche składniki mieszamy, dodajemy dynię startą na średnich oczkach, dolewamy stopniowo ciepłego mleka  i zagniatamy ciasto rękami.
  3. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto na kształt prostokąta o grubości 1 cm. Ciasto również należy posypać mąką, inaczej przyklei się do wałka.
  4. Rozwałkowane ciasto smarujemy masą, i kroimy na około 8-14 pasków (wszerz). Każdy z pasków delikatnie zwijamy w „ślimaka”. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
  5. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie posypujemy dodatkami (opcjonalnie) i  pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 40 minut.

A jeśli uwielbiasz cynamon, to sięgnij po inne moje przepisy z jego udziałem:

Na zdrowie! :)

Bułeczki w Waszym wykonaniu:

@harceipsoty

Zostaw komentarz

  1. Pamela 2018-11-14 at 20:44 - Reply

    Witam, czy można zamienić na coś łupinę babki jajowatej? Jestem na diecie bezglutenowej i najbardziej brakuje mi właśnie takich drożdżowych bułeczek :) niestety nie mam takiego składnika w domu i raczej niełatwo będzie go zdobyć, stąd moje pytanie.. bo już mam ochotę nagrzewać piekarnik :D
    Pozdrawiam!

    • Ewa Ługowska 2018-12-04 at 14:14 - Reply

      Niestety niczym, można ją pominąc, ale ciasto nie będzie tak pulchne. Łupinę babki jajowatej dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością, hipermarketach, czasem w aptekach, a już z pewnością w internecie. Najtaniej jest w Targroch. Polecam nabyć, to dobry błonnik.

  2. Anna 2018-12-17 at 08:37 - Reply

    Co można dać zamiast ksylitolu ?

    • Ewa Ługowska 2019-02-12 at 18:50 - Reply

      Erytrol

  3. Bea 2019-02-03 at 04:53 - Reply

    Witaj. Czy mogę użyć dyni która jest już upieczona?

    • Ewa Ługowska 2019-02-03 at 08:24 - Reply

      Jasne, tylko musisz wyczuć ilość.

  4. Iwona 2019-11-15 at 09:48 - Reply

    ciastka wyszły całkiem smaczne, bez wow ale ok;) drugiego dnia nawet lepsze;)(Połowę zrobiłam z samą masą z przepisu, a drugie pół posmarowałam jeszcze dodatkowo domowym dżemem porzeczkowym – i te były zdecydowanie lepsze, ten dżem fajnie przełamuje smak.
    Przepis jeszcze powtórzę, ale zdecydowanie z dodatkiem dżemu, albo samym dżemem.

    • Ewa Ługowska 2019-11-15 at 13:46 - Reply

      Super! Dzięki za opinię.

  5. Ewa 2020-09-29 at 14:55 - Reply

    Ewo jaką konsystęcie powinno mieć ciasto przed upieczeniem czy takie jak przy najlepszym chlebie na świecie?

    • Ewa Ługowska 2020-09-29 at 15:39 - Reply

      Ewuś! Zerknij na insta stories, tam zamieściłam dodatkowe wskazówki. Nagrania dostępne są do jutra rana.

  6. Magda 2020-10-01 at 21:18 - Reply

    Właśnie wyszły z piekarnika. Nie mogę uwierzyć, że nie urosły , ale niestety niewielki zakalec powstał w środku każdej bułeczki. Czytam przepis i nie wiem jak to możliwe ale zapomniałam o ksylitolu do ciasta :(
    To chyba ten błąd …

    • Ewa Ługowska 2020-10-05 at 08:31 - Reply

      Bułeczki powinny wyrosnąć jeszcze przed włożeniem do piekarnika. Widocznie drożdże nie zapracowały. Czas wyrastania może się wydłużyć jeśli temperatura w mieszkaniu jest stosunkowo niska. Należy wtedy dać im więcej czasu.

  7. Ewa 2020-10-08 at 18:51 - Reply

    Ewo bułeczki wyszły fantastyczne mięciutkie pulchniutkie pachnące cynamonem. Właśnie się studzą ale już jedna pochłonelam bo nie mogłam się powstrzymać

  8. Ewa 2020-10-09 at 21:32 - Reply

    Bułeczki wyszły fantastyczne mięciutkie rozpływają się w ustach i pachną cynamonem dziękuję za przepis Ewo

    • Ewa Ługowska 2020-10-12 at 16:08 - Reply

      Bardzo się cieszę. Na zdrowie!

  9. Kasia 2021-09-22 at 10:14 - Reply

    Ewo, czy można czymś zastąpić drożdze? Niestety nie mogę ich spożywać. Czy proszek do pieczenia, bądź (najchętniej) zakwas bezglutenowy zdałby egzamin w tym przepisie?

    • Ewa Ługowska 2021-09-22 at 10:39 - Reply

      Możesz jednym i drugim. Daj znać jak efekt!

  10. Julita 2024-10-10 at 07:43 - Reply

    Witam,czy można czymś zastąpić masło orzechowe?niestety córka ma alergię..

    • Ewa Ługowska 2024-10-10 at 19:06 - Reply

      Witaj! Może być np. migdałowe.

  11. Alicja 2024-11-13 at 19:38 - Reply

    Po raz pierwszy zrobiłam dzisiaj,nadzienie dałam domowy dżem wiśniowy cieniutko i jabłka podsmażone w kostkę z cynamonem. Smak nie do opisania. Zwinęłam w rulonik wszystko i porcjowałam kawałeczki ,czyli inaczej niż Ewa podaje w przepisie. Mega pyszne wyszło. Dziękuję za przepis.