Kolacja Obiad Przepisy

Wegańskie burgery dyniowo – marchwiowe z suszonymi pomidorami

Dodany przez on Październik 22, 2018

Dynia to jedno z najbardziej inspirujących warzyw na Ziemi. Można przygotować z niej wiele ciekawych potraw. Doskonała na słodko i na słono, bardzo neutralna w smaku, niedroga i wydajna. Czasem, żeby zjeść jedną, trzeba się dobrze postarać.  Bywa, że osiąga gigantyczne rozmiary. W zeszłym roku rekordzista Polski ważyła 839,6 kg, natomiast największa dynia na świecie osiągnęła wagę 1190,49 kg. Obie panie wyglądają monstrualnie i trochę przerażają. Choć taką  ilością można by wykarmić wiele, wiele osób i zrobić niejedno danie, to jednak wolę  te w standardowych rozmiarach.  Co roku odkrywam ją na nowo i  za każdym razem pobudza moją kreatywność do tworzenia, chyba przede wszystkim, deserów.  Burgery są jednym z niewielu dyniowych, wytrawnych przepisów na blogu. Hmmm trzeba to zmienić…

 

Przepis na wegańskie burgery dyniowo – marchwiowe z suszonymi pomidorami obiecałam wam już jakiś czas temu, na jednej z transmisji na Instagramie. Pokazywałam je jako przykład kotletów warzywnych. Proporcje dyni do marchewki można dowolnie zmienić lub możecie użyć samej dyni. Ja miałam do wykorzystania resztę marchewki z własnej uprawy, dlatego ją dodałam.

Wegańskie burgery dyniowo – marchwiowe z suszonymi pomidorami

Składniki (8 sztuk):

– 250 g dyni hokkaido ze skórką

– 250 g marchewki

– ok. 200 g cieciorki ze słoika lub puszki

– 1 cebula

– 3 duże ząbki czosnku

– 10 cm świeżego imbiru

– 20 suszonych pomidorów z zalewy

– doniczka świeżego tymianku (opcjonalnie)

– łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki

– ½ łyżeczki cynamonu

– 1 łyżeczka kurkumy

– sól i pieprz do smaku

– 3 łyżki mąki ryżowej

– 4 łyżki oleju rzepakowego

  1. Dynię, marchew oraz imbir ścieramy na tarce o średnich oczkach, ciecierzycę delikatnie blendujemy lub rozgniatamy widelcem, cebulę, czosnek i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, tymianek siekamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę ręką.
  2. Dłonie myjemy i delikatnie zwilżonymi formujemy 8 dużych burgerów, które następnie układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Burgery pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.

 

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy
4 komentarze
  1. Odpowiedz

    Gabi

    Październik 23, 2018

    Z tego co pamietam to one byly jeszcze obtoczone w mace kukurydzianej :)?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Październik 23, 2018

      Hahahaha fajnie, że oglądałaś transmisję. Bardzo mi miło. Można, ale nie trzeba. Ten kto oglądał transmisję ma kilka informacji extra!

  2. Odpowiedz

    Ela

    Październik 30, 2018

    Cześć 🙂 Czy można użyć innej dyni niż hokkaido?
    Mnie w tym roku w ogródku urosła tylko makaronowa, może mogła bym ją wykorzystać (ale jeśli danie miałoby nie wyjść, to bez problemu kupię te wymienioną w przepisie). Jakie jest Twoje zdanie?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Październik 30, 2018

      Przepis to tylko inspiracja. Baw się, twórz i modyfikuj. Z pewnością każdy rodzaj dyni będzie odpowiedni. Powodzenia.

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.