Wegańskie burgery dyniowo – marchwiowe z suszonymi pomidorami

Dynia to jedno z najbardziej inspirujących warzyw na Ziemi. Można przygotować z niej wiele ciekawych potraw. Doskonała na słodko i na słono, bardzo neutralna w smaku, niedroga i wydajna. Czasem, żeby zjeść jedną, trzeba się dobrze postarać.  Bywa, że osiąga gigantyczne rozmiary. W zeszłym roku rekordzista Polski ważyła 839,6 kg, natomiast największa dynia na świecie osiągnęła wagę 1190,49 kg. Obie panie wyglądają monstrualnie i trochę przerażają. Choć taką  ilością można by wykarmić wiele, wiele osób i zrobić niejedno danie, to jednak wolę  te w standardowych rozmiarach.  Co roku odkrywam ją na nowo i  za każdym razem pobudza moją kreatywność do tworzenia, chyba przede wszystkim, deserów.  Burgery są jednym z niewielu dyniowych, wytrawnych przepisów na blogu. Hmmm trzeba to zmienić…

 

Przepis na wegańskie burgery dyniowo – marchwiowe z suszonymi pomidorami obiecałam wam już jakiś czas temu, na jednej z transmisji na Instagramie. Pokazywałam je jako przykład kotletów warzywnych. Proporcje dyni do marchewki można dowolnie zmienić lub możecie użyć samej dyni. Ja miałam do wykorzystania resztę marchewki z własnej uprawy, dlatego ją dodałam.

Wegańskie burgery dyniowo – marchwiowe z suszonymi pomidorami

Składniki (8 sztuk):

– 250 g dyni hokkaido ze skórką

– 250 g marchewki

– ok. 200 g cieciorki ze słoika lub puszki

– 1 cebula

– 3 duże ząbki czosnku

– 10 cm świeżego imbiru

– 20 suszonych pomidorów z zalewy

– doniczka świeżego tymianku (opcjonalnie)

– łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki

– ½ łyżeczki cynamonu

– 1 łyżeczka kurkumy

– sól i pieprz do smaku

– 3 łyżki mąki ryżowej

– 4 łyżki oleju rzepakowego

  1. Dynię, marchew oraz imbir ścieramy na tarce o średnich oczkach, ciecierzycę delikatnie blendujemy lub rozgniatamy widelcem, cebulę, czosnek i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, tymianek siekamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę ręką.
  2. Dłonie myjemy i delikatnie zwilżonymi formujemy 8 dużych burgerów, które następnie układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Burgery pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.

 

Na zdrowie! 🙂

10 Komentarze

  • Gabi
    Opublikowane 2018-10-23 11:46 0Polubienia

    Z tego co pamietam to one byly jeszcze obtoczone w mace kukurydzianej :)?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-10-23 16:17 0Polubienia

      Hahahaha fajnie, że oglądałaś transmisję. Bardzo mi miło. Można, ale nie trzeba. Ten kto oglądał transmisję ma kilka informacji extra!

  • Ela
    Opublikowane 2018-10-30 08:10 0Polubienia

    Cześć 🙂 Czy można użyć innej dyni niż hokkaido?
    Mnie w tym roku w ogródku urosła tylko makaronowa, może mogła bym ją wykorzystać (ale jeśli danie miałoby nie wyjść, to bez problemu kupię te wymienioną w przepisie). Jakie jest Twoje zdanie?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2018-10-30 20:29 0Polubienia

      Przepis to tylko inspiracja. Baw się, twórz i modyfikuj. Z pewnością każdy rodzaj dyni będzie odpowiedni. Powodzenia.

  • Różanecznik
    Opublikowane 2019-03-03 11:28 0Polubienia

    Bardzo smaczne. Zmiksowałam większość składników blenderem, żeby lepiej się jadło dzieciom.

  • Anna
    Opublikowane 2019-09-13 21:38 0Polubienia

    Czy make ryzowa, mozna zastapic np maka z cieciezycy lub ziemniaczana?

  • Małgosia
    Opublikowane 2020-01-16 15:04 0Polubienia

    Dzień dobry
    Czy te pyszne kotlety można zamienić na pasztet?

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.