Wegańskie i bezglutenowe sushi rolls z brzoskwinią i chrupiącym tofu

Czy wiesz, że… by powstał sos sojowy niezbędna jest fermentacja trwająca 6 miesięcy?  Tak! Do uzyskania tego oryginalnego smaku potrzeby jest długi proces przygotowania. Wiedzieliście o tym?

Podczas procesu warzenia powstaje około 300 różnych związków zapachowych, w tym takie, które przypominają zapach kwiatów, owoców, whiskey oraz kawy. Chociaż każdy z tych 300 związków występuje w tak śladowej ilości, że nie można go wyodrębnić spośród innych, razem tworzą one charakterystyczny aromat unikalny dla sosu sojowego.

W słoiczku zamknięty jest nie tylko smak, ale również tradycja i kultura kulinarna. W połowie XVII wieku opracowano proces naturalnego warzenia sosu sojowego, który z czasem zaczął się rozpowszechniać na coraz odleglejsze tereny. Dziś jest znany już chyba w każdym zakątku świata.

Uwielbiam kuchnię azjatycką i fermentację, dlatego do sosu sojowego mam szczególny sentyment.

Nie wyobrażam sobie bez niego sushi! Są tu miłośnicy sushi? 

Ten przysmak można przygotować w domu np. w postaci sushi rolls  i wcinać na obiad/kolację lub zabrać ze sobą do pracy albo na spacer.  Zapraszam po przepis na wegańskie i bezglutenowe sushi rolls z brzoskwinią i chrupiącym tofu.

Wegańskie i bezglutenowe sushi rolls z brzoskwinią i chrupiącym tofu

Składniki na 4 rolki:

– 4 listki nori

– 160 g ryżu do sushi

– 100 g naturalnego tofu

– 10 g oleju kokosowego

– 10 g białego sezamu

– 1 pęczek szczypiorku

– ½ czerwonej papryki

–  ½ ogórka długiego

– ½ dojrzałego awokado

– sok z cytryny do skropienia awokado

– 1 brzoskwinia

– 4 duże lub 8 mniejszych liści sałaty

–  sos sojowy (do podania)

Wykonanie:

  1. Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Pokrój tofu na 8 słupków.
  3. Na suchej patelni podpraż sezam na złoty kolor i przesyp do miseczki.
  4. Na patelnię wlej olej kokosowy i smaż tofu z każdej strony, aż  delikatnie zbrązowieje i stanie się chrupiące.
  5. Awokado i paprykę pokrój w plasterki, ogórek, szczypiorek i brzoskwinię w słupki. Awokado skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieje).
  6. Na matę do zwijania sushi połóż liść norki. Błyszczącą stroną do spodu.
  7. Na nori rozprowadź ¼ ugotowanego ryżu. Posyp sezamem, połóż sałatę, a pozostałe składniki ułóż na dole listka.
  8. Zwiń rolkę. Przekrój w połowie i podawaj z sosem sojowym.

Na zdrowie!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.