Czy wiesz, że… by powstał sos sojowy niezbędna jest fermentacja trwająca 6 miesięcy? Tak! Do uzyskania tego oryginalnego smaku potrzeby jest długi proces przygotowania. Wiedzieliście o tym?
Podczas procesu warzenia powstaje około 300 różnych związków zapachowych, w tym takie, które przypominają zapach kwiatów, owoców, whiskey oraz kawy. Chociaż każdy z tych 300 związków występuje w tak śladowej ilości, że nie można go wyodrębnić spośród innych, razem tworzą one charakterystyczny aromat unikalny dla sosu sojowego.
W słoiczku zamknięty jest nie tylko smak, ale również tradycja i kultura kulinarna. W połowie XVII wieku opracowano proces naturalnego warzenia sosu sojowego, który z czasem zaczął się rozpowszechniać na coraz odleglejsze tereny. Dziś jest znany już chyba w każdym zakątku świata.
Uwielbiam kuchnię azjatycką i fermentację, dlatego do sosu sojowego mam szczególny sentyment.
Nie wyobrażam sobie bez niego sushi! Są tu miłośnicy sushi?
Ten przysmak można przygotować w domu np. w postaci sushi rolls i wcinać na obiad/kolację lub zabrać ze sobą do pracy albo na spacer. Zapraszam po przepis na wegańskie i bezglutenowe sushi rolls z brzoskwinią i chrupiącym tofu.
Wegańskie i bezglutenowe sushi rolls z brzoskwinią i chrupiącym tofu
Składniki na 4 rolki:
– 4 listki nori
– 160 g ryżu do sushi
– 100 g naturalnego tofu
– 10 g oleju kokosowego
– 10 g białego sezamu
– 1 pęczek szczypiorku
– ½ czerwonej papryki
– ½ ogórka długiego
– ½ dojrzałego awokado
– sok z cytryny do skropienia awokado
– 1 brzoskwinia
– 4 duże lub 8 mniejszych liści sałaty
– sos sojowy (do podania)
Wykonanie:
- Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Pokrój tofu na 8 słupków.
- Na suchej patelni podpraż sezam na złoty kolor i przesyp do miseczki.
- Na patelnię wlej olej kokosowy i smaż tofu z każdej strony, aż delikatnie zbrązowieje i stanie się chrupiące.
- Awokado i paprykę pokrój w plasterki, ogórek, szczypiorek i brzoskwinię w słupki. Awokado skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieje).
- Na matę do zwijania sushi połóż liść norki. Błyszczącą stroną do spodu.
- Na nori rozprowadź ¼ ugotowanego ryżu. Posyp sezamem, połóż sałatę, a pozostałe składniki ułóż na dole listka.
- Zwiń rolkę. Przekrój w połowie i podawaj z sosem sojowym.
Na zdrowie!