Przepisy Słodycze

Wegańskie i bezglutenowe, szybkie ciasto czekoladowe

Dodany przez on Czerwiec 3, 2018

Takie znakomitości, jak wegańskie i bezglutenowe, szybkie ciasto czekoladowe na spodzie z prażonych orzechów laskowych i daktyli, posmakuje absolutnie wszystkim. No, chyba że wcześniej wciągniecie coś bardziej tradycyjnego z białym cukrem np. serniczek mamusi. W takim przypadku nie wybroni się żadne wegańskie ciasto słodzone daktylami i ksylitolem. Nie ma takiej opcji. Dlatego, jeśli zapraszacie gości, nie serwujcie im mieszanki smaków, bo zawsze przegra to, co zdrowsze i mniej oczywiste. A jeżeli już nie ma wyjścia, bo ktoś uprze się i przyniesie swoje ciasto, to najpierw zaserwujcie opcję zdrowszą a dopiero później tradycyjną. Sprawdziłam to już wiele razy na rodzinnych imprezach. Podstawową różnicą pomiędzy tymi dwoma rodzajami słodkości jest fakt, że po zjedzeniu białego cukru ma się ochotę na więcej, a daktyle i ksylitol hamują apetyt i jeden kawałek w zupełności wystarcza. Wybór należy do Was. 🙂

Wegańskie i bezglutenowe, szybkie ciasto czekoladowe na spodzie z prażonych orzechów laskowych i daktyli

Składniki

Spód:

– 250 g daktyli

– 350 g orzechów laskowych

– 3 łyżki kakao

Masa:

– 2 puszki mleka kokosowego (najlepiej z Lidla lub Kier)

– 2 łyzki ksylitolu

– 3-4 łyżki kakao

Polewa:

– 3-4 łyżki kakao

– 1-2 łyżki syropu daktylowego

– 50 ml mleka roślinnego

 

  1. Orzechy laskowe podpiekamy na dużej patelni, aż skórka z orzechów popęka i sama zaczyna odpadać, a orzechy zbrązowieją. Poczujecie również dobrze wszystkim znany aromat nutelli. Skórkę należy w miarę możliwości dokładnie skruszyć, wybrać wyłuskane orzechy i zmielić w kruszarce do lodu lub innym urządzeniu.
  2. Daktyle zmiękczamy na parze lub zalewamy wrzątkiem (wodę należy odlać). Daktyle, zmielone orzechy oraz kakao łączymy w kruszarce. Wykładamy na blaszkę o średnicy 20-25 cm i dokładnie ugniatamy na dnie i po bokach blaszki. Wkładamy do lodówki.
  3. Gęstą część mleka kokosowego wyjmujemy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem. W międzyczasie dodajemy po łyżce ksylitolu i kakao. Dodajemy taką ilość obu składników, aż uznamy, że masa jest wystarczająco kakaowa i słodka. Wylewamy na spód i ponownie wkładamy do lodówki.
  4. Na koniec przygotowujemy polewę. Mleko, syrop i kakao wrzucamy do jednego rondelka, mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje, a składniki się połączą. Gdy polewa przestygnie, wylewamy ją na wierch ciasta. Na koniec ozdabiamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 6-8 godzin. Przechowujemy w lodówce.

Do ciasta idealnie pasują płatki dzikiej róży. Palce lizać!

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy
5 komentarzy
  1. Odpowiedz

    Seanaith

    Lipiec 4, 2018

    Ewa, to ciasto wygląda obłędnie <3

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Lipiec 4, 2018

      Dzięki serdeczne 🙂 Polecam!

  2. Odpowiedz

    Ola

    Lipiec 29, 2018

    Mam pytanie techniczne, stosuje dietę wegańska od niedawna z porodu alergii dziecka, które wciąż karmie piersią, szukałam czekolad i kaka, które nie zawierają mleka jednak wszystkie, które znalazłam posiadają informacje o możliwości zawierania śladowych ilości mleka. Czy taki produkt uznawany jest przez Panią za wegański? Jeśli nie to czy mogę prosić o informacje jakich czekolad, kaka Pani używa?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Lipiec 30, 2018

      Ne jem nabiału z powodu nietolerancji i śladowe ilości mi nie przeszkadzają. Czekolad wegańskich jest wiele. Jeżeli już kupuję czekoladę wege to słodzoną stewią lub ksylitolem, ale generalnie nie przepadam za tym wyrobem więc trudno mi cokolwiek doradzić.

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.