Przepisy Słodycze

Wegańskie i bezglutenowe, szybkie ciasto czekoladowe

Dodany przez on Czerwiec 3, 2018

Takie znakomitości, jak wegańskie i bezglutenowe, szybkie ciasto czekoladowe na spodzie z prażonych orzechów laskowych i daktyli, posmakuje absolutnie wszystkim. No, chyba że wcześniej wciągniecie coś bardziej tradycyjnego z białym cukrem np. serniczek mamusi. W takim przypadku nie wybroni się żadne wegańskie ciasto słodzone daktylami i ksylitolem. Nie ma takiej opcji. Dlatego, jeśli zapraszacie gości, nie serwujcie im mieszanki smaków, bo zawsze przegra to, co zdrowsze i mniej oczywiste. A jeżeli już nie ma wyjścia, bo ktoś uprze się i przyniesie swoje ciasto, to najpierw zaserwujcie opcję zdrowszą a dopiero później tradycyjną. Sprawdziłam to już wiele razy na rodzinnych imprezach. Podstawową różnicą pomiędzy tymi dwoma rodzajami słodkości jest fakt, że po zjedzeniu białego cukru ma się ochotę na więcej, a daktyle i ksylitol hamują apetyt i jeden kawałek w zupełności wystarcza. Wybór należy do Was. 🙂

Wegańskie i bezglutenowe, szybkie ciasto czekoladowe na spodzie z prażonych orzechów laskowych i daktyli

Składniki

Spód:

– 250 g daktyli

– 350 g orzechów laskowych

– 3 łyżki kakao

Masa:

– 2 puszki mleka kokosowego (najlepiej z Lidla lub Kier)

– 2 łyzki ksylitolu

– 3-4 łyżki kakao

Polewa:

– 3-4 łyżki kakao

– 1-2 łyżki syropu daktylowego

– 50 ml mleka roślinnego

 

  1. Orzechy laskowe podpiekamy na dużej patelni, aż skórka z orzechów popęka i sama zaczyna odpadać, a orzechy zbrązowieją. Poczujecie również dobrze wszystkim znany aromat nutelli. Skórkę należy w miarę możliwości dokładnie skruszyć, wybrać wyłuskane orzechy i zmielić w kruszarce do lodu lub innym urządzeniu.
  2. Daktyle zmiękczamy na parze lub zalewamy wrzątkiem (wodę należy odlać). Daktyle, zmielone orzechy oraz kakao łączymy w kruszarce. Wykładamy na blaszkę o średnicy 20-25 cm i dokładnie ugniatamy na dnie i po bokach blaszki. Wkładamy do lodówki.
  3. Gęstą część mleka kokosowego wyjmujemy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem. W międzyczasie dodajemy po łyżce ksylitolu i kakao. Dodajemy taką ilość obu składników, aż uznamy, że masa jest wystarczająco kakaowa i słodka. Wylewamy na spód i ponownie wkładamy do lodówki.
  4. Na koniec przygotowujemy polewę. Mleko, syrop i kakao wrzucamy do jednego rondelka, mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje, a składniki się połączą. Gdy polewa przestygnie, wylewamy ją na wierch ciasta. Na koniec ozdabiamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 6-8 godzin. Przechowujemy w lodówce.

Do ciasta idealnie pasują płatki dzikiej róży. Palce lizać!

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy

Dodaj odpowiedź

Koszyk Usunięte. Undo
  • Brak produktów w koszyku