Wegańskie lody kawowe z kawałkami czekolady

Uf jak gorąco! Przydałoby się coś na ochłodę.
Wegańskie lody kawowe z kawałkami czekolady nie tylko chłodzą, ale i dają moc do działania! To wszystko za sprawą espresso i czekolady. Sięgaj zawsze, gdy najdzie Cię ochota na chwilę relaksu i wytchnienia.

Lodów raczej nie trzeba zachwalać, bo wiadomo…są obłędne! Zasmakuje w nich każdy miłośnik kawy. Te domowej roboty są znacznie zdrowsze, nie zawierają dodatków chemicznych i można przygotować je naprawdę dobrej jakości. Wybór produktów należy do nas.

Zacznijmy od czekolady, która jest wprawdzie tylko dodatkiem, ale bardzo znaczącym. Ciekawie urozmaica smak i dodaje słodyczy. Dobrze, żeby była dobrej jakości i słodzona nie zwykłym cukrem ale np. ksylitolem, stewią lub cukrem kokosowym. Można taką kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w hipermarketach na działach ze zdrową żywnością oraz przez internet. Polecam zwrócić szczególną uwagę na produkty Super Krówka. Są ekologiczne, wegańskie i słodzone cukrem kokosowym. Często można je spotkać w sklepach. W moim Społem jest zawsze dostępna, dlatego warto rozejrzeć się równeż po osiedlowym markecie.

Im lepszej jakości mleko kokosowe, tym lody będą bardziej kremowe i smaczniejsze. Moim ulubionym jest śmietana kokosowa marki Real Thai. Zawiera dużo tłuszczu i bardzo mało wody. Prawie w całości jest gęsta. Idealna do ubijania, świetnie sprawdza się również jako masa do ciast.

O espresso mógłby więcej powiedzieć mój partner, obecny na Instagramie jako @kawa_my_love. Potrafi przygotować naprawdę gęste i esencjonalne espresso. Mocny towar! 🙂

Jeśli nie lubicie słodkich lodów, zrezygnujcie z syropu daktylowego . Możecie także zastąpić go syropem klonowym lub syropem z agawy. Ja użyłam daktylowego ze względu na jego karmelowy smak.
Do dzieła! 🙂

lody, domowe lody, lody kawowe, weganizm, wegańskie, obiad, pomysł na imprezę, bezglutenu, celiakia, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie, wegański nabiałWegańskie lody kawowe z kawałkami czekolady

Składniki (6 lodów):

– puszka tłustego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej schłodzonej w lodówce min. 8h
– 2 mocne espresso
– 5 łyżek syropu daktylowego
– 50 g wegańskiej czekolady

  1. Mleko kokosowe przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy espresso oraz syrop daktylowy i chwilę ubijamy (blenderem z końcówką-trzepaczka).
  2. Czekoladę rozdrabniamy przy pomocy noża i dodajemy do masy kakaowej. Mieszamy.
  3. Przelewamy do pojemników na lody i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 5 godzin.

Na zdrowie! 🙂 

2 Komentarze

  • Iza
    Opublikowane 2019-06-06 05:22 0Polubienia

    Hej – warto do tego dodać lyżeczkę spirytusu – nie zaburza smaku, nie ma działania alkoholowego, bo za mało, natomiast likwiduje taki „tłusty” posmak, który może być niezbyt przyjemny. Sprawdza sie w każdym przypadku lodów ze śmietanki/mleka kokosowego

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Verified by MonsterInsights