Uf jak gorąco! Przydałoby się coś na ochłodę.
Wegańskie lody kawowe z kawałkami czekolady nie tylko chłodzą, ale i dają moc do działania! To wszystko za sprawą espresso i czekolady. Sięgaj zawsze, gdy najdzie Cię ochota na chwilę relaksu i wytchnienia.
Lodów raczej nie trzeba zachwalać, bo wiadomo…są obłędne! Zasmakuje w nich każdy miłośnik kawy. Te domowej roboty są znacznie zdrowsze, nie zawierają dodatków chemicznych i można przygotować je naprawdę dobrej jakości. Wybór produktów należy do nas.
Zacznijmy od czekolady, która jest wprawdzie tylko dodatkiem, ale bardzo znaczącym. Ciekawie urozmaica smak i dodaje słodyczy. Dobrze, żeby była dobrej jakości i słodzona nie zwykłym cukrem ale np. ksylitolem, stewią lub cukrem kokosowym. Można taką kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w hipermarketach na działach ze zdrową żywnością oraz przez internet. Polecam zwrócić szczególną uwagę na produkty Super Krówka. Są ekologiczne, wegańskie i słodzone cukrem kokosowym. Często można je spotkać w sklepach. W moim Społem jest zawsze dostępna, dlatego warto rozejrzeć się równeż po osiedlowym markecie.
Im lepszej jakości mleko kokosowe, tym lody będą bardziej kremowe i smaczniejsze. Moim ulubionym jest śmietana kokosowa marki Real Thai. Zawiera dużo tłuszczu i bardzo mało wody. Prawie w całości jest gęsta. Idealna do ubijania, świetnie sprawdza się również jako masa do ciast.
O espresso mógłby więcej powiedzieć mój partner, obecny na Instagramie jako @kawa_my_love. Potrafi przygotować naprawdę gęste i esencjonalne espresso. Mocny towar! 🙂
Jeśli nie lubicie słodkich lodów, zrezygnujcie z syropu daktylowego . Możecie także zastąpić go syropem klonowym lub syropem z agawy. Ja użyłam daktylowego ze względu na jego karmelowy smak.
Do dzieła! 🙂
Wegańskie lody kawowe z kawałkami czekolady
Składniki (6 lodów):
– puszka tłustego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej schłodzonej w lodówce min. 8h
– 2 mocne espresso
– 5 łyżek syropu daktylowego
– 50 g wegańskiej czekolady
- Mleko kokosowe przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy espresso oraz syrop daktylowy i chwilę ubijamy (blenderem z końcówką-trzepaczka).
- Czekoladę rozdrabniamy przy pomocy noża i dodajemy do masy kakaowej. Mieszamy.
- Przelewamy do pojemników na lody i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 5 godzin.
2 Komentarze
Iza
Hej – warto do tego dodać lyżeczkę spirytusu – nie zaburza smaku, nie ma działania alkoholowego, bo za mało, natomiast likwiduje taki „tłusty” posmak, który może być niezbyt przyjemny. Sprawdza sie w każdym przypadku lodów ze śmietanki/mleka kokosowego
Ewa Ługowska
Albo rumu Dzięki za radę.