Za lodami nie przepadam, za to uwielbiam je robić i wymyślać różne kombinacje. Zawsze z niecierpliwością czekam na opinię testerów i przyglądam się ich uśmiechniętym twarzom. Mam z tego lodową satysfakcję.
Domowe lody robię już od kilku lat i zawsze stosuję tę samą metodę zamrażania (schładzania). Gotową masę wstawiam do lodówki i mieszam co pół godziny do czasu uzyskania oczekiwanej konsystencji. Jeśli takie lody chcemy zjeść w miseczkach, należy zrobić to od razu, jeśli wolimy, żeby postały dłużej, polecam użyć foremek i zjeść je jako lody na patyku. Po pewnym czasie twardnieją na kość.
Aby zatrzymać proces twardnienia, próbowałam różnych sztuczek. Niestety efekt zawsze jest ten sam. Zachodzę w głowę, jak to robią lodziarnie? Co dodają, że lody nigdy nie zamarzają i utrzymują stałą konsystencję. Znacie jakieś sposoby? Uprzedzę, że dodawanie alkoholu nie zadziałało… Może jest wśród Was cukiernik wprawiony w robienie tego specjału?

Wegańskie lody mocno czekoladowe
Składniki:
– 170 g zmrożonego banana
– 1 dojrzałe zmrożone awokado
– ½ puszki mleka kokosowego
– 60 g kakao
– 80 g syropu z agawy lub innego słodzika
Polewa
– 3 łyżki mleka kokosowego
– 3 łyżki kakao
– syrop z agawy lub inny słodzik do smaku
Dodatki:
Sezonowe owoce.
- Banan oraz awokado kroimy na małe kawałki i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
- Zamrożone owoce oraz pozostałe składniki wrzucamy do blendera kielichowego i blenujemy na mus.
- Przelewamy do miski, wkładamy do zamrażalnika i mieszamy co pół godziny, aż uzyskamy konsystencję lodów.
- Robimy polewę: wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Polewamy lody.
Uwagi:
Jeśli nie macie lub nie lubicie awokado, można zamienić je na banana.
Na zdrowie! 🙂
2 Komentarze
Ania
Hej,
czy mleko roślinne zawsze można zastąpić zwykłym krowim?
pozdrawiam,
ak
Ewa Ługowska
Hej! Moim zdaniem zawsze. To roślinne jest zastępnikiem.