Za lodami nie przepadam, za to uwielbiam je robić i wymyślać różne kombinacje. Zawsze z niecierpliwością czekam na opinię testerów i przyglądam się ich uśmiechniętym twarzom.  Mam z tego lodową satysfakcję.

Domowe lody robię już od kilku lat i zawsze stosuję tę samą metodę zamrażania (schładzania). Gotową masę wstawiam do lodówki i mieszam co pół godziny do czasu uzyskania oczekiwanej konsystencji. Jeśli takie lody chcemy zjeść w miseczkach, należy zrobić to od razu, jeśli wolimy, żeby postały dłużej, polecam użyć foremek i zjeść je jako lody na patyku. Po pewnym czasie twardnieją na kość.

Aby zatrzymać proces twardnienia, próbowałam różnych sztuczek. Niestety efekt zawsze jest ten sam. Zachodzę w głowę,  jak to robią lodziarnie? Co dodają, że lody nigdy nie zamarzają i utrzymują stałą konsystencję. Znacie jakieś sposoby?  Uprzedzę, że dodawanie alkoholu nie zadziałało… Może jest wśród Was cukiernik wprawiony w robienie tego specjału?

lody czekoladowe, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie, wiem co jemlody czekoladowe, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie, wiem co jemWegańskie lody mocno czekoladowe

Składniki:

–  170 g zmrożonego banana

– 1 dojrzałe zmrożone awokado

– ½ puszki mleka kokosowego

– 60 g kakao

– 80 g syropu z agawy lub innego słodzika

 

Polewa

– 3 łyżki mleka kokosowego

– 3 łyżki kakao

– syrop z agawy  lub inny słodzik do smaku

 

Dodatki:

Sezonowe owoce.

 

  1. Banan oraz awokado kroimy na małe kawałki i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
  2. Zamrożone owoce oraz pozostałe składniki wrzucamy do blendera kielichowego i blenujemy na mus.
  3. Przelewamy do miski, wkładamy do zamrażalnika i mieszamy co pół godziny, aż uzyskamy konsystencję lodów.
  4. Robimy polewę: wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Polewamy lody.

Uwagi:

Jeśli nie macie lub nie lubicie awokado, można zamienić je na banana.

 

Na zdrowie! :)

lody czekoladowe, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie, wiem co jem

Zostaw komentarz

  1. Ania 2019-08-31 at 09:07 - Reply

    Hej,
    czy mleko roślinne zawsze można zastąpić zwykłym krowim?
    pozdrawiam,
    ak

    • Ewa Ługowska 2019-08-31 at 09:30 - Reply

      Hej! Moim zdaniem zawsze. To roślinne jest zastępnikiem.

  2. Agata 2021-06-04 at 19:14 - Reply

    Ewo, lodziarnie dodają do lodów ciekły azot, żeby utrzymać puszystą konsystencję. Nie znam innego sposobu niestety ☹️

    • Ewa Ługowska 2021-06-09 at 20:05 - Reply

      Dowiedziałam się, że jest taki dodatek, który nie pozwala zamarzać masie.