Za lodami nie przepadam, za to uwielbiam je robić i wymyślać różne kombinacje. Zawsze z niecierpliwością czekam na opinię testerów i przyglądam się ich uśmiechniętym twarzom. Mam z tego lodową satysfakcję.
Domowe lody robię już od kilku lat i zawsze stosuję tę samą metodę zamrażania (schładzania). Gotową masę wstawiam do lodówki i mieszam co pół godziny do czasu uzyskania oczekiwanej konsystencji. Jeśli takie lody chcemy zjeść w miseczkach, należy zrobić to od razu, jeśli wolimy, żeby postały dłużej, polecam użyć foremek i zjeść je jako lody na patyku. Po pewnym czasie twardnieją na kość.
Aby zatrzymać proces twardnienia, próbowałam różnych sztuczek. Niestety efekt zawsze jest ten sam. Zachodzę w głowę, jak to robią lodziarnie? Co dodają, że lody nigdy nie zamarzają i utrzymują stałą konsystencję. Znacie jakieś sposoby? Uprzedzę, że dodawanie alkoholu nie zadziałało… Może jest wśród Was cukiernik wprawiony w robienie tego specjału?
Wegańskie lody mocno czekoladowe
Składniki:
– 170 g zmrożonego banana
– 1 dojrzałe zmrożone awokado
– ½ puszki mleka kokosowego
– 60 g kakao
– 80 g syropu z agawy lub innego słodzika
Polewa
– 3 łyżki mleka kokosowego
– 3 łyżki kakao
– syrop z agawy lub inny słodzik do smaku
Dodatki:
Sezonowe owoce.
- Banan oraz awokado kroimy na małe kawałki i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
- Zamrożone owoce oraz pozostałe składniki wrzucamy do blendera kielichowego i blenujemy na mus.
- Przelewamy do miski, wkładamy do zamrażalnika i mieszamy co pół godziny, aż uzyskamy konsystencję lodów.
- Robimy polewę: wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Polewamy lody.
Uwagi:
Jeśli nie macie lub nie lubicie awokado, można zamienić je na banana.
Na zdrowie! :)
Hej,
czy mleko roślinne zawsze można zastąpić zwykłym krowim?
pozdrawiam,
ak
Hej! Moim zdaniem zawsze. To roślinne jest zastępnikiem.
Ewo, lodziarnie dodają do lodów ciekły azot, żeby utrzymać puszystą konsystencję. Nie znam innego sposobu niestety ☹️
Dowiedziałam się, że jest taki dodatek, który nie pozwala zamarzać masie.