Gdy przychodzi lato, świat staje się bardziej pozytywny. Nie dziwne, że w krajach, gdzie zawsze świeci słońce, ludzie są bardziej uśmiechnięci. Do szczęścia potrzeba im tylko trochę cienia i porcja dobrych, chłodzących lodów.
Dobrze jest w upalny dzień zasiąść z przyjaciółmi na tarasie i rozkoszować się domowymi lodami. Ten czas jest beztroski i wart zapamiętania. Dobre wspomnienia są jak obrazy, które leczą duszę. Dzięki temu, że towarzyszy temu smak i zapach doznania są intensywniejsze. Właściwie często pamiętamy tylko jeden z tych elementów. Pamiętam smak lodów Bambino, ale już nie mogę przypomnieć sobie sytuacji, w których je jadłam. Pyszne, śmietankowe, na początku twarde, a po chwili rozpuszczały się w mgnieniu oka. Na tyle szybko, by zdążyć poplamić ubranie.
Z podanych składników, na wegańskie lody morelowo-bazyliowe, wychodzi pokaźna porcja więc spokojnie będziecie mogli obdzielić nią towarzyszy. Warto wcześniej zaopatrzyć się w foremki. Przez internet kupicie również te bezglutenowe.
Wegańskie lody morelowo-bazyliowe
Składniki:
– puszka mleka kokosowego
– 10 moreli
– duża garść bazylii
– syrop z agawy do smaku
– sok z cytryny do smaku
- Morele myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystkie składniki do miski i bardzo dokładnie blendujemy.
- Masę wlewamy do dużego płaskiego pojemnika lub 2 pojemników (im warstwa będzie grubsza, tym dłużej będzie zastygać) i wstawiamy do zamrażalnika. Mieszamy co pół godziny aż zgęstnieje.
Uwagi:
Jeżeli nie macie czasu na mieszanie masę można przelać do pojemników na lody i jeść na patyku.