Wegańskie lody morelowo-bazyliowe

Gdy przychodzi lato, świat staje się bardziej pozytywny. Nie dziwne, że w krajach, gdzie zawsze świeci słońce, ludzie są bardziej uśmiechnięci. Do szczęścia potrzeba im tylko trochę cienia i porcja dobrych, chłodzących lodów.

 

Dobrze jest w upalny dzień zasiąść z przyjaciółmi na tarasie i rozkoszować się domowymi lodami. Ten czas jest beztroski i wart zapamiętania. Dobre wspomnienia są jak obrazy, które leczą duszę. Dzięki temu, że towarzyszy temu smak i zapach doznania są intensywniejsze. Właściwie często pamiętamy tylko jeden z tych elementów. Pamiętam  smak lodów Bambino, ale już nie mogę przypomnieć sobie sytuacji, w których je jadłam. Pyszne, śmietankowe, na początku twarde, a po chwili rozpuszczały się w mgnieniu oka. Na tyle szybko, by zdążyć poplamić ubranie.

Z podanych składników, na wegańskie lody morelowo-bazyliowe, wychodzi pokaźna porcja więc spokojnie będziecie mogli obdzielić nią towarzyszy.  Warto wcześniej zaopatrzyć się w foremki.  Przez internet kupicie również te bezglutenowe.

Wegańskie lody morelowo-bazyliowe

Składniki:

– puszka mleka kokosowego

– 10 moreli

– duża garść bazylii

– syrop z agawy do smaku

– sok z cytryny do smaku

 

  1. Morele myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystkie składniki do miski i bardzo dokładnie blendujemy.
  2. Masę wlewamy do dużego płaskiego pojemnika lub 2 pojemników (im warstwa będzie grubsza, tym dłużej będzie zastygać) i wstawiamy do zamrażalnika. Mieszamy co pół godziny aż zgęstnieje.

Uwagi:

Jeżeli nie macie czasu na mieszanie masę można przelać do pojemników na lody i jeść na patyku.

Na zdrowie! 🙂lody morelowe, lody, domowe lody, lody kawowe, weganizm, wegańskie, obiad, pomysł na imprezę, bezglutenu, celiakia, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie, wegański nabiał

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.