Jestem jedną z nielicznych osób na świecie, które nie lubią lodów. Tak, tak… dla mnie to żaden rarytas. Kiedyś nawet zastanawiałam się, dlaczego tak jest, i doszłam do wniosku, że po pierwsze nie przepadam za zimnymi potrawami ( no chyba, że jest 40-stopniowy upał), po drugie są dla mnie przesłodzone, po trzecie smakują chemicznie. Z tych właśnie powodów średnio mi się uśmiechało robienie tego „rzekomego” smakołyku. No, ale co zrobić, gdy przyjaciele proszą…nie można im odmówić takiej przyjemności. Dodam jeszcze, że przybierałam się do tego rok. :) I w końcu udało się! Zrobiłam! Zdrowe, śmietankowo-truskawkowe lody na gorące dni.  Pierwszy raz w życiu jedzenie lodów sprawia mi aż taką przyjemność. Są naprawdę pyszne. Mogłabym je jeść codziennie. Przepis jest bardzo uniwersalny. Truskawki można wymieniać na inne owoce: jagody, maliny, gruszkę…

Wegańskie lody – przepis.

Składniki (6 sztuk):

– 200g truskawek

– 100 ml mleka kokosowego

– 2 łyżki ksylitolu

Truskawki myjemy i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i ksylitolem. Przelewamy do pojemników na lody i wstawiamy do zamrażalnika minimum na 8 godzin.

Używam pojemników na lody z Ikea i mogę je polecić bo doskonale się sprawdzają.

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Anna 2019-06-08 at 05:38 - Reply

    A czy robiłaś lody z mrożonych bananów ? Ja traktuje je jak bazę i dodaje po zblendowaniu owoce albo bakalie, kakao. Co się zamarzy. Trzeba tylko mieć mocny blender czy melakser.

    • Ewa Ługowska 2019-06-08 at 06:44 - Reply

      Tak, robiłam. Będą w kolejnych przepisach.

  2. Marta 2019-06-08 at 06:50 - Reply

    Czy można lody zrobić z innym mlekiem roślinnym?

    • Ewa Ługowska 2019-06-08 at 07:01 - Reply

      Będą bardziej wodniste, ale można.

  3. Kasia 2019-06-08 at 10:27 - Reply

    Wykorzystać całą zawartość puszki czy tylko tą twardą część?

    • Ewa Ługowska 2019-06-08 at 10:48 - Reply

      Całość :)