Wegańskie, zdrowe batony snikers

Przepis na wegańskie, zdrowe batony snikers wydaje się dość długi, ale to przez to, że baton złożony jest z kilku warstw, których wykonanie należy dokładnie opisać. W rzeczywistości jest bardzo prosty, szybki i łatwy proces. Smak z pewnością jest w stanie wynagrodzić  cały włożony trud.

W przepisie pojawia się jeden nowy składnik o nazwie masło kokosowe. Produkt ten jest dostępny w hipermarketach, sklepach z żywnością ekologiczną oraz Rossmannie. Masło orzechowe po zastygnięciu w lodówce jest bardzo twarde, dlatego świetnie nadaje się do zrobienia czekoladowej warstwy.

 

Wegańskie, zdrowe batony snikers

 

Składniki:

Czekolada:

– 200 g masła kokosowego (do kupienia np. w Rossmannie)

– 3 łyżki kakao

– 5 łyżek ksylitolu lub więcej do smaku

– 200 ml mleka roślinnego

Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, podgrzewając, cały czas mieszamy, aż składniki się połączą. W razie potrzeby należy dodać więcej mleka roślinnego.  Połowę wykładamy do prostokątnej blaszki i odstawiamy w zimne miejsce np. na balkon. Gdy wystygnie, wkładamy do lodówki.

 

Masa:

– 100 g kaszy jaglanej (suchej)

–  4 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej

– 200 ml gęstej części mleka kokosowego

  1. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w wodzie w proporcji 1:2. Po ugotowaniu odstawimy pod przykryciem do przestygnięcia. W tym czasie powinna również spęcznieć.
  2. Gdy będzie jeszcze ciepła, dodajemy ksylitol i stopniowo mleko kokosowe, blendujemy na gładko.
  3. Masę wykładamy na czekoladę i ponownie wstawiamy do lodówki.

Uwagi:  Masa nie może być zbyt rzadka, bo nie stężeje.

 

Karmel:

– 50 g syropu daktylowego

– 40 g masła orzechowego

– 2 czubate łyżki gęstej części mleka kokosowego

– 150 g orzechów ziemnych solonych

  1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów) wrzucamy do małego rondelka, podgrzewając, mieszamy, aż składniki się połączą. Powinno trwać to bardzo krótko. Zbyt długie podgrzewanie sprawi, że karmel się zważy.
  2. Karmel wylewamy na masę, posypujemy orzechami laskowymi, które delikatnie wciskamy. Orzechy powinny przykryć całą powierzchnię.
  3. Na koniec wykładamy drugą połowę czekolady, równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

Uwagi: Jeśli chcecie, żeby batony dobrze się kroiły, można przed podaniem włożyć je na 1-2 godziny do zamrażalnika, ale tylko taką ilość, którą planujecie zjeść.

Przechowujemy w lodówce.

 

 

Na zdrowie! 🙂

4 Komentarze

  • Ajka
    Opublikowane 2018-10-26 09:02 0Polubienia

    Ale pycha! Uwielbiam kaszę jaglaną i kiedy tylko jest ku temu sposobność, raczę nią moich najbliższych:) Coś czuję, że te batony zrobię w weekend zamiast tradycyjnego ciasta;)

  • Iga
    Opublikowane 2018-12-31 11:37 0Polubienia

    Dzień dobry, czy masło z orzechów nerkowca też się nada do karmelu? 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.