Przepis na wegańskie, zdrowe batony snikers wydaje się dość długi, ale to przez to, że baton złożony jest z kilku warstw, których wykonanie należy dokładnie opisać. W rzeczywistości jest bardzo prosty, szybki i łatwy proces. Smak z pewnością jest w stanie wynagrodzić cały włożony trud.
W przepisie pojawia się jeden nowy składnik o nazwie masło kokosowe. Produkt ten jest dostępny w hipermarketach, sklepach z żywnością ekologiczną oraz Rossmannie. Masło orzechowe po zastygnięciu w lodówce jest bardzo twarde, dlatego świetnie nadaje się do zrobienia czekoladowej warstwy.
Wegańskie, zdrowe batony snikers
Składniki:
Czekolada:
– 200 g masła kokosowego (do kupienia np. w Rossmannie)
– 3 łyżki kakao
– 5 łyżek ksylitolu lub więcej do smaku
– 200 ml mleka roślinnego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, podgrzewając, cały czas mieszamy, aż składniki się połączą. W razie potrzeby należy dodać więcej mleka roślinnego. Połowę wykładamy do prostokątnej blaszki i odstawiamy w zimne miejsce np. na balkon. Gdy wystygnie, wkładamy do lodówki.
Masa:
– 100 g kaszy jaglanej (suchej)
– 4 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej
– 200 ml gęstej części mleka kokosowego
- Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w wodzie w proporcji 1:2. Po ugotowaniu odstawimy pod przykryciem do przestygnięcia. W tym czasie powinna również spęcznieć.
- Gdy będzie jeszcze ciepła, dodajemy ksylitol i stopniowo mleko kokosowe, blendujemy na gładko.
- Masę wykładamy na czekoladę i ponownie wstawiamy do lodówki.
Uwagi: Masa nie może być zbyt rzadka, bo nie stężeje.
Karmel:
– 50 g syropu daktylowego
– 40 g masła orzechowego
– 2 czubate łyżki gęstej części mleka kokosowego
– 150 g orzechów ziemnych solonych
- Wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów) wrzucamy do małego rondelka, podgrzewając, mieszamy, aż składniki się połączą. Powinno trwać to bardzo krótko. Zbyt długie podgrzewanie sprawi, że karmel się zważy.
- Karmel wylewamy na masę, posypujemy orzechami laskowymi, które delikatnie wciskamy. Orzechy powinny przykryć całą powierzchnię.
- Na koniec wykładamy drugą połowę czekolady, równomiernie rozsmarowujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Uwagi: Jeśli chcecie, żeby batony dobrze się kroiły, można przed podaniem włożyć je na 1-2 godziny do zamrażalnika, ale tylko taką ilość, którą planujecie zjeść.
Przechowujemy w lodówce.
Na zdrowie! :)
Ale pycha! Uwielbiam kaszę jaglaną i kiedy tylko jest ku temu sposobność, raczę nią moich najbliższych:) Coś czuję, że te batony zrobię w weekend zamiast tradycyjnego ciasta;)
Fantastycznie. Trzymam kciuki i życzę wszystkiego smacznego :) Na zdrowie! :*
Dzień dobry, czy masło z orzechów nerkowca też się nada do karmelu? :)
Niestety, to orzechy arachidowe i daktyle dają daktylowy posmak.