Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na wino chabrowe (bławatkowe). Robiliśmy je w zeszłym roku i wyszło pyszne. W smaku bardzo aromatyczne, kwiatowe, deserowe. Nigdy dotąd nie piłam czegoś tak niezwykłego. Wino jest jak kobiecy świat pełen fantazji i magii. W sam raz na specjalne okazje i spotkania w damskim gronie.
Wbrew pozorom , jeżeli znajdziecie odpowiednie miejsce, zbieranie płatków nie jest bardzo pracochłonne, litr zbiera się około pół godziny. Jest to bardzo przyjemna i delikatna praca. Towarzyszy jej piękny zapach ukwieconych pól i łąk, śpiew ptaków, promienie słońca i delikatne podmuchy wiatru. Prawdziwy relaks.
Składniki na 10 l:
– 4 kg cukru
– 10 litrów wody
– 3 litry (ugniecionych w miarę ścisło) płatków kwiatowych chabra ( chodzi o same płatki bez środków)
– 3 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)
– drożdże winne z pożywką
Cukier rozpuszczamy we wrzącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy płatki chabrowe, pokrojone cytryny oraz drożdże ( zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Fermentujemy w przeznaczonym do tego naczyniu z rurką. Po około 1-2 tygodniach należy przelać płyn do czystego gąsiora. Gdy wino będzie klarowne przelewamy do butelek.
Pytanko kiedy oddzielamy płatki od nastawu? Zrozumiałem że po miesiącu nie za późno?
Zlewamy po około 1-2 tygodniach. Tyle z pewnością wystarczy. :)
Czy można dodać mniej cukru?
Nie wiem. Mam za małe doświadczenie. Zawsze korzystam z tego przepisu.
Cukier jedzą drożdże,
Czy zamiast cytryn mogę dac pomarańcze?
Pewnie!:)
W jakich proporcjach te pomarancze?
Wino robię zawsze z tego przepisu więc jeśli chcesz coś zmienić, to będzie to eksperyment. Powodzenia!
Jakiego rodzaju drożdży najlepiej użyć?
Do win białych