Wino chabrowe (bławatkowe)

Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na wino chabrowe (bławatkowe).  Robiliśmy je w zeszłym roku i wyszło pyszne.  W smaku bardzo aromatyczne, kwiatowe, deserowe. Nigdy dotąd nie piłam czegoś tak niezwykłego. Wino jest jak kobiecy świat pełen fantazji i magii. W sam raz na specjalne okazje i spotkania w damskim gronie.

Wbrew pozorom , jeżeli znajdziecie odpowiednie miejsce, zbieranie płatków nie jest bardzo pracochłonne, litr zbiera się około pół godziny.  Jest to bardzo przyjemna i delikatna praca. Towarzyszy jej piękny  zapach ukwieconych pól i łąk, śpiew ptaków, promienie słońca i delikatne podmuchy wiatru. Prawdziwy relaks.

Składniki na 10 l:

– 4 kg cukru

– 10 litrów wody

– 3 litry (ugniecionych w miarę ścisło) płatków kwiatowych chabra  ( chodzi o same płatki bez środków)

– 3 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)

– drożdże winne z pożywką

Cukier rozpuszczamy we wrzącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy płatki chabrowe, pokrojone cytryny oraz drożdże ( zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Fermentujemy w przeznaczonym do tego naczyniu z rurką. Po około 1-2 tygodniach  należy przelać płyn do czystego gąsiora.  Gdy wino będzie klarowne przelewamy do butelek.

 

 

9 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.