Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na wino chabrowe (bławatkowe).  Robiliśmy je w zeszłym roku i wyszło pyszne.  W smaku bardzo aromatyczne, kwiatowe, deserowe. Nigdy dotąd nie piłam czegoś tak niezwykłego. Wino jest jak kobiecy świat pełen fantazji i magii. W sam raz na specjalne okazje i spotkania w damskim gronie.

Wbrew pozorom , jeżeli znajdziecie odpowiednie miejsce, zbieranie płatków nie jest bardzo pracochłonne, litr zbiera się około pół godziny.  Jest to bardzo przyjemna i delikatna praca. Towarzyszy jej piękny  zapach ukwieconych pól i łąk, śpiew ptaków, promienie słońca i delikatne podmuchy wiatru. Prawdziwy relaks.

Składniki na 10 l:

– 4 kg cukru

– 10 litrów wody

– 3 litry (ugniecionych w miarę ścisło) płatków kwiatowych chabra  ( chodzi o same płatki bez środków)

– 3 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)

– drożdże winne z pożywką

Cukier rozpuszczamy we wrzącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy płatki chabrowe, pokrojone cytryny oraz drożdże ( zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Fermentujemy w przeznaczonym do tego naczyniu z rurką. Po około 1-2 tygodniach  należy przelać płyn do czystego gąsiora.  Gdy wino będzie klarowne przelewamy do butelek.

 

 

Zostaw komentarz

  1. Grzegorz 2019-06-25 at 03:39 - Reply

    Pytanko kiedy oddzielamy płatki od nastawu? Zrozumiałem że po miesiącu nie za późno?

    • Ewa Ługowska 2019-06-25 at 08:57 - Reply

      Zlewamy po około 1-2 tygodniach. Tyle z pewnością wystarczy. :)

  2. Wiktoria 2020-06-23 at 15:49 - Reply

    Czy można dodać mniej cukru?

    • Ewa Ługowska 2020-06-29 at 09:40 - Reply

      Nie wiem. Mam za małe doświadczenie. Zawsze korzystam z tego przepisu.

    • Monika 2024-11-13 at 13:34 - Reply

      Cukier jedzą drożdże,

  3. Daria 2020-06-30 at 11:12 - Reply

    Czy zamiast cytryn mogę dac pomarańcze?

    • Ewa Ługowska 2020-07-01 at 15:35 - Reply

      Pewnie!:)

      • Daria 2020-07-03 at 11:39 - Reply

        W jakich proporcjach te pomarancze?

        • Ewa Ługowska 2020-07-06 at 11:07 - Reply

          Wino robię zawsze z tego przepisu więc jeśli chcesz coś zmienić, to będzie to eksperyment. Powodzenia!

  4. aeis 2022-07-09 at 18:07 - Reply

    Jakiego rodzaju drożdży najlepiej użyć?

    • Pirat 2024-03-16 at 21:53 - Reply

      Do win białych