Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na wino chabrowe (bławatkowe). Robiliśmy je w zeszłym roku i wyszło pyszne. W smaku bardzo aromatyczne, kwiatowe, deserowe. Nigdy dotąd nie piłam czegoś tak niezwykłego. Wino jest jak kobiecy świat pełen fantazji i magii. W sam raz na specjalne okazje i spotkania w damskim gronie.
Wbrew pozorom , jeżeli znajdziecie odpowiednie miejsce, zbieranie płatków nie jest bardzo pracochłonne, litr zbiera się około pół godziny. Jest to bardzo przyjemna i delikatna praca. Towarzyszy jej piękny zapach ukwieconych pól i łąk, śpiew ptaków, promienie słońca i delikatne podmuchy wiatru. Prawdziwy relaks.
Składniki na 10 l:
– 4 kg cukru
– 10 litrów wody
– 3 litry (ugniecionych w miarę ścisło) płatków kwiatowych chabra ( chodzi o same płatki bez środków)
– 3 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)
– drożdże winne z pożywką
Cukier rozpuszczamy we wrzącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy płatki chabrowe, pokrojone cytryny oraz drożdże ( zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Fermentujemy w przeznaczonym do tego naczyniu z rurką. Po około 1-2 tygodniach należy przelać płyn do czystego gąsiora. Gdy wino będzie klarowne przelewamy do butelek.
10 Komentarze
Grzegorz
Pytanko kiedy oddzielamy płatki od nastawu? Zrozumiałem że po miesiącu nie za późno?
Ewa Ługowska
Zlewamy po około 1-2 tygodniach. Tyle z pewnością wystarczy. 🙂
Wiktoria
Czy można dodać mniej cukru?
Ewa Ługowska
Nie wiem. Mam za małe doświadczenie. Zawsze korzystam z tego przepisu.
Daria
Czy zamiast cytryn mogę dac pomarańcze?
Ewa Ługowska
Pewnie!:)
Daria
W jakich proporcjach te pomarancze?
Ewa Ługowska
Wino robię zawsze z tego przepisu więc jeśli chcesz coś zmienić, to będzie to eksperyment. Powodzenia!
aeis
Jakiego rodzaju drożdży najlepiej użyć?
Pirat
Do win białych