Wino chabrowe (bławatkowe)

Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na wino chabrowe (bławatkowe).  Robiliśmy je w zeszłym roku i wyszło pyszne.  W smaku bardzo aromatyczne, kwiatowe, deserowe. Nigdy dotąd nie piłam czegoś tak niezwykłego. Wino jest jak kobiecy świat pełen fantazji i magii. W sam raz na specjalne okazje i spotkania w damskim gronie.

Wbrew pozorom , jeżeli znajdziecie odpowiednie miejsce, zbieranie płatków nie jest bardzo pracochłonne, litr zbiera się około pół godziny.  Jest to bardzo przyjemna i delikatna praca. Towarzyszy jej piękny  zapach ukwieconych pól i łąk, śpiew ptaków, promienie słońca i delikatne podmuchy wiatru. Prawdziwy relaks.

Składniki na 10 l:

– 4 kg cukru

– 10 litrów wody

– 3 litry (ugniecionych w miarę ścisło) płatków kwiatowych chabra  ( chodzi o same płatki bez środków)

– 3 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)

– drożdże winne z pożywką

Cukier rozpuszczamy we wrzącej wodzie, po wystudzeniu dodajemy płatki chabrowe, pokrojone cytryny oraz drożdże ( zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Fermentujemy w przeznaczonym do tego naczyniu z rurką. Po około 1-2 tygodniach  należy przelać płyn do czystego gąsiora.  Gdy wino będzie klarowne przelewamy do butelek.

 

 

10 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.