Kolacja Obiad Przepisy Śniadanie

Wrap z warzywami fusion

Dodany przez on Listopad 3, 2016

To skromne danie podchodzi już chyba pod kuchnie fusion.  Indyjska dosa, hummus rodem z Egiptu, włoska oliwa z oliwek, olej kokosowy z Archipelagu Filipińskiego oraz warzywa, mam nadzieję, że wyrosły w Polsce, ale szczerze mówiąc nie mam takiej pewności…

Dosę pierwszy raz zrobiłam nie dowierzając, że możliwe jest by z surowej namoczonej fasoli i ryżu powstał naleśnik. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że nie tylko powstanie, ale i bardzo dobrze się smaży. Nie przywiera do patelni i jest na tyle elastyczny, że świetnie nadaje się do zrobienia wrapów. Poniżej znajdziecie przepis.

Wrapy z hummusem i warzywami.

Dosa ( 10 placków)
Składniki:
– ½ szklanki fasoli azuki (może być również fasola mung, drobna czerwona fasola lub czerwona soczewica)
– szklanka ryżu ( najlepiej basmati)
– ½ łyżeczki soli
– olej kokosowy lub inny do smażenia

Ryż oraz fasolę moczymy w oddzielnych naczyniach minimum przez 6 godzin. Po tym czasie płuczemy i blendujemy również w oddzielnych naczyniach tak drobno, jak się da. Dodajemy wody, żeby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego. Składniki łączymy i dodajemy soli. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej użyć nieprzywierającej lub żeliwnej), delikatnie posmarowaną olejem, lejemy cienką warstwę ciasta. Gdy ciasto zacznie zastygać smarujemy je tłuszczem. Smażymy na średnim ogniu. Po kilku minutach przekręcamy i smażymy z drugiej strony.

Hummus
– 200g ciecierzycy
– ½ szklanki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku

Ciecierzycę moczymy przez noc. Płuczemy i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu dodajemy oliwę, posiekany czosnek oraz przyprawy i blendujemy na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewamy więcej oliwy.

Dosę smarujemy hummusem i układamy pokrojone warzywa (sałata, pomidor, ogórek zielony, ogórek małosolny, papryka, avocado itd.) Zwijamy jak naleśnik.

Smacznego!

TAG
Podobne wpisy
2 komentarze
  1. Odpowiedz

    Edyta

    Styczeń 21, 2018

    Genialne wrapy. W końcu mam idealne ciasto bez jajek, mleka, mąki itp. Placki są elastyczne i mega smaczne. SUPER!

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Styczeń 21, 2018

      Ciesze się, że dałaś sobie szanse na wypróbowanie ich. 🙂 Na zdrowie!

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.