Jakiś czas temu udostępniałam lemoniadę chia fresca na bazie ananasa. Jest to dość egzotyczna wersja, dlatego tym razem coś bardziej swojskiego. Zamiast chia dodamy równie (o ile nie bardziej) wartościowe siemię lniane, sok z ogórka oraz selera naciowego. Cytryna nie ma polskiego odpowiednika (chyba że o czymś nie wiem) więc uznaje ją za składnik niezastąpiony. Przy robieniu lemoniad ważne jest, by odpowiednio skomponować proporcje. Jak wiadomo ogórek ogórkowi nierówny. Jeden będzie bardziej, a inny mniej intensywny w smaku. Dojrzała cytryna będzie miała więcej soku i słodyczy niż niedojrzałą, dlatego bądźcie elastyczni przy przygotowaniu i komponujcie lemoniadę z uwzględnieniem jakości produktu i pod własne upodobania smakowe.
Jeszcze jedna ważna informacja. Dekoracja jest jadalna, dlatego spokojnie możecie zagryźć napój liściem bazylii i wycisnąć sok z plasterka cytryny.
Wytrawna lemoniada ogórkowa z siemieniem lnianym
Składniki:
– 3 łyżki ziaren siemienia + 250 ml wrzątku
– 1 długi ogórek
– 4 łodygi selera naciowego
– sok z 2 cytryn
– bazylia i plasterki cytryny do ozdoby
– 1l wody
Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. W tym czasie wyciskamy sok z ogórka i selera naciowego. (Jeżeli nie posiadacie wyciskarki, można to zrobić domowym sposobem. Wystarczy zetrzeć ogórek i seler na tarce oraz przy pomocy gazy wycisnąć z niego wodę). Do dużego dzbanka lub słoja wlewamy siemię lniane razem z wodą, sok z ogórka, selera oraz cytryn i dopełniamy wodą. Dokładnie mieszamy.
Na zdrowie! :)
[…] również na: – Lemoniadę kokosowo – truskawkową – Wytrawną lemoniadę ogórkową z siemieniem lnianym – Lemoniadę chia fresca – Lemoniadę pomarańczowo – […]
Ale… Czy siemię lniane nie traci wszystkich wartości odżywczych po zalaniu wrzątkiem…? Ja praktykuję zalanie letnią wodą i odstawieniem najczęściej na noc. Wtedy mam pewność, że wszelkie wartości dalej tkwią w tych magicznych ziarenkach ❤
To jest szybki sposób na przygotowanie.Jeśli masz swój sprawdzony, to jak najbardziej możesz zamienić.