Wywar z resztek warzyw

Jak myślisz, ile pieniędzy, czasu i innych zasobów miesięcznie  ląduje w twoim śmietniku?  100 zł? 200 zł? A może więcej? Ile godzin spędzonych w drodze, kolejkach i sklepie? 2 godziny czy 10?  Na szczęście jest na to sposób! Nie marnowanie jest rozwiązaniem wielu problemów współczesnego świata. Zacznij od prostych rzeczy np. wywar z resztek warzyw .

Odkąd staramy się bardziej świadomie podchodzić do kwestii konsumpcji, zmieniło się wiele rzeczy w naszym domu.  Na zakupy chodzimy raczej rzadko 1-2 razy w tygodniu (nie chodzi tu tylko o okres kwarantanny). A to, co kupujemy, wystarcza na dużo dłużej. Czasem nawet mam wrażenia, że zakupione warzywa nigdy się nie kończą, bo zawsze zostają jakieś „resztki”, które można wykorzystać.

Są jednak takie części warzyw, które nie nadają się do jedzenia, stwardniałe lub włókniste np. wierzchnie liście pora, cebuli, czosnku, głąb z kapusty, korzenie i łodygi pietruszki lub koperku, obierki z marchewki, pietruszki, selera itd.  Na nie również jest sposób! Zamiast kupować nową włoszczyznę, można ugotować na nich wywar warzywny i stosować jako bazę do zup i pasztetów. Wygotowane już do niczego się nie przydadzą, ale przynajmniej mamy pewność, że wykorzystaliśmy warzywa maksymalnie. Zdziwisz się jak dużo takich resztek, uzbiera się w ciągu jednego tygodnia.

Jak zbierać resztki?

Resztki na wywar najlepiej przechowywać umyte (wilgotne) w plastikowym woreczku np. strunowym. Dzięki temu długo zachowują swoją świeżość, nawet 1-3 tygodni (w zależności od jakości). Dobrze mieć jeden, przeznaczony do tego celu i za każdym razem, gdy zostaje łodyga, obierka, liść itd. wrzucać do worka.  Jeśli mało gotujesz i tydzień to za krótko, by nazbierać wystarczającą ilość, zamiast do lodówki włóż worek do zamrażalnika i tam przechowuj całość, uzupełniając na bieżąco. Ważne, żeby resztki warzyw były dobrze umyte. A gdy nazbiera się wystarczająca ilość można ugotować wywar z resztek warzyw.  

Jak ugotować wywar z resztek warzyw?

Aby ugotować wywar, należy wcześniej posegregować zbiory. Łupiny z cebuli i miękkie łupiny z młodego czosnku należy oddzielić od reszty i podsmażyć w garnku na kilku łyżkach oleju. Dzięki temu uzyskasz głębszy smak.

Następnie dorzucić resztę oraz przyprawy np. 4 ziela angielskie i 3 liście laurowe, łyżeczka kminu i duś pod przykryciem na średnim ogniu, około 15 minut.

Później dolej wodę, 2 cm ponad powierzchnię warzyw, i gotuj na małym ogniu około 1-1 ½ godziny.

Na koniec przecedź wywar i doprawiamy do smaku solą.

Jak przechowywać wywar z resztek warzyw?

Gdy wywar jest już gotowy, można wlać go do wyparzonego słoika i zakręcić. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

Co zrobić z wywarem z resztek warzyw?

Wywar jest świetną bazą do zup. Można dodać do niego np. koncentrat pomidorowy i chwilę pogotować, by powstała pyszna pomidorowa lub wrzucić słoik tartych ogórków kiszonych i po chwili mamy ogórkową!

Zostaw komentarz