Jak myślisz, ile pieniędzy, czasu i innych zasobów miesięcznie ląduje w twoim śmietniku? 100 zł? 200 zł? A może więcej? Ile godzin spędzonych w drodze, kolejkach i sklepie? 2 godziny czy 10? Na szczęście jest na to sposób! Nie marnowanie jest rozwiązaniem wielu problemów współczesnego świata. Zacznij od prostych rzeczy np. wywar z resztek warzyw .
Odkąd staramy się bardziej świadomie podchodzić do kwestii konsumpcji, zmieniło się wiele rzeczy w naszym domu. Na zakupy chodzimy raczej rzadko 1-2 razy w tygodniu (nie chodzi tu tylko o okres kwarantanny). A to, co kupujemy, wystarcza na dużo dłużej. Czasem nawet mam wrażenia, że zakupione warzywa nigdy się nie kończą, bo zawsze zostają jakieś „resztki”, które można wykorzystać.
- Kalafior do pieczenia, a liście na zupę. https://misamocy.pl/liscie-kalafiora-w-sosie-pomidorowym-zabielanym-mlekiem-kokosowym/
- Młody burak na pastę, z liści sałatka. https://misamocy.pl/salatka-z-lisci-botwinki-z-kwasna-nerkowcowa-smietana/
- Z marchewkowi kotleciki, natka do pesto. https://misamocy.pl/pesto-natki-marchewki/
Są jednak takie części warzyw, które nie nadają się do jedzenia, stwardniałe lub włókniste np. wierzchnie liście pora, cebuli, czosnku, głąb z kapusty, korzenie i łodygi pietruszki lub koperku, obierki z marchewki, pietruszki, selera itd. Na nie również jest sposób! Zamiast kupować nową włoszczyznę, można ugotować na nich wywar warzywny i stosować jako bazę do zup i pasztetów. Wygotowane już do niczego się nie przydadzą, ale przynajmniej mamy pewność, że wykorzystaliśmy warzywa maksymalnie. Zdziwisz się jak dużo takich resztek, uzbiera się w ciągu jednego tygodnia.
Jak zbierać resztki?
Resztki na wywar najlepiej przechowywać umyte (wilgotne) w plastikowym woreczku np. strunowym. Dzięki temu długo zachowują swoją świeżość, nawet 1-3 tygodni (w zależności od jakości). Dobrze mieć jeden, przeznaczony do tego celu i za każdym razem, gdy zostaje łodyga, obierka, liść itd. wrzucać do worka. Jeśli mało gotujesz i tydzień to za krótko, by nazbierać wystarczającą ilość, zamiast do lodówki włóż worek do zamrażalnika i tam przechowuj całość, uzupełniając na bieżąco. Ważne, żeby resztki warzyw były dobrze umyte. A gdy nazbiera się wystarczająca ilość można ugotować wywar z resztek warzyw.
Jak ugotować wywar z resztek warzyw?
Aby ugotować wywar, należy wcześniej posegregować zbiory. Łupiny z cebuli i miękkie łupiny z młodego czosnku należy oddzielić od reszty i podsmażyć w garnku na kilku łyżkach oleju. Dzięki temu uzyskasz głębszy smak.
Następnie dorzucić resztę oraz przyprawy np. 4 ziela angielskie i 3 liście laurowe, łyżeczka kminu i duś pod przykryciem na średnim ogniu, około 15 minut.
Później dolej wodę, 2 cm ponad powierzchnię warzyw, i gotuj na małym ogniu około 1-1 ½ godziny.
Na koniec przecedź wywar i doprawiamy do smaku solą.
Jak przechowywać wywar z resztek warzyw?
Gdy wywar jest już gotowy, można wlać go do wyparzonego słoika i zakręcić. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.
Co zrobić z wywarem z resztek warzyw?
Wywar jest świetną bazą do zup. Można dodać do niego np. koncentrat pomidorowy i chwilę pogotować, by powstała pyszna pomidorowa lub wrzucić słoik tartych ogórków kiszonych i po chwili mamy ogórkową!