Zaczarowana pasta z cieciorki

Rzeczy zwyczajne stają się wyjątkowe w chwilach, gdy uda nam się zatrzymać, być tu i teraz, by poświęcić im 100% uwagi. Z każdej czynności, każdej chwili, każdego dnia, można uczynić święto.  Zaczarowałam ten przepis, by przyciągną waszą uwagę, by gotowanie stało się formą relaksu, odpoczynku, uważności i medytacji. Aby zaklęcie zadziałało, należy przed zabraniem się do pracy, rozetrzeć w dłoniach kilka listków tymianku i zaciągnąć się ich ziołowym aromatem.  Niech was poniesie.

 

Składniki:

-200g ciecierzycy namoczonej na noc

-4 ząbki czosnku

– 150 ml wody

– 1 łyżeczka tahini

– 7  łyżek oleju kokosowego lub innego tłuszczu roślinnego

– listki z 4 gałązek tymianku

 

  1. Ciecierzycę gotujemy do miękkości i odlewamy wodę.
  2. Czosnek kroimy na 4 części i podsmażamy na 1 łyżce oleju kokosowego.
  3. Do ciecierzycy wrzucamy czosnek, dodajemy tahini, wlewamy olej oraz wodę. Blendujemy przez chwilę, tak żeby pozostały kawałki niezblendowanych strączków.
  4. Na koniec dodajemy listki tymianku i mieszamy.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.