Rzeczy zwyczajne stają się wyjątkowe w chwilach, gdy uda nam się zatrzymać, być tu i teraz, by poświęcić im 100% uwagi. Z każdej czynności, każdej chwili, każdego dnia, można uczynić święto. Zaczarowałam ten przepis, by przyciągną waszą uwagę, by gotowanie stało się formą relaksu, odpoczynku, uważności i medytacji. Aby zaklęcie zadziałało, należy przed zabraniem się do pracy, rozetrzeć w dłoniach kilka listków tymianku i zaciągnąć się ich ziołowym aromatem. Niech was poniesie.
Składniki:
-200g ciecierzycy namoczonej na noc
-4 ząbki czosnku
– 150 ml wody
– 1 łyżeczka tahini
– 7 łyżek oleju kokosowego lub innego tłuszczu roślinnego
– listki z 4 gałązek tymianku
- Ciecierzycę gotujemy do miękkości i odlewamy wodę.
- Czosnek kroimy na 4 części i podsmażamy na 1 łyżce oleju kokosowego.
- Do ciecierzycy wrzucamy czosnek, dodajemy tahini, wlewamy olej oraz wodę. Blendujemy przez chwilę, tak żeby pozostały kawałki niezblendowanych strączków.
- Na koniec dodajemy listki tymianku i mieszamy.
Na zdrowie! :)