Zakwas z buraków

O prozdrowotnych właściwościach produktów naturalnie fermentowanych słyszeli już chyba wszyscy. Jednym z najbardziej cenionych i znanych jest zakwas z buraków. O tym, jakie ma właściwości i jak go przygotować dowiecie się z artykułu.

Przeszukałam Internet w poszukiwaniu wiedzy dotyczącej właściwości prozdrowotnych zakwasu z buraków. Niestety nie znalazłam  artykułów, które bazują na materiałach źródłowych, dlatego nie powielam tych treści.

Jedynym wiarygodnym źródłem, które odnalazłam, jest strona znanej autorki programu leczenia przez post dr. Ewy Dąbrowskej (https://ewadabrowska.pl/).  O zakwasie z buraków na  stronie Pani Doktor czytamy:

– wspiera układ odpornościowy,

– zawiera witaminy z grupu B,

– zawiera witaminy: C, A, E oraz K,

– jest dobrym źródłem: magnezu, wapnia, fosforu i potasu,

– jest naturalnym probiotykiem,

– zawiera bakterie kwasu mlekowego, który ma właściwości oczyszczające organizm, a także wzmacniające układ odpornościowy,

– pomaga regulować florę bakteryjną jelit,

–  wspomaga trawienie,

– bierze udział w syntezie witaminy K i niektórych witamin z grupy B.

Te argumenty mnie przekonują!

Zakwas z buraków robiłam już wielokrotnie, czasem zdarza mi się również kupować gotowe zakwasy ekologiczne.  Ich smak w znacznej mierze zależy od dodatków. Lubię, gdy jest dobrze doprawiony, z dużą ilością czosnku i przypraw. Intensywność kwaśnego smaku świadczy o stopniu zakwaszenia. Im wyższa temperatura przechowywania, tym szybciej będzie fermentował. Czasem wystarczy jedynie 5 dni, innym razem,  by zrobił się dobry zakwas, potrzeba jest 7 lub nawet więcej. Fermentacja jest naturalnym procesem. Należy pozwolić jej pracować w swoim własnym rytmie.

Zakwas z buraków

Składniki:

– 1 duży burak (najlepiej ekologiczny)

– 6 ząbków czosnku

– 4 liście laurowe

– 7 ziaren ziela angielskiego

– około 700 ml przegotowanej wystudzonej wody

– płaska łyżka soli

– słoik 1 l (dobrze umyty i wyparzony)

  1. Burak obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy, sól rozpuszczamy w wodzie.
  2. Do słoika wrzucamy wszystkie składniki, zalewamy osoloną wodą i przykrywamy nakrętką (nie zakręcamy).
  3. Słoik odstawiamy na blat kuchenny. Codziennie potrząsamy zakręconym słoikiem, żeby wymieszać zakwas. Ponownie odkręcamy i jedynie przykrywamy pokrywką.
  4. Po 5-7 dniach zakwas jest gotowy. Wstawiamy go do lodówki.

Buraczki można wrzucić do sałatki, zjeść do obiadu lub z kanapką. Z zakwasu można zrobić barszcz (tu można dorzucić buraki)  lub pić codziennie po pół szklanki.

22 Komentarze

  • Paulina
    Opublikowane 2020-03-24 10:36 0Polubienia

    Hej!

    Co to znaczy , że mamy codziennie potrząsać słoikiem i ponownie odkręcamy?

    Mamy go zakręcać i ponownie odkręcać codziennie? 😀 pytanie może nie jest najbardziej błyskotliwe, ale jestem początkująca jeśli chodzi o zakwasy 😀

    Pozdrowienia!

  • Paulina
    Opublikowane 2020-03-24 13:08 0Polubienia

    Okey! Ale zakwas ma pozostać dokładnie zakręcony przez wszystkie dni fermentacji, tak? Dziękuje!

    Pozdrowienia!

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-03-24 14:16 0Polubienia

      Paulinko, w przepisie napisane jest, że nie zakręcamy zakwasu, a jedynie przykrywamy nakrętką. Jeśli chcesz go wymieszać, to zakręć potrząśnij i odkręć.

  • Iśka
    Opublikowane 2020-04-02 11:37 0Polubienia

    Czy można zrobić zakwas bez czosnku?

  • Ania
    Opublikowane 2020-04-24 09:19 0Polubienia

    Cześć Ewa! Od ponad miesiąca piję codziennie szklankę zakwasu. Ja robię z ok 2 kg buraków i 2 l wody. I co tydzień ten sam dylemat, co zrobić z tak dużą ilością buraka, który zostaje po odlaniu zakwasu… Próbuję przemycić do sałatek ale nigdy nie udaje mi się wykorzystać tak dużej ilości. Masz może jeszcze jakieś pomysły, jak go wykorzystać?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-04-24 16:20 0Polubienia

      Hej! Możesz robić sałatki z samego buraka. Drobo pokrojony burak+cebulka+oliwa+sól i pieprz.

      • Ewa Ługowska
        Opublikowane 2020-04-27 14:54 0Polubienia

        Zakalec, czyli np. rośnie i opada. Mój chleb siada jak za długo wyrasta lub dodaje za cieżkie mąki np. kasztanową. W pierwszej kolejności sprawdziałabym, czy mąki są drobnomielone, powinny być białe (nie pełnoziarniste!). Może warto również skrócić czas wyratania.

        Jest jeszcze kwesta konsystencji. Tu również warto pokombinować.

      • Ela
        Opublikowane 2020-10-23 19:43 0Polubienia

        tez trudno bylo mi wszystkie buraczki wykorzystac, ale od kiedy mam wyciskarke wolno obrotowa to jej przez nia przepuszczam, czosnek tez

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-04-24 16:21 0Polubienia

      Przepis na gofry z buraka z zakwasu znajdziesz w filmach na Facebooku.

    • Sylwia
      Opublikowane 2021-11-27 13:40 0Polubienia

      A ja proponuje drobno go skroić w blenderze na wiórki dodać trochę majonezu (vege) czosnku i soli jest świetna jako sałatka do obiadu

  • Ania
    Opublikowane 2020-05-28 18:09 0Polubienia

    Czy buraki czymś obciążasz, żeby nie wypływały ponad wodę i nie pleśniały? W większości przepisów takie właśnie czytam rady.

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-06-02 07:31 0Polubienia

      Jasne! Ja tego nie robię, bo u mnie nic złego się z nimi nie dzieje, ale Ty zrób według swoich doświadczeń. Powodzenia! 🙂

  • Katarzyna
    Opublikowane 2020-06-14 20:10 0Polubienia

    Witam. Zrobiłam swój pierwszy zakwas. Jest pyszny. Do lodówki wkładamy gotowy zakwas bez buraków i trzymamy zakręcony? Ile czasu można go tak przechowywać ?

    Pozdrawiam serdecznie

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-06-15 10:11 0Polubienia

      Super! Gratulacje :)) Można przechowywać kilka miesięcy. Musisz sprawdzić, jak zachowa się u Ciebie.

  • Natalia
    Opublikowane 2021-05-02 07:37 0Polubienia

    Odkryłam właśnie Misę mocy i od razu mam pytanie-jak to jest z pleśnią w zakwasie? Zdarzyło mi się ,mimo mieszania, wyhodować pleśń. Mam w głowie, że pleśń to zło i nie spożywać, ale spotkałam się z zaleceniami-wystarczy zebrać pleśń z wierzchu zakwasu. Jak to jest?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2021-05-10 10:30 0Polubienia

      Witaj ! Mam nadzieję, że znajdziesz tu wiele inspiracji do zdrowego odżywiania, A co do pleśni, to ja raczej bym nie ryzykowała. Pytanie, czy jesteś pewna, że to pleśń. Może być też kożuch fermentacyjny.

  • Paulina
    Opublikowane 2022-12-15 18:25 0Polubienia

    Dzień dobry!
    Gdy zechcę zrobić z większej ilości buraków, to ilość wszystkich składników proporcjonalnie np podwajam?
    Ps. Dziękuję za przepis, w tamtym roku robiłam wg przepisu, ale zakwas jest tak pyszny, że muszę zrobić go w 3l słoiku

  • Paulina
    Opublikowane 2022-12-21 10:10 0Polubienia

    Czy w przypadku, gdy z zakwasu zrobił się taki glut (na wierzchu normalna piana, zapach ok) da się go uratować?
    Pozdrawiam

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.