Zakwas z selera

Zakwas z buraka zna każdy. Znamy jego kolor, smak i zastosowanie (np. barszcz). A co powiecie na zakwas z selera? Czy ktoś, choć słyszał o takiej frywolnej fantazji kulinarnej?

Uwielbiam zakwas z buraków, jego kolor i kwaśny, głęboki smak. Śmiem jednak twierdzić, że zakwas z selera jest jeszcze smaczniejszy! Jednak żeby się o tym przekonać, należy porównać oba zakwasy.
Pod tym linkiem znajdziecie przepis na zakwas z buraka: https://misamocy.pl/zakwas-z-burakow/ Zróbcie obie wersje i dajcie znać, co sądzicie.

Zakwasy wzmacniają odporność, bogate są w minerały i witaminy. Ponadto mają właściwości probiotyczne i tym samym dbają o zdrowie naszych jelit. Warto się z nimi zaprzyjaźnić.

Zakwas z selera

Składniki:

– 1 średni seler (najlepiej ekologiczny)

– 6 ząbków czosnku

– 4 liście laurowe

– 7 ziaren ziela angielskiego

– około 700 ml przegotowanej wystudzonej wody

– płaska łyżka soli

– słoik 1 l (dobrze umyty i wyparzony)

  1. Seler obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy, sól rozpuszczamy w wodzie.
  2. Do słoika wrzucamy wszystkie składniki, zalewamy osoloną wodą i przykrywamy nakrętką (nie zakręcamy). Woda powinna przykrywać całość.
  3. Słoik odstawiamy na blat kuchenny. Codziennie mieszamy drewnianą łyżką.
  4. Po 5-7 dniach zakwas jest gotowy. Wstawiamy go do lodówki.

Seler można wrzucić do sałatki,  zupy, zjeść do obiadu lub z kanapką.

Zakwas należy pić codziennie po pół szklanki.

Z warzyw możesz zrobić pyszną sałatkę: https://misamocy.pl/salatka-z-warzyw-z-zakwasu/

Na zdrowie! 🙂

3 Komentarze

  • Sylwia
    Opublikowane 2020-04-08 06:54 0Polubienia

    Robiłam – wyszedł pyszny! Do jednego słoika dodałam też chilli w płatkach i fajnie podkręciło smak 🙂 Dziękuję za przepis, Ewciu!

  • Chu
    Opublikowane 2020-11-22 22:45 0Polubienia

    I was wondering if you ever considered changing the page layout of your site?
    Its very well written; I love what youve got to say. But mawybe you could a little more in the way
    of content so people could connect with it better.
    Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images.
    Maybe you could space it out better?

    my web blog: Unfool

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.