Zapiekany ryż po persku

Zapiekany ryż po persku postanowiłam zrobić po obejrzeniu jednego z odcinków amerykańskiego programu rozrywkowego „Porady różowej brygady”. W telewizji wyglądał bardzo smacznie i, mimo że nie było podanego dokładnego przepisu, wydawał się być prosty. Postanowiłam spróbować.

Uwielbiam oglądać programy kulinarne. Najlepsze są te, które zawierają praktyczne przepisy do otworzenia w domu np. zapiekany ryż po persku. Nawet jeśli nie podana jest dokładna gramatura, nie ma problemu z ich odtworzeniem. A przy tym są fajną inspiracją na urozmaicenie codziennych zdrowych posiłków.

W serialu „Porady różowej brygady” jednym z głównych bohaterów jest Antoni Porowski, aktor z polskimi korzeniami. Choć wychował się w Kanadzie, często chwali się swoim pochodzeniem. Antoni w programie zajmuje się kulinariami. Uczy uczestników programu poruszania się w kuchni i przygotowywania jedzenia. Prowadzących jest więcej, bo aż pięciu. Każdy z nich ogarnia inną działkę jak: moda, kultura, architektura, pielęgnacja i wspomniane kulinaria. Zadaniem prowadzących jest przeprowadzenie metamorfozy bardzo zaniedbanego/zaniedbanej uczestnika/uczestniczki. Mają 5 dni, by zaaranżować wnętrze domu, wymienić garderobę, wystylizować i nauczyć codziennego dbania o siebie, zmienić mind set. Ponieważ czterech z nich jest gejami, a jeden niebinarny (tożsamość płciową nie jest jednoznacznie określona) pełnią również ważną misję edukacyjną. Pokazują, że „inność” może być ciekawa, a orientacja seksualna nie jest miarą wartości człowieka. Obejrzałam już wszystkie sezony i jestem pod wrażeniem tego, jak poruszają ważne tematy przy okazji pozornie błahych rzeczy. Nie będę rozwodzić się na temat serialu. Polecam obejrzeć! Tymczasem zapraszam na zapiekany ryż po persku.

Zapiekany ryż po persku

Składniki:

– 200 g ryżu

– ½ dużego ziemniaka

– 2 łyżki jogurtu roślinnego (naturalnego)

– 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania

– ½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy

– 1 łyżka kminu

– ½ łyżeczki soli

– pietruszka do posypania

Wykonanie:

  1. Ryż ugotuj al dente w wodzie w proporcji 1:2. Ma być sypki.
  2. Naczynie (może być blaszka) o średnicy około 16 cm posmaruj oliwą z oliwek. Na spód połóż papier do pieczenia i jeszcze raz posmaruj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  3. Ziemniak pokrój na cienkie plasterki i ułóż na spodzie blaszki.
  4. Do miski wlej 1 łyżkę oliwy, jogurt, dodaj przyprawy, pół chochli wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj ½ ugotowanego ryżu i jeszcze raz wymieszaj.
  5. Ryż (żółty) wyłóż na ziemniaki, dokładnie rozprowadź. Wyłóż pozostały ryż (biały) i ponownie rozprowadź.
  6. Przy pomocy trzonka łyżeczki zrób 5 dziurek, polej całość dwiema łyżkami oliwy z oliwek, przykryj i wstaw do piekarnika na 40 minut.
  7. Na naczynie połóż talerz i szybko (ale z wyczuciem) przekręć z całą zawartością. Posyp pietruszką.

Co podać do ryżu? Polecam: sezonowe warzywa w sosie fistaszkowym, leczo, vegetable balti .

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.