Ziemniaki w łupinie z piekarnika są super dodatkiem do obiadu lub grilla. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że w smaku przypominają te z ogniska. Super prosta i bardzo ciekawa wersja popularnego kartofla.
Ziemniaki w takiej postaci przydadzą się jako dodatek do potraw grillowych zamiast pieczywa. Smakują inaczej niż te gotowane lub pieczone z olejem. Są bardziej wyraziste i… ziemniaczane. Trochę tak, jak te z ogniska.
Spośród wszystkich innych ziemniaków wyróżnia je to, że w pieką się w łupinie. Dlatego zachowane jest dużo smaku.
Na blogu znajdziecie również kilka innych propozycji na przygotowanie ziemniaków.
Pieczone ziemniaki Hasselback przekładane wegańskim „boczkiem”
Pieczone ziemniaki z sałatką z awokado
Purée z buraczków z ziemniaczanymi talarkami z rozmarynem.
Ziemniaki w łupinie z piekarnika
Składniki na 2 porcje:
- 10 średniej wielkości ziemniaków
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. W tym czasie myjemy ziemniaki, nakłuwamy widelcem z jednej strony i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuta część ziemniaka powinna znajdować się na spodzie. Pieczemy około godzinę.
Zapraszam na funpage MisaMocy