Ziemniaki w łupinie z piekarnika

Ziemniaki w łupinie z piekarnika są super dodatkiem do obiadu lub grilla. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że w smaku przypominają te z ogniska. Super prosta i bardzo ciekawa wersja popularnego kartofla.

Ziemniaki w takiej postaci przydadzą się jako dodatek do potraw grillowych zamiast pieczywa. Smakują inaczej niż te gotowane lub pieczone z olejem. Są bardziej wyraziste i… ziemniaczane. Trochę tak, jak te z ogniska.

Spośród wszystkich innych ziemniaków wyróżnia je to, że w pieką się w łupinie. Dlatego zachowane jest dużo smaku.

Na blogu znajdziecie również kilka innych propozycji na przygotowanie ziemniaków.


Pieczone ziemniaki Hasselback przekładane wegańskim „boczkiem”

Pieczone ziemniaki z sałatką z awokado

Purée z buraczków z ziemniaczanymi talarkami z rozmarynem.

Ziemniaki w łupinie

Ziemniaki w łupinie z piekarnika


Składniki na 2 porcje:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. W tym czasie myjemy ziemniaki, nakłuwamy widelcem z jednej strony i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuta część ziemniaka powinna znajdować się na spodzie. Pieczemy około godzinę.

ziemniaki w łupinie

Zapraszam na funpage MisaMocy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.