Ziemniaki w łupinie z piekarnika

Ziemniaki w łupinie z piekarnika są super dodatkiem do obiadu lub grilla. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że w smaku przypominają te z ogniska. Super prosta i bardzo ciekawa wersja popularnego kartofla.

Ziemniaki w takiej postaci przydadzą się jako dodatek do potraw grillowych zamiast pieczywa. Smakują inaczej niż te gotowane lub pieczone z olejem. Są bardziej wyraziste i… ziemniaczane. Trochę tak, jak te z ogniska.

Spośród wszystkich innych ziemniaków wyróżnia je to, że w pieką się w łupinie. Dlatego zachowane jest dużo smaku.

Na blogu znajdziecie również kilka innych propozycji na przygotowanie ziemniaków.


Pieczone ziemniaki Hasselback przekładane wegańskim „boczkiem”

Pieczone ziemniaki z sałatką z awokado

Purée z buraczków z ziemniaczanymi talarkami z rozmarynem.

Ziemniaki w łupinie

Ziemniaki w łupinie z piekarnika


Składniki na 2 porcje:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. W tym czasie myjemy ziemniaki, nakłuwamy widelcem z jednej strony i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuta część ziemniaka powinna znajdować się na spodzie. Pieczemy około godzinę.

ziemniaki w łupinie

Zapraszam na funpage MisaMocy

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.