Złote mleko a’la latte z super pianką i posypką z płatków róży

Ostatnio chodzi mi po głowie tzw. kawa kuloodporna, czyli z dodatkiem oleju kokosowego, ale ponieważ kolejny raz muszę przejść na detoks kawowy (tężyczka+kawa=zło), to pomyślałam o złotym mleku z dodatkiem oleju. I wiesz co? To był strzał w dziesiątkę. Jest pyszne, rozgrzewające, słodziutkie i bardzo sycące. Zapraszam na Złote mleko a’la latte z super pianką i posypką z płatków róży.

Złote mleko a’la latte z super pianką i posypką z płatków róży, to moja wersja znanego powszechnie złotego mleka. Przepis zyskał popularność dzięki swoim cudownym właściwościom rozgrzewającym, podnoszącym odporność, przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym itd. Dobroczynne działanie jest bardzo szerokie. Z dodatkiem oleju kokosowego jest również bardzo sycące, nabiera kremowego, pełnego smaku. W końcu tłuszcz jest jego nośnikiem.

Warto zadbać o dobrej jakości składniki. Szczególną uwagę zwróć na cynamon. W sklepach dostępne są dwa rodzaje chiński i cejloński. Niestety chiński jest bardziej powszechny. Różnią się od siebie wyglądem, delikatnie smakiem oraz właściwościami. W wielu źródłach można przeczytać o toksycznym działaniu cynamonu chińskiego oraz wspaniałych właściwościach prozdrowotnych cejlońskiego.

Ponieważ olej kokosowy dodaję na koniec i jedynie rozpuszczam w gorącym mleku, to stosuję ten bardziej wartościowy, czyli tłoczony na zimno. Dobrej jakości olej kokosowy kupuję w polskiej tłoczni Wyszyńscy.

No i na końcu przyprawy. Nie ma dużego wyboru przypraw ekologicznych. Zazwyczaj zaopatruje się w Darach Natury. Znajdziesz tam również suszone róże oraz płatki róż. Świetnie urozmaicają smak napojów z dodatkiem mleka (kawa z mlekiem, macha) oraz deserów. A przy okazji mają w sobie dużo uroku.

Złote mleko a’la latte z super pianką i posypką z płatków róży

Składniki na 2 porcje:

– 2 szklanki mleka roślinnego (dowolne)

– 1 łyżeczka kurkumy w proszku

– ⅓ łyżeczki cynamonu cejlońskiego

– szczypta czarnego pieprzu

– 1 łyżeczka imbiru startego a drobnych oczkach

– 1 łyżka oleju kokosowego

– wybrany słodzik do smaku (opcjonalnie)

– płatki róży do posypania

Wykonanie:

  1. Do garnka wlej mleko, dodaj przyprawy, wymieszaj trzepaczką i gotuj przez kilka minut na małym ogniu.
  2. Wyłącz grzanie, dodaj olej i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Używając spieniacza do mleka, zrób piankę.
  4. Przelej do szklanek, pianę przełóż łyżką. Posyp płatkami róży.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na dyniowe latte.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.