Ostatnio chodzi mi po głowie tzw. kawa kuloodporna, czyli z dodatkiem oleju kokosowego, ale ponieważ kolejny raz muszę przejść na detoks kawowy (tężyczka+kawa=zło), to pomyślałam o złotym mleku z dodatkiem oleju. I wiesz co? To był strzał w dziesiątkę. Jest pyszne, rozgrzewające, słodziutkie i bardzo sycące. Zapraszam na Złote mleko a’la latte z super pianką i posypką z płatków róży.
Złote mleko a’la latte z super pianką i posypką z płatków róży, to moja wersja znanego powszechnie złotego mleka. Przepis zyskał popularność dzięki swoim cudownym właściwościom rozgrzewającym, podnoszącym odporność, przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym itd. Dobroczynne działanie jest bardzo szerokie. Z dodatkiem oleju kokosowego jest również bardzo sycące, nabiera kremowego, pełnego smaku. W końcu tłuszcz jest jego nośnikiem.
Warto zadbać o dobrej jakości składniki. Szczególną uwagę zwróć na cynamon. W sklepach dostępne są dwa rodzaje chiński i cejloński. Niestety chiński jest bardziej powszechny. Różnią się od siebie wyglądem, delikatnie smakiem oraz właściwościami. W wielu źródłach można przeczytać o toksycznym działaniu cynamonu chińskiego oraz wspaniałych właściwościach prozdrowotnych cejlońskiego.
Ponieważ olej kokosowy dodaję na koniec i jedynie rozpuszczam w gorącym mleku, to stosuję ten bardziej wartościowy, czyli tłoczony na zimno. Dobrej jakości olej kokosowy kupuję w polskiej tłoczni Wyszyńscy.
No i na końcu przyprawy. Nie ma dużego wyboru przypraw ekologicznych. Zazwyczaj zaopatruje się w Darach Natury. Znajdziesz tam również suszone róże oraz płatki róż. Świetnie urozmaicają smak napojów z dodatkiem mleka (kawa z mlekiem, macha) oraz deserów. A przy okazji mają w sobie dużo uroku.
Złote mleko a’la latte z super pianką i posypką z płatków róży
Składniki na 2 porcje:
– 2 szklanki mleka roślinnego (dowolne)
– 1 łyżeczka kurkumy w proszku
– ⅓ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
– szczypta czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka imbiru startego a drobnych oczkach
– 1 łyżka oleju kokosowego
– wybrany słodzik do smaku (opcjonalnie)
– płatki róży do posypania
Wykonanie:
- Do garnka wlej mleko, dodaj przyprawy, wymieszaj trzepaczką i gotuj przez kilka minut na małym ogniu.
- Wyłącz grzanie, dodaj olej i mieszaj, aż się rozpuści.
- Używając spieniacza do mleka, zrób piankę.
- Przelej do szklanek, pianę przełóż łyżką. Posyp płatkami róży.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na dyniowe latte.