Zupa burakowa z warzywami lata, to nasza odsłona polskiej kuchni w wersji letniej i lekkiej. Przygotowaliśmy razem z bratem Łukaszem, który od jakiś 20 lat jest kucharzem i szefem kuchni w warszawskich restauracjach. Lubię z nim gotować, bo jest bardziej techniczny niż ja. Dla mnie w kuchni wszystko jest interpretacją, dla niego ważne są twarde gastronomiczne podstawy. To bardzo emocjonalne połączenie, z którego powstają pyszne potrawy.

Zupa jest soczyście czerwona, tryska smakami lata i słońcem. Jest jak ciepłe letnie popołudnie, w którym jedyną rzeczą do zrobienia jest rozkoszowanie się chwilą obecną.

Zupa burakowa z warzywami lata
Składniki na 8 porcji
  •  1 średni marchewka starta na tarce na dużych oczkach
  • 65 g bulwy selera startego na tarce na dużych oczkach
  • 1 korzeń pietruszki starty na tarce na dużych oczkach
  • biała część pora pokrojonego w półplasterki
  • 1 biała cebula pokrojona w kostkę
  • 10 fasolek szparagowych pokrojonych na 3 części
  • 500 g bobu ugotowanego i obranego ze skórki
  • 4 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 300 g poszatkowanej białej kapusty
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do posypania
  • koperek do dekoracji

Zakwaszane buraki:

  • 2 średnie buraki starte na tarce na dużych oczkach
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • wrząca woda (powinna przykryć buraki)
Wykonanie:
  1. Wymieszaj składniki na zakwaszane buraki i odstaw na 30 minut.
  2. Do garnka wlej 1 ½ litra wody, dodaj: marchew, pietruszkę, korzeń selera, por i czosnek oraz 1 ½ łyżeczki soli. Po zagotowaniu zmniejsz moc grzania do połowy.
  3. Na patelni delikatnie rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, aż się zarumieni. Dodaj do garnka.
  4. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki. Gdy będą miękkie, wrzuć fasolkę i kapustę. Gotuj, aż będą al dente.
  5. Wlej buraki razem z zalewą i gotuj około 20 minut, aż buraki będą al dente. Dodaj soli do smaku.
  6. Rozlej na talerze. Udekoruj bobem, koperkiem i posyp pieprzem.
Uwagi:
Z łupin bobu możesz zrobić kotleciki.

Na zdrowie!

Zostaw komentarz