Zupa makrobiotyczna w 15 minut to ostatnio moje największe odkrycie! Dosłownie w 15 minut przygotowuję przepyszną zupę. Taką jak lubię. Zdrową, pełną życia i smaku umami.

Dziś chciałabym podzielić się z Wami cytatem, który bardzo mnie poruszył. Na przekór powiedzeniu „Bóg stworzył pożywienie, a diabeł kucharzy” przeczytałam fragment, który mówi o prawdziwej roli osób przygotowujących jezdnie. „Kiedy spożywamy jakiś konkretny pokarm przyswajamy wszystkie te właściwości w postaci fal i wibracji, które wpływają na jakość naszej krwi, narządów, tkanek, komórek i świadomości. Sposób zbierania, transportowania, przetwarzania, gotowania i jedzenia także modyfikuję energię pożywienia oraz jego oddziaływanie na ludzkie ciało i ducha. (…) Pożywienie tworzy życie, a dobry kucharz jest artystą, który wykorzystuje różne kształty, rozmiary, smaki, aromaty i inne cechy pokarmów, by tworzyć zdrowie fizyczne i podnosić świadomość”. Jestem bardzo ciekawa co o tym sądzicie. Jeśli będziecie mieli ochotę, to podzielcie się proszę swoimi wrażeniami w komentarzu. Tymczasem zapraszam na pyszną zupę.

Zupa makrobiotyczna w 15 minut

Składniki na 2 duże porcje:

– 2 łyżki drobno rozkruszonych, suszonych alg nori (możesz użyć tych do zwijania sushi)  

– ½ białej cebuli

– 6 gałązek jarmuży

– 150 g cukinii

– 220 g tofu

– solidna łyżka miso (u mnie z brązowego ryżu)

– szczypiorek i sezam do posypania

Do podania (opcjonalnie):

– makaron sobą 100% gryka

– komosa ryżowa

Wykonanie:

  1. Do garnka wlej 1 litr wody i wsyp nori. Doprowadź do wrzenia.
  2. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę, porwij na mniejsze części liście jarmużu, tofu pokrój w kostkę, cukinię na plasterki lub mniejsze części.
  3. Do bulionu dodaj cebulę i gotuj 3-5 minut.
  4. Następnie dodaj tofu, cukinię, jarmuż i gotuj na małym ogniu ok. 3 minuty.
  5. Miso wymieszaj z chochlą zupy, wlej do garnka i gotuj 3 minuty na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia).
  6. Posyp sezamem i szczypiorkiem.

Zupę zjedz się na świeżo.

Na zdrowie!

Fragment z książki „Makrobiotyka Ścieżka do całkowitego zdrowia” Michio Kushi i Alex Jack

Zobacz również przepis na sałatkę makrobiotyczną.

Zostaw komentarz