Zupa makrobiotyczna w 15 minut to ostatnio moje największe odkrycie! Dosłownie w 15 minut przygotowuję przepyszną zupę. Taką jak lubię. Zdrową, pełną życia i smaku umami.
Dziś chciałabym podzielić się z Wami cytatem, który bardzo mnie poruszył. Na przekór powiedzeniu „Bóg stworzył pożywienie, a diabeł kucharzy” przeczytałam fragment, który mówi o prawdziwej roli osób przygotowujących jezdnie. „Kiedy spożywamy jakiś konkretny pokarm przyswajamy wszystkie te właściwości w postaci fal i wibracji, które wpływają na jakość naszej krwi, narządów, tkanek, komórek i świadomości. Sposób zbierania, transportowania, przetwarzania, gotowania i jedzenia także modyfikuję energię pożywienia oraz jego oddziaływanie na ludzkie ciało i ducha. (…) Pożywienie tworzy życie, a dobry kucharz jest artystą, który wykorzystuje różne kształty, rozmiary, smaki, aromaty i inne cechy pokarmów, by tworzyć zdrowie fizyczne i podnosić świadomość”. Jestem bardzo ciekawa co o tym sądzicie. Jeśli będziecie mieli ochotę, to podzielcie się proszę swoimi wrażeniami w komentarzu. Tymczasem zapraszam na pyszną zupę.
Zupa makrobiotyczna w 15 minut
Składniki na 2 duże porcje:
– 2 łyżki drobno rozkruszonych, suszonych alg nori (możesz użyć tych do zwijania sushi)
– ½ białej cebuli
– 6 gałązek jarmuży
– 150 g cukinii
– 220 g tofu
– solidna łyżka miso (u mnie z brązowego ryżu)
– szczypiorek i sezam do posypania
Do podania (opcjonalnie):
– makaron sobą 100% gryka
– komosa ryżowa
Wykonanie:
- Do garnka wlej 1 litr wody i wsyp nori. Doprowadź do wrzenia.
- W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę, porwij na mniejsze części liście jarmużu, tofu pokrój w kostkę, cukinię na plasterki lub mniejsze części.
- Do bulionu dodaj cebulę i gotuj 3-5 minut.
- Następnie dodaj tofu, cukinię, jarmuż i gotuj na małym ogniu ok. 3 minuty.
- Miso wymieszaj z chochlą zupy, wlej do garnka i gotuj 3 minuty na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia).
- Posyp sezamem i szczypiorkiem.
Zupę zjedz się na świeżo.
Na zdrowie!
Fragment z książki „Makrobiotyka Ścieżka do całkowitego zdrowia” Michio Kushi i Alex Jack
Zobacz również przepis na sałatkę makrobiotyczną.