Zupa makrobiotyczna w 15 minut

Zupa makrobiotyczna w 15 minut to ostatnio moje największe odkrycie! Dosłownie w 15 minut przygotowuję przepyszną zupę. Taką jak lubię. Zdrową, pełną życia i smaku umami.

Dziś chciałabym podzielić się z Wami cytatem, który bardzo mnie poruszył. Na przekór powiedzeniu „Bóg stworzył pożywienie, a diabeł kucharzy” przeczytałam fragment, który mówi o prawdziwej roli osób przygotowujących jezdnie. „Kiedy spożywamy jakiś konkretny pokarm przyswajamy wszystkie te właściwości w postaci fal i wibracji, które wpływają na jakość naszej krwi, narządów, tkanek, komórek i świadomości. Sposób zbierania, transportowania, przetwarzania, gotowania i jedzenia także modyfikuję energię pożywienia oraz jego oddziaływanie na ludzkie ciało i ducha. (…) Pożywienie tworzy życie, a dobry kucharz jest artystą, który wykorzystuje różne kształty, rozmiary, smaki, aromaty i inne cechy pokarmów, by tworzyć zdrowie fizyczne i podnosić świadomość”. Jestem bardzo ciekawa co o tym sądzicie. Jeśli będziecie mieli ochotę, to podzielcie się proszę swoimi wrażeniami w komentarzu. Tymczasem zapraszam na pyszną zupę.

Zupa makrobiotyczna w 15 minut

Składniki na 2 duże porcje:

– 2 łyżki drobno rozkruszonych, suszonych alg nori (możesz użyć tych do zwijania sushi)  

– ½ białej cebuli

– 6 gałązek jarmuży

– 150 g cukinii

– 220 g tofu

– solidna łyżka miso (u mnie z brązowego ryżu)

– szczypiorek i sezam do posypania

Do podania (opcjonalnie):

– makaron sobą 100% gryka

– komosa ryżowa

Wykonanie:

  1. Do garnka wlej 1 litr wody i wsyp nori. Doprowadź do wrzenia.
  2. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę, porwij na mniejsze części liście jarmużu, tofu pokrój w kostkę, cukinię na plasterki lub mniejsze części.
  3. Do bulionu dodaj cebulę i gotuj 3-5 minut.
  4. Następnie dodaj tofu, cukinię, jarmuż i gotuj na małym ogniu ok. 3 minuty.
  5. Miso wymieszaj z chochlą zupy, wlej do garnka i gotuj 3 minuty na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia).
  6. Posyp sezamem i szczypiorkiem.

Zupę zjedz się na świeżo.

Na zdrowie!

Fragment z książki „Makrobiotyka Ścieżka do całkowitego zdrowia” Michio Kushi i Alex Jack

Zobacz również przepis na sałatkę makrobiotyczną.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Verified by MonsterInsights