Uwielbiam taki sposób gotowania. Zupę makrobiotyczną ze szparagami zrobisz bardzo szybko z niewielkiej ilości składników.  Dzięki paście miso ma cudowny smak umami oraz właściwości kojące. Wspaniale jest otulić się jej smakiem. Możesz ją zjeść zarówno na obiad, jak i śniadanie, ale ja najbardziej lubię jako lekką, odżywczą kolację.  

Do tej zupy dodałam dwa składniki, które sprawią, że będzie bardziej sycąca: czerwoną soczewicę i komosę ryżową. Polecam je wcześniej namoczyć, wtedy gotowanie będzie błyskawiczne. Czas moczenia to minimum 4 godziny. Możesz go wydłużyć i zalać ziarna wieczorem. Zrób tak, żeby było to dla ciebie wygodne i praktyczne.

Możesz również wymienić te 2 składniki. Zamiast soczewicy dodaj naturalne tofu pokrojone w kosteczkę, a komosę zastąp gryczanym makaronem soba. Trzecią opcją jest przygotowanie zupy tylko na bazie warzyw. Będzie równie pyszna i jeszcze delikatniejsza.

Zupa makrobiotyczna ze szparagami
Składniki na dwie porcje:
  •  1 litr przefiltrowanej wody
  •  2 łyżki wodorostów nori
  • 40 g czerwonej soczewicy namoczonej w wodzi min.  4 godziny
  • 30 g komosy ryżowej namoczonej w wodzie min. 4 godziny
  • ½ cebuli pokrojonej w kostkę
  • 4 szparagi – odkrój główki i twardą część, łodyżki pokrój w plasterki
  • garść świeżych liści szpinaku
  • solidna łyżka jasnej pasty miso
Do podania:
  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
  • 2 łyżeczki prażonego sezamu
Wykonanie:
  1. Do garnka wlej 1 litr wody i wsyp nori. Doprowadź do wrzenia.
  2. Do bulionu dodaj cebulę i gotuj 3-5 minut.
  3. Następnie dodaj soczewicę i komosę. Gotuj aż będą miękkie.
  4. Wrzuć szparagi i gotuj, aż zmiękną.
  5. Na koniec wrzuć szpinak.
  6. Miso wymieszaj z chochlą zupy, wlej do garnka i gotuj 3 minuty na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia).
  7. Posyp sezamem i szczypiorkiem.

Zupę zjedz się na świeżo.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na zupę makrobiotyczną w 15 minut oraz sałatkę makrobiotyczną.

Zostaw komentarz