Uwielbiam taki sposób gotowania. Zupę makrobiotyczną ze szparagami zrobisz bardzo szybko z niewielkiej ilości składników. Dzięki paście miso ma cudowny smak umami oraz właściwości kojące. Wspaniale jest otulić się jej smakiem. Możesz ją zjeść zarówno na obiad, jak i śniadanie, ale ja najbardziej lubię jako lekką, odżywczą kolację.
Możesz również wymienić te 2 składniki. Zamiast soczewicy dodaj naturalne tofu pokrojone w kosteczkę, a komosę zastąp gryczanym makaronem soba. Trzecią opcją jest przygotowanie zupy tylko na bazie warzyw. Będzie równie pyszna i jeszcze delikatniejsza.


Zupa makrobiotyczna ze szparagami
Składniki na dwie porcje:
- 1 litr przefiltrowanej wody
- 2 łyżki wodorostów nori
- 40 g czerwonej soczewicy namoczonej w wodzi min. 4 godziny
- 30 g komosy ryżowej namoczonej w wodzie min. 4 godziny
- ½ cebuli pokrojonej w kostkę
- 4 szparagi – odkrój główki i twardą część, łodyżki pokrój w plasterki
- garść świeżych liści szpinaku
- solidna łyżka jasnej pasty miso
Do podania:
- 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
- 2 łyżeczki prażonego sezamu
Wykonanie:
- Do garnka wlej 1 litr wody i wsyp nori. Doprowadź do wrzenia.
- Do bulionu dodaj cebulę i gotuj 3-5 minut.
- Następnie dodaj soczewicę i komosę. Gotuj aż będą miękkie.
- Wrzuć szparagi i gotuj, aż zmiękną.
- Na koniec wrzuć szpinak.
- Miso wymieszaj z chochlą zupy, wlej do garnka i gotuj 3 minuty na małym ogniu (nie doprowadzaj do wrzenia).
- Posyp sezamem i szczypiorkiem.
Zupę zjedz się na świeżo.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na zupę makrobiotyczną w 15 minut oraz sałatkę makrobiotyczną.
