Ta obłędnie kremowa zupa z liści rzodkiewki z marynowaną na szybko rzodkiewką chodziła za mną już od kilku miesięcy. Czekałam tylko na nasze, sezonowe rzodkiewusie od moich ukochanych rolników. Gdy pojawiły się na targu, bez wahania kupiłam pęczek i zakasałam rękawy. 

Zupa z liści rzodkiewki z marynowaną na szybko rzodkiewką jest bajecznie prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Co więcej, zamiast wyrzucać połowę kupionego warzywa, można je z powodzeniem wykorzystać. Te liście są bardzo smaczne, a zupie nadają fantastyczny kolor. Do zrobienia możesz użyć parowaru, garnka z nakładką do parowania lub metalowego sitka do makaronu. Wszystkie opcje z powodzeniem się sprawdzą.

Zupa z liści rzodkiewki z marynowaną na szybko rzodkiewką

Składniki na 3-4 porcje

Zupa z liści rzodkiewki:
  • liście z pęczka rzodkiewki pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1 mała cebula przekrojona na 8 części
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 1 korzeń pietruszki obrany i pokrojony na plasterki
  • 1 marchewka obrana i pokrojona na plasterki
  • 70 g pora pokrojonego na plasterki
  • 3 g imbiru bez skórki
  • ¼ małej bulwy selera pokrojonego w kostkę
  • 40 g nerkowców
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 ml przefiltrowanej wody lub więcej do uzyskania oczekiwanej konsystencji
Marynowana na szybko rzodkiewka:
  • 6 rzodkiewek pokrojonych na cieniutkie plasterki
  • 1 mały pęczek szczypiorki drobno pokrojony
  • 6 gałązek oregano drobno poszatkowane
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • odrobina pieprzu do maku
Wykonanie:
  1. Do parowaru włóż warzywa, imbir i nerkowce. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj liście rzodkiewki i paruj, aż będą miękkie, ale nadal intensywnie zielone. Wrzuć wszystkie składniki do blendera, zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku.
  2. Do miseczki wrzuć wszystkie składniki na marynowane rzodkiewki i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut, aż delikatnie się zamarynują.
  3. Na talerze rozlej zupę i udekoruj rzodkiewką.

Uwagi:

Zamiast parowaru możesz użyć również garnka z nakładka do parowania lub metalowe sito do makaronu.

Kwiatki, którymi udekorowana jest rzodkiewka, to kwiatki szczypiorku.

Zostaw komentarz