Ta obłędnie kremowa zupa z liści rzodkiewki z marynowaną na szybko rzodkiewką chodziła za mną już od kilku miesięcy. Czekałam tylko na nasze, sezonowe rzodkiewusie od moich ukochanych rolników. Gdy pojawiły się na targu, bez wahania kupiłam pęczek i zakasałam rękawy.
Zupa z liści rzodkiewki z marynowaną na szybko rzodkiewką jest bajecznie prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Co więcej, zamiast wyrzucać połowę kupionego warzywa, można je z powodzeniem wykorzystać. Te liście są bardzo smaczne, a zupie nadają fantastyczny kolor. Do zrobienia możesz użyć parowaru, garnka z nakładką do parowania lub metalowego sitka do makaronu. Wszystkie opcje z powodzeniem się sprawdzą.


Zupa z liści rzodkiewki z marynowaną na szybko rzodkiewką
Składniki na 3-4 porcje
Zupa z liści rzodkiewki:
- liście z pęczka rzodkiewki pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 mała cebula przekrojona na 8 części
- 4 małe ząbki czosnku
- 1 korzeń pietruszki obrany i pokrojony na plasterki
- 1 marchewka obrana i pokrojona na plasterki
- 70 g pora pokrojonego na plasterki
- 3 g imbiru bez skórki
- ¼ małej bulwy selera pokrojonego w kostkę
- 40 g nerkowców
- sól i pieprz do smaku
- 300 ml przefiltrowanej wody lub więcej do uzyskania oczekiwanej konsystencji
Marynowana na szybko rzodkiewka:
- 6 rzodkiewek pokrojonych na cieniutkie plasterki
- 1 mały pęczek szczypiorki drobno pokrojony
- 6 gałązek oregano drobno poszatkowane
- 30 g oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- odrobina pieprzu do maku
Wykonanie:
- Do parowaru włóż warzywa, imbir i nerkowce. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj liście rzodkiewki i paruj, aż będą miękkie, ale nadal intensywnie zielone. Wrzuć wszystkie składniki do blendera, zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku.
- Do miseczki wrzuć wszystkie składniki na marynowane rzodkiewki i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut, aż delikatnie się zamarynują.
- Na talerze rozlej zupę i udekoruj rzodkiewką.
Uwagi:
Zamiast parowaru możesz użyć również garnka z nakładka do parowania lub metalowe sito do makaronu.
Kwiatki, którymi udekorowana jest rzodkiewka, to kwiatki szczypiorku.
