Żurawinowy mus z kokosową bitą śmietaną

Teraz jest czas przetworów z żurawiny, na zachętę polecam żurawinowy mus z kokosową bitą śmietaną.  Żurawina jest bardzo kwaśna i bardzo trudno ją dosłodzić, dlatego jest to propozycja dla osób lubiących, gdy dominuje kwaśny smak.  Kokosowa bita śmietana odrobinę go łagodzi, ale na szczęście nie niweluje.  Możecie oczywiście dosypać więcej ksylitolu lub dolać innego słodzika.  Ja jednak lubię czuć jej naturalny charakter.  Zapraszam wszystkich miłośników żurawiny na pyszny żurawinowo–kokosowy deser.

 

Żurawinowy mus z kokosową bitą śmietaną

Składniki (4 porcje):

– 500 g świeżej żurawiny

– 100 g ksylitolu + 2 łyżki do bitej śmietany

– 0,5 łyżeczki agaru

– 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez minimum dobę (polecam mleko marki Kier)

– 3 łyżki ksylitolu

– żurawina i listki mięty do ozdoby

 

  1. Żurawinę myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy z ksylitolem. Gdy będzie już rozgotowana, dodajemy agar, blendujemy i rozlewamy w naczynka. Odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Wyjmujemy gęstą część mleka kokosowego z puszki, dodajemy ksylitol i przez chwilę ubijamy.
  3. Bitą śmietanę wykładamy na zastygnięty mus, ozdabiamy żurawiną i listkami mięty. Przechowujemy w lodówce.

 

Na zdrowie! 🙂

 

 

2 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.