Jaglane gnocchi ze smażonym czosnkiem i rozmarynem

Uwielbiam wszystko, co mączne. Kluchy, makarony, pyzy, kopytka… Tym najadam się najbardziej i sytość pozostaje ze mną przez długi czas. Pełny brzuszek powoduje, że mam „wolną głowę” i mogę zająć się innymi rzeczami.  Dania mączne doceniłam jeszcze bardziej, gdy okazało się, że muszę zrezygnować z pszenicy. Brakowało mi smaku, zarówno włoskiej, jak i tradycyjnej polskiej kuchni.  Myślę, że bezglutenowcy doskonale wiedzą co mam na myśli.

Na szczęście wykluczenie glutenu nie oznacza rezygnacji z potraw, które w oryginale mają dodatek pszenicy. Wszystko można przygotować samemu w  domu. Co więcej, mamy wtedy pewność, że nie zawiera zakazanych dodatków.

Zapraszam Was na jaglane gnocchi ze smażonym czosnkiem i rozmarynem.

 

Składniki ( 3 porcje):

– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej

-3 łyżki mąki ryżowej

-2 łyżki łupiny babki jajowatej

-szczypta soli

-2 ząbki czosnku

– 2 gałązki rozmarynu

-olej kokosowy

 

  1. Kaszę dokładnie płuczemy, gotujemy i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.
  2. Gdy kasza jest jeszcze ciepła dodajemy do niej mąkę, łupinę babki jajowatej i zagniatamy ciasto.
  3. Z ciasta formujemy wałki średnicy około 2,5 centymetra i kroimy na około 1 cm kawałki.
  4. Wrzucamy kluski do garnka z gotującą wodą. Wyjmujemy je dopiero kilka minut po tym, jak wypłyną na powierzchnię.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie już gorący, dorzucamy pokrojony w plastry czosnek i listki rozmarynu. Chwilę podsmażamy i na koniec polewamy nim gnocchi.

 

Na zdrowie! 🙂

 

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.