Budyń nerkowcowo-dyniowy z duszoną gruszką i cynamonem, to coś słodkiego na rozgrzewkę i nie tylko. Taki deser możesz zjeść również na zimno. Jest równie pyszny. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.

Budyń nerkowcowo-dyniowy z duszoną gruszką i cynamonem

Składniki na 2 porcje:

– 100g nerkowców namoczonych w wodzie minimum 8 godzin
– 100 g dyni
– ok. 200 ml przefiltrowanej wody
– 4 daktyle suszone
– 1/4 laska wanilii
– 2 gruszki
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– świeże zioła do posypania

Wykonanie:

  1. Nerkowce odcedź, dokładnie wypłucz oraz zblenduj z wodą, dynią pokrojoną na kawałki, wanilią daktylami i wodą (najlepiej w blenderze kielichowym).
  2. Powinna powstać konsystencja „gęstego mleka”. Bez grudek!
  3. Wlej do rondelka. Cały czas mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu, aż zgęstnieje na budyń.
  4. Gruszki obierz, przekrój na pół, wyjmij gniazdo i ułóż w garnku, podlej delikatnie wodą, posyp cynamonem. Duś na średnim ogniu (pod przykryciem), aż gruszki będą miękkie. Nie mogą się jednak rozpadać.
  5. Do miseczek wlej budyń, ułóż gruszki i posyp ziołami.

Na zdrowie!

Zostaw komentarz

  1. Gosia 2024-09-26 at 18:55 - Reply

    Czy blendujemy surowa dynie?

    • Ewa Ługowska 2024-09-28 at 08:47 - Reply

      Może być surowa lub opcjonalnie gotowana na parze.