Budyń nerkowcowo-dyniowy z duszoną gruszką i cynamonem, to coś słodkiego na rozgrzewkę i nie tylko. Taki deser możesz zjeść również na zimno. Jest równie pyszny. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.
Budyń nerkowcowo-dyniowy z duszoną gruszką i cynamonem
Składniki na 2 porcje:
– 100g nerkowców namoczonych w wodzie minimum 8 godzin
– 100 g dyni
– ok. 200 ml przefiltrowanej wody
– 4 daktyle suszone
– 1/4 laska wanilii
– 2 gruszki
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– świeże zioła do posypania
Wykonanie:
- Nerkowce odcedź, dokładnie wypłucz oraz zblenduj z wodą, dynią pokrojoną na kawałki, wanilią daktylami i wodą (najlepiej w blenderze kielichowym).
- Powinna powstać konsystencja „gęstego mleka”. Bez grudek!
- Wlej do rondelka. Cały czas mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu, aż zgęstnieje na budyń.
- Gruszki obierz, przekrój na pół, wyjmij gniazdo i ułóż w garnku, podlej delikatnie wodą, posyp cynamonem. Duś na średnim ogniu (pod przykryciem), aż gruszki będą miękkie. Nie mogą się jednak rozpadać.
- Do miseczek wlej budyń, ułóż gruszki i posyp ziołami.
Na zdrowie!