Budyń nerkowcowo-dyniowy z duszoną gruszką i cynamonem

Budyń nerkowcowo-dyniowy z duszoną gruszką i cynamonem, to coś słodkiego na rozgrzewkę i nie tylko. Taki deser możesz zjeść również na zimno. Jest równie pyszny. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy.

Budyń nerkowcowo-dyniowy z duszoną gruszką i cynamonem

Składniki na 2 porcje:

– 100g nerkowców namoczonych w wodzie minimum 8 godzin
– 100 g dyni
– ok. 200 ml przefiltrowanej wody
– 4 daktyle suszone
– 1/4 laska wanilii
– 2 gruszki
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– świeże zioła do posypania

Wykonanie:

  1. Nerkowce odcedź, dokładnie wypłucz oraz zblenduj z wodą, dynią pokrojoną na kawałki, wanilią daktylami i wodą (najlepiej w blenderze kielichowym).
  2. Powinna powstać konsystencja „gęstego mleka”. Bez grudek!
  3. Wlej do rondelka. Cały czas mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu, aż zgęstnieje na budyń.
  4. Gruszki obierz, przekrój na pół, wyjmij gniazdo i ułóż w garnku, podlej delikatnie wodą, posyp cynamonem. Duś na średnim ogniu (pod przykryciem), aż gruszki będą miękkie. Nie mogą się jednak rozpadać.
  5. Do miseczek wlej budyń, ułóż gruszki i posyp ziołami.

Na zdrowie!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.