Kolacja Obiad Przepisy

Aromatyczna pasta z pieczonego czosnku

Dodany przez on Październik 7, 2019

Czosnek to chyba najbardziej aromatyczne warzywo jakie znam. Jednak po upieczeniu traci swoją ostrość,  zostaje ciekawy wyrazisty smak, ale w znacznie łagodniejszej, przyjaznej wersji.

 

Pasta z pieczonego czosnku może pełnić wiele funkcji. Po pierwsze, jako smarowidło kanapkowe, do tego góra warzyw i oczywiście dojrzały pomidor. Może być również dodatkiem do sosów np. sosu grzybowego, fantastycznie podkręci i wzbogaci smak. Zupom doda ciekawy aromat i  głębię. Może być również dodatkiem do pieczonych warzyw np.  bakłażana lub papryki oraz dipów na bazie wegańskiego majonezu, a także jogurtu.  Jak widzicie, możliwości jest wiele.  Pastę z pieczonego czosnku w wielu daniach traktuję jako naturalny wzmacniacz smaku.

Po upieczeniu można zamknąć pastę w słoiczku i przechowywać około 7 dni.

 

 

 

Aromatyczna pasta z pieczonego czosnku

Składniki:

– 5 dużych główek czosnku

– sól

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– sok z cytryny do smaku

– 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki

– świeże zioła do posypania

 

  1. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni C i pieczemy w nich całe główki czosnku przez około 30 minut.
  2. Czosnek przestudzamy, żeby  się nie poparzyć i delikatnie obieramy go z łupiny.
  3. Do obranego czosnku dodajemy pozostałe przyprawy i całość rozgniatamy widelcem. Na koniec posypujemy świeżymi ziołami.

Uwagi:

Pastę można używać również jako dodatek do dań smażonych, pieczonych, duszonych oraz  zup itd.

TAG
Podobne wpisy

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.