Aromatyczna pasta z pieczonego czosnku

Czosnek to chyba najbardziej aromatyczne warzywo jakie znam. Jednak po upieczeniu traci swoją ostrość,  zostaje ciekawy wyrazisty smak, ale w znacznie łagodniejszej, przyjaznej wersji.

 

Pasta z pieczonego czosnku może pełnić wiele funkcji. Po pierwsze, jako smarowidło kanapkowe, do tego góra warzyw i oczywiście dojrzały pomidor. Może być również dodatkiem do sosów np. sosu grzybowego, fantastycznie podkręci i wzbogaci smak. Zupom doda ciekawy aromat i  głębię. Może być również dodatkiem do pieczonych warzyw np.  bakłażana lub papryki oraz dipów na bazie wegańskiego majonezu, a także jogurtu.  Jak widzicie, możliwości jest wiele.  Pastę z pieczonego czosnku w wielu daniach traktuję jako naturalny wzmacniacz smaku.

Po upieczeniu można zamknąć pastę w słoiczku i przechowywać około 7 dni.

 

 

 

Aromatyczna pasta z pieczonego czosnku

Składniki:

– 5 dużych główek czosnku

– sól

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– sok z cytryny do smaku

– 1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki

– świeże zioła do posypania

 

  1. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni C i pieczemy w nich całe główki czosnku przez około 30 minut.
  2. Czosnek przestudzamy, żeby  się nie poparzyć i delikatnie obieramy go z łupiny.
  3. Do obranego czosnku dodajemy pozostałe przyprawy i całość rozgniatamy widelcem. Na koniec posypujemy świeżymi ziołami.

Uwagi:

Pastę można używać również jako dodatek do dań smażonych, pieczonych, duszonych oraz  zup itd.

Zostaw komentarz