Batatowe knedle ze śliwkami i polewą daktylową

Delikatne, mięciutkie o subtelnym pomarańczowym kolorze. Na talerzu wyglądają bardzo kusząco. Polane syropem daktylowym zniewalają. Knedle na bazie batata mają w sobie ciekawą, naturalną słodycz. Delikatna struktura ciasta dopieszcza nie tylko podniebienie, ale również daje cudowne, sensualne doznania już przy samym wyrabianiu. Batatowe knedle ze śliwkami i polewą daktylową są dużo delikatniejsze w smaku niż popularne ziemniaczane, dlatego warto się na nie skusić. Które lesze? Nie wiem, nie umiem się zdecydować.

Batatowe knedle ze śliwkami i polewą daktylową

Składniki na 10-14 sztuk:
– 0,5 kg obranych batatów
– około 150 g mąki ryżowej + mąka do obtaczania
– sól
– około 12 śliwek
– syrop daktylowy

  1. Bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Wodę odcedzamy, odstawiamy bataty do wystygnięcia.
  3. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestkę. Jeśli są duże, przekrawamy na 4 części.
  4. Bataty rozdrabniamy tłuczkiem lub widelcem, stopniowo dodajemy mąkę (by za każdym razem sprawdzać gęstość ciasta) i wyrabiamy ciasto ręką.
  5. Zagotowujemy osoloną wodę w 2 l garnku.
  6. Dłonie opruszamy mąką, formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy ją w dłoniach na okrągły, cienki placek. Na środek kładziemy śliwkę i zawijamy ją w ciasto, formujemy w kulkę, obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się wody.
  7. Po pewnym czasie knedel wypłynie na powszechnie. Gotujemy go jeszcze około minuty i wyjmujemy. Jeśli się nie rozpadł, oznacza to, że ciasto jest dobre i możemy lepić pozostałe. Jeśli się rozpadł, dodajemy więcej mąki i powtarzamy próbę.
  8. Lepimy knedle z pozostałej część ciasta i gotujemy w 2 porcjach.
  9. Knedle układamy na talerzach i polewamy syropem daktylowym.

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

  • Ewa
    Opublikowane 2024-06-11 07:41 0Polubienia

    Czy zamiast mąki ryżowej można dać inną np. z cieciorki, topinamburu, jaglaną?

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2024-06-11 13:01 0Polubienia

      Mąka ryżowa cudownie skleja, dlatego jest tu zastosowana. Trzeba przetestować, czy inne się sprawdzą.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.